De eerste Belgische supply chain met net-zero CO2-uitstoot

Gepubliceerd op 19/07/2023 in Nieuws

Proximus stelt zich tot doel om tegen 2030 als eerste Belgisch bedrijf een net-zero CO2-uitstoot te bereiken in zijn supply chain. Supply Chain Manager Virginie Huber legt uit welke initiatieven helpen om die doelstelling te realiseren.

De eerste Belgische supply chain met net-zero CO2-uitstoot

Proximus nam ‘duurzaamheid’ in 2020 voor het eerst op in zijn bedrijfsstrategie. “Die focus diepen we verder uit in de nieuwe strategie #Bold25. Onze mission statement stipuleert dat we circulair willen zijn tegen 2030 en de uitstoot van broeikasgassen in onze volledige waardeketen tot 0 willen herleiden tegen 2040. Voor onze logistiek willen we al tegen 2030, als eerste in België, een net-zero CO2-uitstoot”, legt Virginie Huber, verantwoordelijke voor het luik ‘Sustainability’ binnen Logistiek uit.

Het pad naar een geoptimaliseerde supply chain met net-zero CO2-uitstoot, bewandelen we samen met onze partners.

Virginie Huber, Supply Chain Manager bij Proximus

Acties binnen opslag, transport en circulariteit

Proximus tekende een roadmap uit met verschillende initiatieven. “Die acties situeren zich binnen onze volledige logistieke keten. We zetten bijvoorbeeld in op het vergroenen van transport en opslag, maar ook op de circulariteit van producten - onder meer op het vlak van productontwerp - en door herstel en refurbishment.”

Virginie: “Het pad naar een geoptimaliseerde supply chain met net-zero CO2-uitstoot vanuit het centraal magazijn in Courcelles bewandelen we niet alleen. We beschikken over een zeer goed ecosysteem, gestoeld op een nauwe samenwerking met onze partners. H.Essers faciliteert de locatie, het magazijn, het personeel en het grootste deel van het outbound transport. CTDI is onze in-house repairpartner en maatwerkbedrijf Entra verzekert ons van voldoende mankracht.”

De vergroening van de logistieke operaties in Courcelles manifesteert zich rond drie assen: opslag, transport en circulariteit.

Concrete initiatieven

Warehousing/gebouw

 • Installatie van zonnepanelen
 • Installatie van energiezuinige LED-verlichting

Transport

 • Vergroening van transport bij de grootste logistieke dienstverleners (H.Essers, bpost en DPD).
 • Het omschakelen van Euro5- naar Euro6-voertuigen, het omschakelen naar elektrische voertuigen, het inzetten van cargofietsen voor de belevering van de winkelpunten, het opstarten van CULT (Collaborative Urban Logistics & Transport), waarbij verschillende bedrijven hun goederen aan de rand van de stad consolideren en die nadien op een duurzame manier in de stad leveren.
 • Transportoptimalisatie
 • Inzetten op het gebruik van High Cube-containers die meer producten bundelen, wat resulteert in 10 tot 20% minder CO2-uitstoot.

Added value services

 • Opstarten, finetunen en uitbreiden van in-house repair & refurbishment
 • Firmware updates op grote schaal, zodat de installatie bij de klant vlot verloopt. Dat verbetert zowel de klantenervaring als de dienstverlening, en verkort de installatietijd.

Verpakking

 • Implementatie van ‘Ship AS IS’-dozen: dankzij een eenvoudige plasticfolie rond de marketingverpakking is er geen extra doos vereist voor transport.
 • Optimaliseren van verpakkingsinhoud en -grootte.
 • Shift van kartonnen dozen naar herbruikbare plastic bakken om naar de eigen winkelpunten te transporteren.
 • Gebruik van herbruikbare en retourneerbare pallet-deksels, waardoor het niet meer nodig is om de palletten met plasticfolie te omwikkelen.

Investeringen en markt vormen uitdagingen

De shift naar een supply chain met net-zero CO2-uitstoot gaat gepaard met de nodige uitdagingen. “Het is belangrijk om je partners tijd te geven om bepaalde investeringen te maken. Langetermijnsamenwerkingen, een gezamenlijke roadmap en een stapsgewijze aanpak hebben ons zeker geholpen. "Via ons Supplier Engagement Programma engageren en ondersteunen we onze leveranciers om onze gezamenlijke impact op het milieu te verkleinen." Wat betreft de verduurzaming van transport vormt uiteraard ook de evolutie op de markt van groene voertuigen een belangrijke factor”, aldus Virginie.

Een greep uit de resultaten:

 • Een CO2-reductie van 826.500 ton (of 36%) tussen 2015 en 2021
 • CO2-reductie per order van 55%
 • 12.500 ton CO2 bespaard dankzij in-house repair&refurbishment.
 • 80% kortere installatietijd bij de klant
 • 2020-2022: 546 ton karton uitgespaard dankzij Ship AS-IS

Toekomstige stappen in duurzaamheid

Proximus zag zijn inspanningen in 2022 als eerste Belgische bedrijf bekroond met het prestigieuze ‘Lean&Green 3 stars’-label. Toch vormt dat allerminst het sein om op de lauweren te gaan rusten. Virginie: “We trachten nog meer in te zetten op circulariteit, bijvoorbeeld door het uitbreiden van onze refurbishment-activiteiten. Daarnaast blijven we samenwerken met onze verschillende logistieke partners om zowel het transport als onze operationele activiteiten te verduurzamen. Proximus wil tevens nog verder evolueren op het vlak van energietransitie, zowel voor onze gebouwen als voor transport.”

Virginie Huber is als Supply Chain Manager verantwoordelijk voor het luik ‘Sustainability’ binnen Logistiek.

Proximus concentreert zich als ICT partner op zes belangrijke SDG's, waar we het meest impact op hebben en de grootste bijdrage kunnen leveren: kwaliteitsonderwijs, gendergelijkheid, economische groei en tewerkstelling, infrastructuur en innovatie, duurzame consumptie en productiepatronen & klimaatverandering (SDG's 4, 5, 8, 9, 12 en 13).

Lees meer over SDG’s

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts