×
×

Meer basisvoorwaarde dan extra troef

Gepubliceerd op 14/03/2012 in Klantenverhalen

Meer basisvoorwaarde dan extra troef

Op de arbeidsmarkt concurreert onderzoeksinstelling Imec niet alleen met andere instituten, maar ook met bedrijven van over de hele wereld. De ondersteuning van ‘Bring your own device’ is in die context niet langer een extra troef bij de rekrutering en retentie van medewerkers, maar een basisvoorwaarde.

In de war for talent doen bedrijven er alles aan om goede medewerkers aan te trekken en aan boord te houden. Dat die medewerkers hun eigen smartphone of tablet ook voor hun job kunnen gebruiken, kan daarbij een extra argument zijn. Bij imec gaat het echter ook vaak om praktische noodzaak.

Voor de meeste bedrijven is ‘Bring your own device’ vandaag een nieuw thema. Bij imec is dat allerminst het geval. Dat heeft te maken met het businessmodel van de onderzoeksinstelling. Naast de eigen medewerkers zijn er bij imec heel wat industriële residenten aan het werk. Dat zijn medewerkers van bedrijven waarvoor imec onderzoek uitvoert, die zich in Leuven bij het betreffende projectteam voegen. “Die medewerkers staan niet bij ons op de loonlijst”, zegt Paul Vandeloo, Vice-President ICT bij imec. “Wanneer ze een laptop meebrengen, is dat er meestal een van hun werkgever.” imec biedt die medewerkers connectiviteit aan, zodat ze verbinding kunnen maken met het netwerk van imec én dat van hun werkgever. Aan de eigen medewerkers biedt imec een standaard-pc aan, met alle bijhorende support. Sommige profielen krijgen ook een smartphone.

 

Verhoogd tabletgebruik

Toch is er vandaag meer aan de hand. De opkomst van de tablet heeft voor een merkbare versnelling gezorgd. De voorbije maanden registreerde imec de aanwezigheid van vierhonderd tablets en smartphones. Dat aantal vertegenwoordigt ongeveer 20 procent van de eindgebruikers. “Gebruikers van een tablet willen in de eerste plaats toegang tot e-mail, kalender en contacten”, zegt Paul Vandeloo. “Ze krijgen daarvoor connectie via het publieke draadloze netwerk. Daarnaast bieden we de nodige richtlijnen aan waarmee ze zelf de instellingen van hun toestel kunnen aanpassen.” Intussen bekijkt imec hoe het gebruik van de tablet verder kan worden uitgebreid, onder meer voor het raadplegen van het intranet en voor het gebruik van specifieke bedrijfstoepassingen. “Zo ontstaat er toch een zekere impact op ICT. Hoe groter de diversiteit van toestellen en besturingssystemen, hoe meer druk er komt op de beveiliging en hoe complexer het beheer ervan wordt.”

 

Bikkelharde concurrentie

In de praktijk ziet imec de tablet opduiken bij zowat alle medewerkers: zowel managers, wetenschappers als andere profielen. De openheid die de ICTafdeling rond ‘Bring your own device’ aanhangt, sijpelt op die manier door tot bij de HR-afdeling. “De concurrentie in onze sector is bijzonder hard,” zegt HR-Director Lisbeth Decneut. “Niet alleen met andere onderzoeksinstellingen, maar ook met bedrijven die onderzoek en ontwikkeling voeren naar nieuwe producten en toepassingen.” De strijd om de meest getalenteerde medewerkers woedt hier wellicht nog heviger dan in andere sectoren, zeker omdat het een internationale strijd is. imec telt 71 nationaliteiten onder zijn medewerkers. Maar zelfs tijdens een economische crisis blijft de vraag naar ingenieurs en onderzoekers groter dan het aanbod. “’Bring your own device’ is in die context onmisbaar”, stelt Lisbeth Decneut. “Het is niet de reden waarom iemand voor imec kiest, maar wel een basisvoorwaarde die niet mag ontbreken in het pakket dat je als werkgever aanbiedt.”

 

Digital natives

De thematiek van ‘Bring your own device’ is vaak aan Generation Y gelinkt. Smartphones en tablets vormen een belangrijk onderdeel van hun leefwereld. Lisbeth Decneut: “We spelen in op die leefwereld, onder meer door te communiceren en te rekruteren via Facebook en LinkedIn, of door een tool als Yammer aan te bieden, wat de samenwerking tussen collega’s ondersteunt.” imec begrijpt dat de verwachtingen van de digital native zich vaak in het raakvlak tussen HR en ICT bevinden. De onderzoeksinstelling bouwt in dat verband onder meer aan een platform voor unified communications. Dat platform moet de medewerkers van Generation Y de tools aanreiken die ze ook buiten het werk gebruiken, zoals videochat en document sharing. Paul Vandeloo: “HR en ICT plegen regelmatig overleg over dat soort zaken. We hebben samen een stuurcomité waarmee we ook rond die thema’s business en ICT zo goed mogelijk willen aligneren.”

 

Company profile

imec verricht onderzoek op het vlak van nano-elektronica en nanotechnologie. Het onderzoekscentrum met hoofdkantoor in Leuven telt bijna 2.000 medewerkers, waarvan een 600-tal industriële residenten en gastonderzoekers. Het onderzoek van imec vindt onder meer toepassing in de gezondheidzorg, slimme elektronica, hernieuwbare energie en transport.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!