Software defined netwerk voor accountants- en auditkantoor Vandelanotte

Gepubliceerd op 27/11/2020 in Klanten vertellen

Vandelanotte kiest vaker voor cloudapplicaties. En daarvoor heb je meer bandbreedte nodig. Om het netwerk op die nieuwe realiteit af te stemmen, rolde Proximus een SD-WAN netwerk uit. IT-manager Bram Deprettere legt uit.

Software defined netwerk voor accountants- en auditkantoor Vandelanotte

De historiek van Vandelanotte gaat terug tot 1948. Toen richtte Roger Vandelanotte in Kortrijk een accountants- en auditkantoor op. Ruim zeventig jaar later staat de derde generatie aan het hoofd van het familiebedrijf. Vandelanotte telt intussen vierhonderd medewerkers en heeft naast het hoofdkwartier in Kortrijk kantoren in Brugge, Gent, Aalst, Zele, Antwerpen, Brussel, Doornik en Rijsel.

Binnen een bedrijf dat advies verleent aan ondernemers is IT onmisbaar.

Vandelanotte rolde daarvoor initieel een eigen Citrix-omgeving uit, maar in de praktijk werken werknemers steeds meer met cloudapplicaties. “We zagen dat medewerkers via Citrix voornamelijk een browser gebruikten, om via die weg toegang te krijgen tot cloudapplicaties zoals Microsoft Office 365 en het boekhoudpakket Exact Online”, zegt IT-manager Bram Deprettere. Daarom besliste Vandelanotte om het werken via een eigen toestel opnieuw meer te ondersteunen. “Dat heeft een impact op het netwerk. Voor cloudapplicaties hebben we meer bandbreedte nodig. Tegelijk moesten we het netwerk van meer flexibiliteit voorzien.”

Praat met een expert Nieuw venster

Software Defined WAN

Vandelanotte bekeek de voorstellen van verschillende partners. Proximus stelde voor een SD-WAN uit te bouwen: een software defined WAN. “Proximus was de enige partij die adviseerde om meteen ook de beveiliging van het netwerk aan te pakken”, zegt Bram Deprettere. “Dat zorgde voor een drievoudig resultaat: efficiënter werken dankzij de aangepaste connectiviteit, maar tegelijk ook veiliger, via de beveiliging van de endpoints, en eenvoudiger in beheer, dankzij de software defined opzet van het netwerk.”

Uitrol vanop afstand

Proximus bouwde het SD-WAN voor Vandelanotte uit op basis van Cisco MerakiNieuw venster. De uitrol van het SD-WAN gebeurde volledig vanop afstand en kon ondanks de coronamaatregelen gewoon doorgaan zoals gepland. “De hele configuratie verliep via een dashboard”, legt Bram Deprettere uit. “Via dat dashboard hebben we het netwerk volledig onder controle. Wanneer we op termijn een nieuw kantoor op het netwerk aansluiten, volstaat het een Meraki-appliance te installeren. Al de rest kan vanop afstand.”

De configuratie van SD-WAN verliep vanop afstand en kon ondanks corona gewoon doorgaan zoals gepland.

Bram Deprettere, IT-manager bij Vandelanotte

author

Praat met een expert Nieuw venster

Meer bandbreedte

Concreet beschikken de kantoren nu over meer netwerkcapaciteit, zowel voor upload als download. “Dat moet ook wel, want er gaat veel meer data over de lijnen dan vroeger: tot 1 TB per week.” Vandelanotte garandeert de connectiviteit van de kantoren door overal twee types lijnen te voorzien, bijvoorbeeld koper en fiber, van twee verschillende providers. “Bedrijfscontinuïteit is heel belangrijk. We werken zo veel mogelijk digitaal. Daarom is het essentieel dat we op gegarandeerde connectiviteit kunnen rekenen.”

Veilige endpoints

Bovendien werkt Vandelanotte met de financiële en fiscale gegevens van ondernemers. Om die confidentiële informatie optimaal te beschermen, stelde Proximus voor om Cisco Umbrella DNS Security Advantage te implementeren. Dat zorgt ervoor dat de medewerkers zich in alle veiligheid op het internet kunnen begeven, ook wanneer ze van thuis uit werken. “We merken dat er sinds de start van de coronacrisis veel meer malware circuleert. Dankzij Cisco UmbrellaNieuw venster zijn we daartegen beschermd, ook onze thuiswerkers.”

Met de combinatie van Cisco Meraki en Umbrella beschikken de medewerkers van Vandelanotte over een performante, makkelijk te beheren en veilige netwerkomgeving. “Dat is een meer dan solide basis voor de dienstverlening aan onze klanten”, besluit Bram Deprettere.

Bram Deprettere werkt al meer dan tien jaar bij de IT-afdeling van VandelanotteNieuw venster. Sinds 2018 is hij IT-manager.

Is een software defined netwerk iets voor uw bedrijf?

Praat met een expert Nieuw venster

SD-WAN garandeert bij Groep Haeck de stabiele connectiviteit die de autobedrijven nodig hebben.

Lees het klantenverhaal

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One