MCS bouwt IoT-oplossingen op m2m platform

Gepubliceerd op 24/06/2015 in Klantenverhalen

MCS bouwt IoT-oplossingen op m2m platform

Data-analyse zorgt voor beter kostenbeheer dankzij beslissingsondersteunede informatie. Ontdek de IoT oplossingen van MCS, gebaseerd op de Proximus m2m factory.

MCS bouwt software en geeft advies rond het beheer van onder meer gebouwen en werkplekken. Het Internet of Things (IoT) biedt heel wat mogelijkheden om in die context de efficiëntie van activiteiten te verhogen en tegelijk de kosten beter te beheren. “Om dat te kunnen realiseren is het uiteraard nodig om eerst inzicht te verwerven in het niveau van de geleverde prestaties”, zegt Koen Matthijs, CEO bij MCS. “Dat kan door die prestaties permanent te meten.” Het Internet of Things biedt het kader dat die permanente meting en registratie mogelijk maakt. “De sensoren, de communicatie en de opslag, het is er vandaag allemaal”, vervolgt Koen Matthijs. “Maar op zich volstaan alle data die de sensoren ons bezorgen niet om tot een verbeterd proces te komen. Er is intelligentie nodig om de gegevens te analyseren en daar de juiste conclusies aan te verbinden.”

Timing op basis van IoT

MCS maakt de toepassing voor het verzamelen van data en de analyse ervan in het Internet of Things heel tastbaar. Koen Matthijs: “Ik denk aan het voorbeeld van activiteit-gerelateerde schoonmaak. In openbare gebouwen en bij bedrijven is het gangbaar om alle toiletten dagelijks schoon te maken, los van hun gebruik. Wij stemmen de schoonmaak af op het gebruik, waardoor je een heel nieuwe kijk krijgt op de nood aan onderhoud.” Wat MCS doet, is eigenlijk heel eenvoudig. Het bedrijf plaatst een sensor op de deur die registreert hoe vaak iemand het toilet binnengaat. “Daar kun je een proces aan koppelen: na een aantal keer stuurt het systeem de opdracht uit om het toilet te reinigen. Mogelijk gebeurt dat twee keer op een dag, maar evengoed maar eens in de drie dagen.”

Gericht resources toewijzen

Het voorbeeld geeft aan hoe een schoonmaakbedrijf zijn resources heel gericht kan toewijzen. De impact op de efficiëntie – en op de kosten – is enorm. Een ander voorbeeld is dat van technisch onderhoud. “Vandaag geven bedrijven veel geld uit aan het reactieve onderhoud van machines”, zegt Koen Matthijs. “Wanneer iets kapotgaat, komt er een technicus langs om de herstelling uit te voeren. Slimmer is het om via een sensor de werking van de machine te registreren. Zo krijg je inzicht in de relatie tussen het gebruik van een toestel en de noodaan onderhoud. Dat laat dan weer proactief onderhoud toe. Het zorgt ervoor dat je de onderbreking in het gebruik van de machine – en mogelijke grotere schade, met meer kosten – kunt vermijden.”

Data als grondstof

MCS bouwt zijn oplossingen op myMCS, gebaseerd op de Proximus m2m factory, een platform dat op een beveiligde manier data verstuurt tussen verbonden objecten en businessapplicaties. De dataoverdracht gebeurt via LoRaWANcommunicatie. Het gaat om een technologie waarbij sensoren heel weinig energie verbruiken, maar tegelijk wel een heel groot bereik hebben. De klanten van MCS zijn dienstverleners die met de toepassingen hun dienstverlening aan eindklanten verbeteren. De technologie maakt de toepassingen mogelijk, maar eigenlijk gaat het in wezen niet om een technologisch verhaal. “Technologie is secundair”, vindt Koen Matthijs. “Ook de data vormen maar de grondstof voor wat je wil doen. Het gaat erom kennis te puren uit die data, die toe te passen op de bedrijfsprocessen en daar voordeel uit te halen.”

Pluspunten
  • Efficiëntieverhoging door gerichte toewijzing van resources
  • Beter kostenbeheer dankzij beslissingsondersteunend informatie via data-analyse
Over MCS

MCS helpt klanten al vijfentwintig jaar met software en advies rond vastgoed, werkplek en facility management (catering, schoonmaak, technisch onderhoud, groen onderhoud en energiebeheer).

Koen Matthijs behaalde het diploma burgerlijk ingenieur elektrotechniek aan de KU Leuven. Sinds 2011 is hij CEO bij MCS.

Proximus team

Proximus houdt u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT-professionals

Andere artikels van Proximus team