×
×

Klantenverhalen

Nieuws filtering op :

Continuïteit koppelen aan veiligheid

Klantenverhalendoor One magazine21/06/2012

Met het disaster recovery plan klaar en een redundante server room geïnstalleerd, was het voor ATS Groep Merelbeke tijd om het security-luik aan te pakken. Samen met Belgacom werd voor een high end oplossing gekozen.

Netwerken en het internet hebben almaar meer impact op de meest diverse bedrijfsprocessen. Voor ATS Groep was de invoering van een high end security-oplossing dan ook het logische sluitstuk van een disaster recovery plan dat samen met Belgacom werd geïmplementeerd.

ATS Groep (Advices for Technical Systems) werd in 1984 opgericht door huidig CEO René Schepens. Het bedrijfje groeide uit tot een uit de kluiten gewassen kmo met een omzet van 110 miljoen euro en meer dan 600 medewerkers op de loonlijst. ATS bestaat vandaag uit een 13-tal ondernemingen. Het bedrijf biedt een erg breed gamma aan diensten en producten: constructies in metaal, robotica, elektrotechnische installaties, industriële koeltechnieken, procesautomatisering, hydraulica, pneumatica, elektrothermie …

 

Kloppend IT-hart

“Hier in Merelbeke klopt het IT-hart van het bedrijf”, zegt ICTManager Korstiaan Schipper. “Het volledige ERP-systeem en de netwerktoegang worden bij ons centraal beheerd voor alle dochterbedrijven. In de beginjaren van het bedrijf was dat een zeer bescheiden opdracht. We hadden toen enkele pc’s waarop de werknemers tijdens hun pauze mochten komen surfen. Maar door de jaren heen stellen we vast dat we almaar afhankelijker worden van het netwerk. Niet alleen voor mail, voor VPN-toegang of EDI (Electronic Data Interchange) maar ook voor S4E. Bij grote industriële klanten monitoren wij via sensoren het energieverbruik, temperatuur, vochtigheid … Die gegevens worden allemaal via internet doorgestuurd. Ook vele catalogi en prijslijsten van leveranciers staan op het net. En heel wat van onze servicetechnici lopen rond met iPads waar de schema’s van installaties en/of machines op staan. Je kunt het zo gek niet bedenken of het internet komt wel om de hoek kijken. Vaak leveren de internettoepassingen een gigantische tijdwinst op maar tegelijk is er een serieuze verantwoordelijkheid aan gekoppeld. Wat als de server room in vlammen zou opgaan? Het zou een catastrofe zijn en de continuïteit van het bedrijf zwaar hypothekeren. Niet alleen in Merelbeke maar in alle vestigingen.”

 

Snel en degelijk

Om zo’n rampscenario te vermijden besloot ATS een paar jaar geleden om een disaster recovery plan op te stellen en alle apparatuur te ontdubbelen in twee verschillende gebouwen, tot de glasvezellijnen toe. Ook alle software en alle applicaties – inclusief IP-telefonie – draaien nu virtueel via VMware. “Toen dat op poten stond, hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook het security-luik van het netwerk te vernieuwen en te ontdubbelen”, legt Korstiaan Schipper uit. “Omdat we zeer goede ervaringen hadden met onze contactpersonen bij Belgacom, hebben we heel snel besloten om weer met hen in zee te gaan. Dat de afhankelijkheid van ICT en internet zo hoog ligt, bepaalde ook mee de keuze van de partner”, zegt de ICTManager. “De druk die ik ondervind, zet ik voor een stuk over op Belgacom. Het is een cascade geworden: het bedrijf verwacht een snel en degelijk resultaat van mij; ik verwacht dus een snel en degelijk resultaat van Belgacom. En tot dusver hebben ze mij nog nooit teleurgesteld.”

 

Beloftes nakomen

Aldus werd een nieuwe (dubbele) firewall en SSL-beveiligde VPN van Juniper geïnstalleerd. De authenticatieserver komt van Vasco. “De mensen van Belgacom hebben dan een van hun Juniper-specialisten meegebracht en je voelde meteen dat die man zijn vak kent”, aldus Korstiaan Schipper. “Je krijgt duidelijke antwoorden en alle beloftes worden tot in de puntjes nagekomen. Dat geeft vertrouwen. De installatie is ook zeer vlot gegaan; de eindgebruikers hebben er zo goed als niks van gemerkt, precies zoals het hoort. De security-oplossingen waren voor ons vooral een verzekering voor de toekomst. Tijdwinst boeken we er niet echt mee, wel de garantie op de continuïteit van ons bedrijf”, besluit Korstiaan Schipper.

 

Business benefits
  • Volledig redundante server rooms
  • Veiligheid door ontdubbelde high end firewall en VPN
  • Eigen authenticatieserver met token-systeem
  • Geautomatiseerde configuratie

 

Company profile

Door interne groei, consolidaties en overnames is ATS Groep een belangrijk technologisch aanspreekpunt geworden. De groep biedt een totaalpakket van diensten aan voor de industrie, de tertiaire en de openbare sector. ATS bestaat uit 13 ondernemingen en telt meer dan 600 medewerkers.

 

Meer info?

Kijk voor meer informatie over Secure Connectivity and Mobility op de Belgacom website, of contacteer uw Account Manager.

img-One

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 


Geef je mening over dit news

Wil je je mening delen of een commentaar posten?

Log je in via facebook.

Contact