×
×

“Mijn glas is iets meer dan halfvol”

Gepubliceerd op 04/08/2016 in Inspireren

“Mijn glas is iets meer dan halfvol”

In een ziekenhuis worden mensen verzorgd, onderzoeken gedaan, operaties uitgevoerd … Maar niets van dat alles zou mogelijk zijn zonder een enorme batterij ICT achter de schermen. CIO Christiaan Polet van het UZ Gent geeft tekst en uitleg.

Het belang van ICT is bijzonder groot en begint al voor een patiënt hier opgenomen of behandeld wordt”, zegt Christiaan Polet. Een klein voorbeeld. “Velen gaan al eens op onze website kijken welke dokter hem of haar zal behandelen en waar hij of zij moet zijn.” Ook de registratie van patiënten is geautomatiseerd met incheckbalies die via de eID werken. “Wanneer dit systeem enkele minuten niet beschikbaar is, zitten we meteen met wachtrijen en veel ontevreden patiënten en medewerkers”, benadrukt Christiaan Polet. “Afspraken lopen dan vertraging op. 

Dit is nog maar de onthaalfunctie, dan spreken we nog niet eens over de vele honderden medische en administratieve softwaretoepassingen die hier draaien. Neen, ik verzeker u: een modern ziekenhuis zonder performante ICT, dat lukt niet.”

Vier ICT-afdelingen

Als CIO overziet Christiaan Polet vier ICT-afdelingen: Bedrijfstoepassingen (boekhouding, loonadministratie, facturatie …), Zorgtoepassingen (het elektronisch patiëntendossier, labo- en apotheeksoftware, medische beeldvorming …), Infrastructuur en Exploitatie (servers, netwerken en telecom) en Ondersteuning (service desk en contact center). “De uitdaging bestaat erin dat alle softwaretoepassingen en -systemen aan elkaar gekoppeld worden en bijgevolg dus op elkaar inwerken”, vertelt hij. “Wijzigt de afdeling waar een patiënt is opgenomen, dan heeft dit bijvoorbeeld impact op voedingsdistributie, medicatielogistiek, patiëntenvervoer, facturatie … We leven in een digitaal tijdperk: zowel onze medewerkers als onze patiënten verwachten terecht dat alles overal en altijd meteen beschikbaar is.”

Applicaties integreren

Dat alle systemen in een ziekenhuis zo sterk geconnecteerd zijn, maakt het integreren van nieuwe softwaretoepassingen soms een precaire operatie. “Dat is absoluut niet eenvoudig en daar ligt voor ons team de grote uitdaging. Zelf applicaties schrijven of toepassingen ontwikkelen doen we niet zo vaak, aan het implementeren, integreren en operationeel houden hebben we onze handen al meer dan vol.” Gezien de hoge specialisatie die vereist is, zijn de teamleden van Christiaan Polet bijna allemaal hoogopgeleid. “Het soort profielen is ook zeer uiteenlopend: software-ingenieurs, systeemingenieurs, netwerkspecialisten, applicatiebeheerders, projectleiders … je vindt ze hierallemaal. 

Zulke profielen zijn uiteraard erg gegeerd op de arbeidsmarkt, maar het UZ Gent kent verrassend weinig verloop”, zegt de CIO.“We bieden een eerlijke verloning en een mooie vakantieregeling aan. Door de economische crisis merk ik dat meer en meer mensen ook op zoek zijn naar stabiliteit in hun job. En dat is iets wat wij kunnen bieden.”

Werkvloer

Zelf omschrijft Christiaan Polet zijn managementstijl als ‘pragmatisch positief’. “Het glas is meestal iets meer dan halfvol bij mij, maar ik sta ook nogal met beide voeten op de grond. Ik probeer te coachen, maar er moeten natuurlijk ook verbintenissen worden nageleefd. Dat kan enkel door zelf op de werkvloer te komen. Dat doe ik dan ook dagelijks. Ik zal me niet vlug in mijn kantoor opsluiten.”

Identikit

Christiaan Polet is burgerlijk ingenieur computerwetenschappen. Hij begon zijn carrière bij de Universiteit Gent en stapte in 2011 over naar het UZ Gent als hoofd van Bedrijfstoepassingen. Sinds juni 2015 is hij CIO en stuurt hij een honderdtal mensen aan. In zijn vrije tijd gaat hij graag joggen en minivoetballen. Hij is ook supporter van AA Gent. 

UZ Gent in cijfers:
  • Een van de grootste universitaire ziekenhuizen van ons land
  • Net geen 6.000 werknemers
  • Ruim 51.000 dagopnames en 36.000 opnames per jaar
  • Ongeveer 35.000 operaties per jaar
  • Een campus van ruim 43 hectaren groot
  • Bijna 14.000 vaste en 1.000 draadloze netwerkaansluitingen
  • Dataopslag: 1.820 TB, jaarlijkse aangroei: ongeveer 400 TB

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!