Geert Christiaens, Manager IT bij Tiense Suikerraffinaderij

Gepubliceerd op 16/08/2016 in Inspireren

Geert Christiaens, Manager IT bij Tiense Suikerraffinaderij

De medewerkers en collega’s van Geert Christiaens zijn altijd welkom op zijn kantoor. Zo worden problemen sneller opgelost. Maar op donderdag mogen ze geen te late vergadering plannen. Dan gaat hij naar de bridgeclub. Op andere avonden gaat hij graag met zijn vrouw naar een concert of theatervoorstelling.

Loopbaan 

Geert heeft handels- en consulaire wetenschappen gestudeerd en startte zijn loopbaan als verkoper bij een industriële wafelbakkerij. Van 1988 tot 1997 was hij aankoper voor de verpakkingen en technische goederen bij Côte d’Or (Mondelez International). Hij werkt intussen al meer dan vijftien jaar voor de Tiense Suikerraffinaderij. Sinds 2006 is hij Manager IT Services & Business Processes.

Bedrijf

De Tiense Suikerraffinaderij werd in 1836 opgericht door Joseph Vandenberghe de Binckom en Pierre Van den Bossche. Maar het waren Henri Vinckenbosch en de broers Paul en Frans Wittouck die van ‘de suiker’ een succesverhaal maakten. De Tiense Suikerraffinaderij bleef tot in 1989 een familiebedrijf en maakt nu deel uit van de Duitse groep Südzucker.

Werknemers

Met een productie van 5,4 miljoen ton suiker per jaar en een geconsolideerde jaaromzet van 6.778 miljoen euro (2014/15) is Südzucker marktleider op de Europese suikermarkt. Daarvoor zorgen de 18.500 werknemers. Op de Belgische ICT-afdeling geeft Geert leiding aan vier medewerkers.

1. Wat is uw grootste professionele verwezenlijking?

Dat ik de laatste 15 jaar mee heb geholpen om de Tiense Suikerraffinaderij om te vormen tot een modern, innovatief en vooruitstrevend bedrijf. We waren trouwens één van de pioniers die het aankoopproces hebben geoptimaliseerd door een e-procurementkoppeling met het SAP-systeem.

2. Naast wie zou u graag eens in het vliegtuig zitten?

Naast Bill Gates. Hij is, net als ik, een gepassioneerd bridgespeler. Hij zegt dat het één van de laatste spellen is waarin de computer de mens nog lang niet kan verslaan. Ik zou daarover graag met hem van gedachten wisselen.

3. Hoe zou u uw job zelf omschrijven?

Ik heb vooral een coördinerende rol. De Tiense Suikerraffinaderij maakt deel uit van de groep Südzucker. Het is mijn taak om onze interne klanten op één lijn te brengen met het ICT-beleid dat vanuit Duitsland wordt aangestuurd. Maar het Belgische ICT-team werkt ook oplossingen uit op vraag van de lokale gebruikers.

4. Welk (ICT-)boek zou u iedereen aanraden?

‘Het Rad des Tijds’, de fantasy-reeks van Robert Jordan (James Oliver Rigney, Jr.). Ik ben die reeks nu voor de derde keer aan het herlezen omdat ik zo diep onder de indruk ben van de verhaallijnen, met ontzettend veel personages die verwikkeld raken in ontelbare complotten.

5. Wat is voor u de belangrijkste nieuwigheid van de voorbije 20 jaar?

Toen ik 8 jaar was, heb ik de landing op de maan gezien en sindsdien ben ik in de ban van alles wat er in de ruimtevaart gebeurt. Een pak ontwikkelingen van de laatste 20 jaar zouden nooit gebeurd zijn zonder de eerste aanzet in de ruimtevaart.

6. Wat zou u zelf willen uitvinden om uw dagelijkse leven makkelijker te maken?

Een app die mensen toleranter en begripsvoller maakt, zou handig zijn. Of een work-balance-app die ons verwittigt wanneer we over de schreef gaan.

7. Hoe ziet u uw rol als CIO de volgende 20 jaar evolueren? Welke ‘leadershipskills’ zullen volgens u belangrijk zijn voor de CIO?

Ik zou het jammer vinden als die rol niet zou evolueren. ICT is intussen een essentieel onderdeel van de werkomgeving geworden en de verwevenheid zal alleen maar groter worden. Het is de bedoeling dat ICT-toepassingen in de toekomst nog meer zullen inspelen op de wensen van de gebruikers.

Voel u vrij om onze internet en netwerken pagina te lezen voor meer informative

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One