Nieuwe perspectieven voor Michel Van Hemele, Managing Partner d’Essensys SA

Gepubliceerd op 02/05/2016 in Inspireren

Nieuwe perspectieven voor Michel Van Hemele, Managing Partner d’Essensys SA

Michel Van Hemele werkt als Managing Partner van Essensys sinds het bedrijf in 2004 onafhankelijk werd van Ernst & Young. Hij was professor aan de HUBrussel en CEO van Carestel en Solvus. Hij is voorzitter van de raad van bestuur van Brouwerij Duvel Moortgat en is lid van de raad van bestuur van o.m. Delta Lloyd Bank, Voka-VEV …

Levenslang leren

Het volgen van een zomercursus in management is de ideale manier om te herbronnen. Aan zo’n topuniversiteit zit je in het gezelschap van een internationaal groepje mede-CEO's. Ik heb zo een cursus gevolgd aan de gerenommeerde Amerikaanse Stanford University. Het was een heel intense, maar enorm leerrijke ervaring. Je haalt veel uit de cursus, maar ook uit de nieuwe mensen die je ontmoet.

Durf ‘nee’ zeggen

Ik ben bestuurder bij Brouwerij Duvel Moortgat. Waar de meeste bedrijven hard op zoek moeten naar nieuwe ideeën en pistes, wordt Duvel als kwalitatieve nichebrouwer constant bedolven onder een tsunami van nieuwe opportuniteiten, de ene al aantrekkelijker dan de andere. De échte uitdaging binnen de raad van bestuur is dan ‘nee’ durven zeggen in het belang van alle stakeholders van de onderneming. Wees selectief in de voorstellen waar je op in gaat.

Luister naar je doelgroep

De aanpak van HUBrussel (nu Odisee) leert me dat schuiven met de marktpositionering van een bedrijf een gewaagde zet is. De hogeschool had een unieke historische marktpositie, maar door het toetreden tot de associatie KULeuven daalden de studentenaantallen. Studenten protesteerden publiekelijk, maar HUB weigerde de consequentie van zijn beslissing te herkennen. Aan mijn oud-collega-professoren: neem de strijdbijl weer op.

Wilt u zelf u tips delen?

Mail uw contactgegevens naar perspectief@proximus.com

Perspectief

Magazine en online blog voor bedrijfsleiders van kmo’s vol nieuwe inzichten voor een frisse blik op hun onderneming.

Doorblader, lees, het laatste magazine!

Andere artikels van Perspectief