×
×

Klantenverhalen

Nieuws filtering op :

LAN biedt schaalbaarheid en kostenefficiëntie

Klantenverhalendoor One magazine01/10/2013

Belgacom stond bij Borealis in voor het design en de planning van een nieuw LAN en begeleidde ook de eigenlijke implementatie. De nieuwe omgeving laat IT toe om snel en kostenefficiënt in te spelen op de behoeften van de business. borealis_ict_news_160x230

Borealis is een toonaangevende producent van innovatieve oplossingen op het gebied van polyolefinen, basischemicaliën en meststoffen voor een ruime waaier van sectoren. De hoofdzetel bevindt zich in Wenen (Oostenrijk) en met een wereldwijd personeelsbestand van 6.200 medewerkers realiseerde Borealis een omzet van 7,5 miljard euro in 2012.

In België heeft Borealis productievestigingen in de haven van Antwerpen en in Beringen. In Mechelen is een klantendienst gehuisvest.

Voor de ondersteuning van de medewerkers in twaalf Europese vestigingen zette Borealis in het verleden vanuit twee datacenters een LAN-infrastructuur op. Het bedrijf heeft echter de goede gewoonte om infrastructuur en prestaties te benchmarken met die van de collega’s uit de sector. Uit die oefening kwam naar voren dat  de LAN-omgeving van het bedrijf op zich ruim voldoende scoorde, maar dat het beheer ervan vrij complex was en dat de oplossing te weinig toekomstperspectief bood. De kostenstructuur zat goed, maar de aanwezige technologie verouderde snel. Daarop besliste Borealis te investeren in een nieuw LAN op 24 locaties in 20 landen. Dat moest meer duurzaamheid brengen, de complexiteit verminderen en de veiligheid verhogen.

 

Kortere time-to-market

“Met duurzaamheid doelen we op de wendbaarheid die we vanuit IT aan het bedrijf moeten aanbieden”, zegt Gert Lemmens, IT&S Process Owner bij Borealis. “Wanneer de behoeften van de business veranderen, moeten we daar bijzonder snel op kunnen reageren. De uitbouw van de nieuwe infrastructuur gebeurde onder meer met het oog op een kortere time-to-market bij de uitrol van toekomstige oplossingen.” De gevraagde flexibiliteit moet Borealis onder meer toelaten acquisities in de groep vlot te integreren. “De vernieuwing van het LAN is een ingrijpende oefening”, aldus Ivo Karremans, Information Security Officer bij Borealis. “We hebben dan ook voor een diepgaand selectietraject gekozen.” De combinatie van Juniper en Belgacom kwam daarbij als beste voorstel uit de bus. “Het ging ons niet alleen om de technologische oplossing”, vervolgt Ivo Karremans, “maar ook om de kwaliteit en ervaring van de integrator. Belgacom overtuigde met een heel sterke proof of concept.”

 

Efficiënter beheer

Gezien de omvang en de looptijd van ruim een jaar, stelde Belgacom een team samen voor het design en de planning van het nieuwe LAN, telkens in nauwe samenwerking met de IT-afdeling van Borealis. Belgacom begeleidde ook de eigenlijke implementatie. De oplossing zelf bestaat uit een dual core-netwerkomgeving – inclusief failover en de benodigde redundantie – die de connecties tussen de vestigingen en de verbinding met de datacenters verzorgt. Alles samen gaat het om ruim 1.000 core en edge devices. “Samen met Belgacom hebben we bij de implementatie de downtime heel beperkt kunnen houden”, vertelt Gert Lemmens. “Bovendien hebben we daar tijdig en duidelijk over gecommuniceerd. Voor de eindgebruikers was er nauwelijks hinder.” De nieuwe omgeving is gebaseerd op de switches van de EX-reeks van Juniper, en niet op verschillende types zoals voorheen. Dat vereenvoudigt het beheer van het geheel. Er is minder tijd nodig om nieuwe diensten uit te rollen, terwijl ook de operationele kosten van de omgeving dalen. “Belangrijk is verder dat we de beveiliging op het vlak van network segregation hebben verbeterd met de SRX-reeks van Juniper”, zegt Ivo Karremans. “De serveromgeving blijft mooi afgescheiden.”

 

Meer ruimte voor virtuele teams

Omdat de nieuwe, gestandaardiseerde omgeving minder complex is dan voorheen, kan Borealis het geheel makkelijker beheren met virtuele teams. “Onze IT-medewerkers bevinden zich verspreid over de diverse landen”, zegt Gert Lemmens. “Vroeger hadden we overal mensen ter plaatse nodig. Nu kunnen we die virtuele teams beter inzetten.” Een ROI becijferde Borealis voor het project niet meteen. Ivo Karremans: “We beschouwen dit eerder als een verzekering. Dankzij het project kunnen we de belangrijkste risico’s op het vlak van bedrijfscontinuïteit uitsluiten.” Belgacom speelt daarbij een proactieve rol. Het bezorgt Borealis een oplossing waarmee het bedrijf kan inspelen op de behoeften van de toekomst. “We bekijken onder meer nieuwe manieren om met storage en met collaboration tools om te gaan”, besluit Gert Lemmens. “De nieuwe omgeving biedt ons die mogelijkheden.”

 

Company profile

Borealis produceert een ruim assortiment van basischemicaliën, waaronder melamine, fenol, aceton, ethyleen en propyleen. Het bedrijf is voor 64% in handen van de International Petroleum Investment Company (IPIC) uit Abu Dhabi en voor 36% van OMV, de toonaangevende energiegroep uit de Europese groeizone.

 

Business benefits
  • Kortere time-to-market voor de invulling van businessbehoeften
  • Eenvoudiger beheer dankzij standaardisatie
  • Verhoogde beveiliging via afscheiding van serveromgeving- Garantie op bedrijfscontinuïteit

 

img-One

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 


Geef je mening over dit news

Wil je je mening delen of een commentaar posten?

Log je in via facebook.

Contact