InspireIT

Gepubliceerd op 10/08/2015 in Inspireren

InspireIT

ALD Automotive, de belangrijkste speler in de Belgische markt van leasingwagens, stapte over op Het Nieuwe Werken. Op InspireIT, sprak General Manager Miel Horsten over de uitdagingen van het Nieuwe Werken: “Het houdt meer in dan de ICT-toepassingen die erbij komen kijken. Een even grote uitdaging situeert zich op het vlak van .”

“We hebben een hele weg afgelegd”, zegt Miel Horsten. “We waren vastgelopen in een situatie met een veel te zware bedrijfsstructuur. De medewerkers waren goed betaald, maar niet gemotiveerd. En de klanten waren niet tevreden.” Een gevaarlijke situatie, zeker in een sector die onder druk staat. “Er verschijnen nieuwe bedrijven – denk aan Uber of Zipcar – die de vertrouwde modellen onderuit halen. Wat als mensen straks geen bedrijfswagen meer willen? Hoe zorgen we dan voor genoeg agility in het bedrijf om de verandering te leiden in plaats van ze te ondergaan.”

ALD Automotive startte daarom een traject dat het bedrijf future proof zou maken. “We hebben ervoor gekozen om de oude structuur te vervangen door een nieuwe cultuur”, zegt Miel Horsten. “We boden iedereen daarbij de mogelijkheid om ook thuis te werken. We maakten de overstap van een beoordeling op basis van aanwezigheid, naar een beoordeling op basis van geleverde prestaties.” Op drie jaar tijd stoomde ALD Automotive door naar de nummer één in de Belgische markt van leasingwagens. Ook op het vlak van klantentevredenheid haalt het bedrijf vandaag de hoogste score. “Gemotiveerde medewerkers zorgen op termijn voor betere resultaten”, besluit Miel Horsten. “Het nieuwe werken is in de eerste plaats een HR-project, met ICT als een belangrijk middel.”

Nieuw leiderschap
Ook ORES stapte op het Nieuwe Werken over. Het bedrijf staat in Wallonië in voor het beheer van de distributienetten voor aardgas en elektriciteit. “Uiteraard is er een ICT-aspect aan verbonden”, zegt Fabrice Aldeghi, projectmanager bij ORES, “maar het gaat toch vooral om cultuur, met een nieuwe vorm van leiderschap en aandacht voor het welzijn van de medewerkers.” ORES richt zich voor het Nieuwe Werken op drie pijlers. Het bedrijf gaat zijn gebouwen herinrichten. De traditionele, gesloten kantoren maken plaats voor diverse types van activity-based locaties: landschapskantoren, maar ook aangepaste vergaderzalen en stille ruimtes. ICT is de tweede pijler, met oplossingen om thuis of vanuit andere sites te werken, maar toch bereikbaar te blijven voor collega’s. Fabrice Aldeghi: “Bij de derde pijler gaat het om leiderschap. Er moet vertrouwen zijn, ook wanneer niet alle medewerkers elke dag op kantoor zullen zijn. Dat is bij het Nieuwe Werken vaak de grootste uitdaging.”

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One