Holcim innoveert in cementproductie en zijn connectiviteit

Gepubliceerd op 13/12/2023 in Klantenverhalen

Hoe evolueer je naar een intelligent, veilig en performant multisite-netwerk en integreer je tegelijkertijd nieuwe communicatietools? Olivier Thiebaut van Holcim kiest voor eenvoud dankzij SD-WAN van Cisco Meraki en cloud calling van Webex.

Holcim innoveert in cementproductie en zijn connectiviteit

23 hyperverbonden productiesites

Als u aan cement, beton of aggregaten denkt, denkt u niet noodzakelijk aan technologie als hefboom. Bij Holcim Belgium, lid van de Holcim Group en leider in innovatieve en duurzame bouwoplossingen, is connectiviteit echter de nieuwe hoeksteen van productiviteit. “Hoewel ons bedrijf zeer operationeel is, zijn digitalisering en dematerialisering prioriteiten. Als duurzame speler zijn onze 23 productiesites hyperverbonden met de bedoeling om 3.0-fabrieken te worden”, zegt Olivier Thiebaut, Network & Telecommunications Administrator. “Proximus NXT helpt ons bij de migratie van ons netwerk en onze telefonie naar de cloud.”

Verouderde capaciteit en marktbenchmark

Verouderde connectiviteit (2Mb geleaste lijnen) en routers die aan hun pensioen toe zijn. Dat is de instabiele infrastructuur waarmee Olivier Thiebaut dagelijks moest omgaan. Maar dat is verleden tijd. “We hadden de grenzen van onze technologische mogelijkheden bereikt. Het was hoog tijd om onze aanpak aan te passen. Voordat ik de sprong waagde, heb ik veel onderzoek gedaan. Ik had het gevoel dat het antwoord lag in technologieën die hun waarde nog niet hadden bewezen. Zodra ze voldoende ontwikkeld waren, heb ik een tiental oplossingen gebenchmarkt. Proximus NXT stak er duidelijk bovenuit.”

Het duo: SD-WAN Cisco Meraki en Cisco Webex Calling

Voor Holcim Belgium behoort het traditionele netwerk van de jaren 2000 tot het verleden. De multisite-infrastructuur is nu gemigreerd naar de SD-WAN-oplossing (Software-Defined Wide Area Network) van Cisco Meraki. Dit zorgt voor een vloeiende optimalisatie om het verkeer over het internet, de cloudapplicaties en het intranet te verdelen. Altijd de best mogelijke routering kiezen. “Op basis van deze vlotte ervaring zijn we onlangs begonnen met de migratie van onze traditionele telefonie naar een cloudoplossing met behulp van Cisco Webex. Het proefproject op twee sites was zeer succesvol. We kunnen nu alle andere sites migreren”, zegt de IT-manager.

Intelligent netwerk en ongeëvenaarde prestaties

Cisco’s SD-WAN dat door Meraki geoptimaliseerd werd, is precies waar Olivier Thiebaut van droomde: een vereenvoudigd gecentraliseerd beheer dat de netwerkprestaties, beveiliging en gebruikerservaring aanzienlijk verbetert. En dat alles met lagere operationele kosten. “Ik realiseer me dat ik blind aan het vliegen was. Vandaag heb ik geen netwerkstoringen meer, de connectiviteit is stabiel en mensen bellen me niet meer om te klagen. Als mensen contact met me opnemen, is dat om een nieuwe machine op het netwerk aan te sluiten: pure toegevoegde waarde.

Veerkrachtige connectiviteit, klaar voor de toekomst

Bij zijn onderzoek heeft Olivier Thiebaut altijd één cruciaal criterium voor ogen gehouden: één partner voor een uniforme oplossing en toekomstbestendigheid. Het vermijden van een veelvoud aan tools en contacten lijkt logisch... “Maar vooral om gemakkelijk nieuwe componenten te kunnen integreren, veerkrachtige connectiviteit te creëren en het verkeer te controleren. Proximus NXT en Cisco konden creatief zijn en tegelijk de beperkingen van onze groep respecteren. Voortaan is mijn netwerk autonoom en kan ik me wijden aan andere innovaties binnen de organisatie.”

Nieuw netwerk in continu bedrijf

Olivier Thiebaut herinnert zich de vele telefoontjes die hij kreeg van de sites. Er was minstens één grote netwerkstoring per week. Vandaag is dat verleden tijd dankzij de redundantie van de infrastructuur. “Het is geweldig om te kunnen rekenen op productiecontinuïteit in al onze sites. Dankzij de snelheden die de huidige bandbreedte biedt, kunnen we nieuwe tools ontwikkelen op basis van SaaS- en Cloud-technologieën. Op die manier kan ik de prestaties van kritieke applicaties op alle 23 sites volgen, waar ik ook ben.”

Van traditionele telefonie naar intelligente telefonie

De nieuwe connectiviteit bij Holcim betekent dat er ook een cloudtelefonieoplossing kan worden geïntegreerd. En zelfs meer: “Webex Calling biedt ons een complete suite in de cloud. Gesprekken, berichten, vergaderingen, teamsamenwerking en geïntegreerde Cisco-randapparatuur. Nog een waardevol advies dat ik kreeg van Proximus NXT was een professionele telefoondienst die ontworpen is om mee te groeien met ons bedrijf. Ik ben blij dat ik het werk van elke medewerker kan vergemakkelijken dankzij de mobiele flexibiliteit van de oplossing. Een must in onze business”, besluit Olivier Thiebaut.

Ontdek hoe Holcim België de cementproductie innoveert met Cisco Meraki's SD-WAN en Webex cloud calling. 23 hypergeconnecteerde locaties zijn klaar voor de toekomst van digitale en duurzame cementproductie.

De 3 adviezen van Olivier Thiebaut

  • Analyseer de bestaande netwerkoplossing en maak een lijst van de grootste kwetsbaarheden.
  • Bestudeer grondig de oplossingen op de markt voordat u ze test.
  • Kies één partner voor het beheer van uw nieuwe infrastructuur.

Over Holcim België

  • Innovatieve en duurzame bouwoplossingen
  • Lid van de Holcim Group
  • 900 medewerkers
  • 23 sites
  • Laatste Proximus NXT-project: migratie naar de SD-WAN-oplossing van Cisco Meraki en van spraak naar Cisco Webex

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One