Mensura combineert de private cloud met de publieke cloud

Gepubliceerd op 15/06/2023 in Klanten vertellen

Mensura kiest voluit voor een hybride cloudaanpak. Cloud Fusion van Proximus combineert daarbij de zekerheid van een private cloud met de flexibiliteit en kostenbeheersing van de publieke cloud.

Mensura combineert de private cloud met de publieke cloud

Mensura groep is actief op vlak van preventie, veiligheid en gezondheid op het werk en biedt oplossingen aan om verzuim structureel en duurzaam aan te pakken. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor IT. “Mensura kiest voor een wendbare IT”, zegt CIO Gerrit Van Daele, “afgestemd op de behoeften van de business.” Daarbij gaat niet alleen aandacht naar infrastructuur en cloud, maar ook naar de digitale werkplek, security en samenwerking. Als partner is voor Proximus bij elk van die domeinen een sleutelrol weggelegd.

Van capex naar opex

Van de IT-systemen waarmee Mensura zijn medewerkers ondersteuning biedt, draaien er almaar meer in de cloud. “We kiezen voor cloud-first”, zegt Gerrit. “We hadden in het verleden veel investeringen in eigen hardware. Door dat budget omlaag te krijgen, ontstaat er meer ruimte om elders te investeren.”

We kiezen voor cloud-first. Met Cloud Fusion halen we de investering in eigen hardware omlaag. Daardoor ontstaat er ruimte om elders te investeren.

Gerrit Van Daele, CIO bij Mensura

author

119 toepassingen gefaseerd gemigreerd naar de cloud

De oplossing waarmee Mensura die strategie in de praktijk brengt, is Cloud Fusion van Proximus. “Eenvoudig uitgelegd is Cloud Fusion de overkoepelende naam voor onze hybride cloudoplossingen, waarbij we de voordelen van publieke en private cloud combineren”, zegt Mia Herzeel, Product Owner bij Proximus. Concreet migreerde Proximus 119 toepassingen van Mensura naar Cloud Fusion. “We hebben dat uiteraard stap voor stap gedaan”, legt Mia uit, “met eerst een proof of concept en een pilootproject, eerst voor ontwikkeling, daarna ook voor validatie en productie.”

Transparant zicht op capaciteit en kosten

In Cloud Fusion vond Mensura een oplossing die vergelijkbaar is met wat in een publieke cloud als Microsoft Azure mogelijk is: een omgeving die zich makkelijk laat schalen in functie van de behoeften van de business. Een dashboard biedt daarbij een duidelijk zicht op de gebruikte capaciteit en de bijhorende kosten. “Wanneer je een nieuwe virtuele machine opzet, zie je meteen welk budget daaraan vasthangt”, legt Mia uit. Het laat Mensura toe de kosten makkelijk te beheren. “Het vermijdt bijvoorbeeld dat je als bedrijf blijft betalen voor virtuele machines in de cloud die eigenlijk niet meer in gebruik zijn.”

Een dashboard biedt een duidelijk zicht op de gebruikte cloudcapaciteit. Zo vemijd je dat je blijft betalen voor virtuele machines in de cloud die niet meer in gebruik zijn.

Mia Herzeel, Product Owner bij Proximus

author

Single pane of glass

“Voor ons is het heel belangrijk dat we via Cloud Fusion een overzicht krijgen over onze hele IT-omgeving”, vervolgt Gerrit. “Die single pane of glass is voor ons heel belangrijk.” Want ook al bevinden heel wat services zich intussen in de cloud, dat geldt niet voor alles. “We kunnen nog niet met alle applicaties naar de cloud”, zegt Gerrit. “Voor onze kernapplicatie, bijvoorbeeld, is dat niet mogelijk.”

DevOps

Toch slaagt Mensura erin om ook bij de applicaties die nog niet klaar zijn voor de cloud een hogere graad van flexibiliteit te realiseren. Het bedrijf zet daarbij voluit in op DevOps: een aanpak die de ontwikkeling en het beheer van een applicatie bundelt. “We zetten daarbij zoveel mogelijk in op automatisering”, legt Gerrit uit. “Dat laat ons toe om ook bij die applicaties heel snel te schakelen, waardoor ze veel vlotter mee kunnen evolueren met wat de business nodig heeft.”

Behoeften van Mensura

  • Overstap naar cloud-first strategie
  • Transitie van capex naar opex
  • Flexibiliteit om snel op de noden van de business in te spelen

Oplossingen van Proximus

  • Cloud Fusion: hybride cloudomgeving
  • 119 toepassingen gemigreerd
  • Dashboard: single pane of glass biedt zicht op opex
  • DevOps: laat toe snel mee te evolueren met de business

Mensura is een externe dienst voor preventie en veiligheid op het werk. Het bedrijf inspireert en begeleidt organisaties om hun medewerkers beter, langer en gezonder inzetbaar te houden. Mensura telt meer dan 56.000 klanten, van kmo’s tot grote organisaties.

Ook voor u

Hebt u de optimale cloudomgeving gevonden voor uw data, applicaties…?

Lees meer

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts