IBM Q System One, de computer van de toekomst

Gepubliceerd op 18/06/2019 in Tech, tips & trics

IBM Q System One, de computer van de toekomst

IBM Q System One is ’s werelds eerste geïntegreerde kwantumcomputersysteem voor wetenschappelijk en commercieel gebruik.

Ontdek in de video alles over de IBM Quantum Computer.

Bekijk de video

De computer is een volledig geïntegreerde constructie van supergeleidende circuits, hypermoderne qubit transistor chips en een cryogene koelruimte die de chips bij een temperatuur van -270°C moet bewaren. Het eigenaardige design met zijn zwart gepolijste omhulsel, omsloten door een glazen container van 27m3, lijkt sterk op iets dat je in een sci-fi-film zou tegenkomen. Het design werd bedacht door hetzelfde bedrijf dat instaat voor de uitstalkast van de Mona Lisa.

In tegenstelling tot een gewone computer, werkt een kwantumcomputer niet volgens een binaire code van 1 en 0, maar volgens een spectrum dat continu alles tussen 1 en 0 kan omvatten. De transistor van een kwantumcomputer kan zich met andere woorden in twee inputs tegelijkertijd bevinden. Deze status heet ‘superpositie’. Als een gewone computer munt of kop moet voorspellen, dan kan hij enkel gokken tussen munt of kop.

Een kwantumcomputer daarentegen kan alle mogelijke antwoorden tegelijkertijd geven waardoor het altijd juist zal zijn. Dit zorgt voor een enorme simplificatie van het rekenvermogen. Een kwantumcomputer van 100 qubits kan theoretisch gezien het werk doen van alle supercomputers in de wereld in slechts enkele milliseconden. IBM Q System One is met zijn 20 qubits slechts een eerste stap in die richting. Maar de beloftevolle toepassingen, zoals chirurgie op afstand en bewuste AI, doen alvast dromen.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One