Log!Ville: het nieuwe epicentrum van de logistieke wereld

Gepubliceerd op 26/11/2021 in Innoveren

Op het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel opende begin oktober Log!Ville de deuren. Het innovatie- en demonstratiecentrum biedt bedrijven de kans om de nieuwste technologieën te ontdekken, te beleven en uit te testen.

Log!Ville: het nieuwe epicentrum van de logistieke wereld

Er beweegt heel wat binnen de logistieke sector. Vrachtwagens op waterstof, inventarisbeheer met drones, autonome mobiele magazijnrobots, smart city logistics,... Wat ooit futuristisch leek, helpt de logistieke wereld vandaag al te stroomlijnen of lijkt dat in de nabije toekomst te zullen doen. Log!Ville wil bedrijven laten proeven van die nieuwe technologieën en hen aan de hand van onder meer visualisatie, maatwerk en digitale storytelling inspireren om hun logistieke operaties te automatiseren, digitaliseren en verduurzamen.

Drie zones

Het grootste Europese innovatie- en demonstratiecentrum heeft een oppervlakte van 2.500 m² en omvat drie zones. Een digitale belevingsruimte bundelt meer toekomstgerichte toepassingen aan de hand van een aantal opstellingen. Een van de blikvangers is het digitale product paspoort, dat alle informatie over een product bundelt, zoals de herkomst, de locatie van de grondstoffen en de gebruikte transportmodi.

De demonstratieruimte biedt dan weer een kijk op de vandaag al operationele technologieën, zoals drones voor magazijnomgevingen. Een derde luik staat in het teken van co-creaties en brengt bedrijven, startups, scale-ups en kennisinstellingen samen om nieuwe ideeën uit te werken.

Log!Ville is een realisatie van het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL), met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen. Meer dan dertig partners, elk toonaangevend in hun vakgebied, zetten hun schouders onder het project. Proximus stelt in Niel onder meer zijn oplossingen voor tracking, slimme opslagcondities en slim voorraadbeheer voor.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One