Interview met Roger Malevé, CTO/CIO bij de Nationale Loterij

Gepubliceerd op 12/03/2016 in Inspireren

Interview met Roger Malevé, CTO/CIO bij de Nationale Loterij

Al meer dan tachtig jaar organiseert de Nationale Loterij in ons land kansspelen. Dat wil niet zeggen dat deze statige oude dame heeft stilgestaan, integendeel. “In zowat alle afdelingen zijn ICT en communicatietechnologie onmisbaar geworden”, zegt CIO Roger Malevé.

Zowel voor de interne werking van de organisatie als bij het contact met de spelers vormen netwerken en ICT een cruciale pijler voor de Nationale Loterij”, zegt Roger Malevé. “Er zijn bijvoorbeeld de 5.600 verkooppunten die trekkingsspelen en krasbiljetten verkopen. Al die punten zijn via een VPN-netwerk van Proximus met onze infrastructuur verbonden. Alle trekkingsspelen en krasbiljetten zijn gedigitaliseerd, we doen meer dan 600 miljoen transacties per jaar. Op piekmomenten zijn we waarschijnlijk het tweede drukste netwerk in België, na de banken.”

Digitale opvolging
Sinds maart 2010 is er ook de website om online te spelen. “Die is al goed voor meer dan 500.000 spelers en 10% van onze omzet”, zegt Roger Malevé. “Bovendien is het nu ook mogelijk om via de supermarkten op de Lotto te spelen en bijvoorbeeld de Joker-cijfers op je kassaticket te laten afdrukken. Dit betekent wel dat onze systemen op hun systemen moeten kunnen inhaken.” Daarnaast is ook de volledige toeleveringsketen voor krasbiljetten van bij de drukker tot in de winkel geautomatiseerd. “Alles wordt digitaal opgevolgd. Een dief die een pak krasbiljetten steelt, heeft daar niks aan, want die worden op afstand gedeactiveerd.”

Monnikenwerk
Het verschil met enkele decennia geleden is gigantisch. Papieren Lottoformulieren kwamen toen binnen op het hoofdkantoor en werden manueel ingetikt, een monnikenwerk. Pas in 1992 werd begonnen met inscannen en digitaal doorsturen. “Nu volgen we krasbiljetten bijna in real time, waardoor de voorraad in de winkels altijd optimaal is. De digitalisering maakt het ook mogelijk om analyses te doen op het grote volume aan data die we in onze systemen hebben. Op die manier proberen we onze spelers beter te begrijpen en hen een nog betere service en spelplezier aan te bieden. U ziet het: ICT ondersteunt volledig de business van de Nationale Loterij.”

Diverse profielen
De ICT-kant van de Nationale Loterij wordt, onder leiding van Roger Malevé, door een vijftigtal werknemers verzorgd. Voorts zijn ook een vijftigtal mensen op projectbasis aan de slag. “Daar zitten architectuurspecialisten bij, ontwikkelaars, security-specialisten, system administrators, projectmanagers, enz. Een heel divers pluimage”, aldus de CTO/CIO. Zijn eigen managementstijl laat zich makkelijk omschrijven. “Ik geloof in management by walking around. Op de vloer aanwezig zijn is zeker zo efficiënt als zeven vergaderingen (lacht).”

Speciaal dividend
Roger Malevé was al bij heel wat bedrijven aan de slag, maar de job bij de Loterij heeft toch iets speciaals. “We hebben een heel bijzondere opdracht. We proberen niet alleen het gokelement in goede banen te leiden, het geld dat we daarmee verdienen geven we voor een groot deel ook terug aan de maatschappij. Het sociomaatschappelijk dividend dat wij uitkeren is uniek.” 

Over de Nationale Loterij

De Nationale Loterij werd in 1934 opgestart, om geld te werven voor de toenmalige Belgische kolonie Congo. Van de 1,173 miljard euro omzet van 2015 ging 53% naar winnaars, 10% werd afgedragen aan de verkooppunten, 28% ging terug naar de maatschappij (subsidies en monopolierente) en 9% naar werkingskosten.

Roger Malevé is sinds april 2009 CTO/ CIO van de Nationale Loterij. Hij is economist van opleiding en werkte onder meer bij de FOD Financiën, op verschillende ministeriële kabinetten en bij de investeringsmaatschappij GIMV. Daarnaast was hij ook bij privébedrijven als Storck Groep en Telindus aan de slag.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One