Fabriek Logistiek: IoT en 5G faciliteren supply 4.0

Gepubliceerd op 10/01/2023 in Innoveren

Technologie draagt bij tot de efficiëntie, continuïteit en duurzaamheid van de supply chain. Bij Fabriek Logistiek maken bedrijven uit de logistieke sector kennis met de mogelijkheden. Proximus treedt er op als partner voor IoT en 5G.

Fabriek Logistiek: IoT en 5G faciliteren supply 4.0

Fabriek Logistiek biedt bedrijven de kans om slimme magazijntechnologie te testen en 5G in de praktijk te ontdekken. “Het innovatiecentrum omvat een VDAB-opleidingscentrum en twee logistieke testhallen: een palletmagazijn van 2.400 m² en een e-commercemagazijn van 2.000 m². Meerdere toestellen, machines en sensoren zijn hier reeds geconnecteerd via een 5G PN (Private Network): een privaat, indoor 5G-netwerk. Maar ook productontwikkelaars zijn hier welkom om hun nieuw ontwerp in een realistische magazijnomgeving op dit netwerk te zien opereren”, licht Danny Vanrijkel, key account manager bij Fabriek Logistiek toe.

Ervaar 5G in realistische omgeving

“De bezoeker ontdekt bij Fabriek Logistiek wat 5G betekent voor specifieke toepassingen”, zegt Eric Ibens, Business Development Manager 5G bij Proximus. Een 5G PN zorgt voor een snel mobiel bereik binnen en buiten het gebouw. “De magazijnoplossingen van vandaag en morgen hebben nood aan betrouwbaarheid, bandbreedte, dekking en servicekwaliteit. Dat zijn allemaal kenmerken waar een 5G PN een antwoord op biedt. Het is een enabler die verschillende technologieën met elkaar laat communiceren.”

Verschillende configuraties

Eric Ibens wijst erop dat een 5G PN verschillende configuraties toelaat. “Voor kritische processen is het mogelijk om de data volledig lokaal over het private netwerk te laten lopen. Je kan ook opteren voor een opstelling waarbij je via lokale breakouts voertuigen vanop afstand aanstuurt of via network slicing virtuele netwerken bovenop het fysieke netwerk creëert. Hierbij stem je elk virtueel netwerk af op de specifieke behoeften van de toepassingen die erop draaien.”

“Veel bedrijven zijn overtuigd van het potentieel van 5G PN, maar toch bestaat er vaak nog een zekere drempel. Ondernemingen vragen zich af hoe en met welke partners ze moeten starten. Ze willen ervaring opdoen en inzicht krijgen in de investeringskosten”, legt Eric Ibens uit. “Samen met onze partners wil Proximus co-creëren en 5G use cases exploreren.”

Dat 5G PN vandaag al zijn meerwaarde biedt, illustreert Eric Ibens aan de hand van verschillende businesscases. “De Port of Antwerp-Bruges maakt gebruik van dronetechnologie om het havengebied te monitoren, te inspecteren en problemen te detecteren. Dat biedt een oplossing om een ruim en moeilijk te betreden gebied te scannen. 5G zorgt voor een stabiele dekking in de hele haven, met lage latency voor centrale en autonome operaties. Dankzij 5G is een hoge resolutie voor videostreaming verzekerd.”

Een ander voorbeeld situeert zich in de bouwsector, waar een hololens en 5G-connectiviteit projecten in 3D visualiseert en je al tijdens de ruwbouwfase virtueel het effect van de (ver)bouwwerken toont.

De bezoeker ontdekt bij Fabriek Logistiek wat 5G betekent voor specifieke toepassingen.

Eric Ibens, Business Development Manager 5G bij Proximus

Testopstellingen en demonstraties in Fabriek Logistiek

Bedrijven kunnen in de magazijnhallen van Fabriek Logistiek terecht om er met eigen mensen, producten en machines bestaande en nieuwe magazijntechnologieën te testen. De deelnemers aan de kennismakingssessie van Proximus zagen er hoe automated guided vehicles (AGV’s) – via 5G geconnecteerd – zich zelfstandig een weg baanden tussen de magazijnrekken. Het 5G-netwerk garandeert daarbij betrouwbaarheid, snelheid, een veilige aansturing en verkeerscontrole.

Dronetechnologie biedt eveneens verschillende toepassingsmogelijkheden in het magazijn. Tijdens de demonstratie lokaliseerde de drone pallets op een snelle en efficiënte manier. Een ander magazijnproces waar 5G-technologie haar meerwaarde bewijst, is orderpicking via augmented reality. De hololens vertelt de magazijnmedewerker welke producten hij uit de rekken hoort te halen, wat bijdraagt tot de efficiëntie en de foutenlast verlaagt. Slimme elektronische labels vergemakkelijken eveneens het orderverzamelproces.

Even opmerkelijk is het gebruik van een 5G-scanner. De aanwezigen ontdekken onder meer hoe de scanner de magazijnmedewerker aantoont welke route hij moet volgen om een bepaalde doos op te pikken. Betrouwbare connectiviteit is hier eens te meer vereist. Fabriek Logistiek demonstreerde tot slot ook nog de slimme camera, die via 5G – draadloos – beelden in hoge resolutie streamt en doorstuurt voor videoanalyse.

Wie zelf op een laagdrempelige manier deze en andere technologieën en de mogelijkheden van 5G-connectviteit wil uittesten, kan terecht bij Fabriek Logistiek in Gent. Danny Vanrijkel verduidelijkt. “Met dit initiatief willen we innovatie toegankelijk maken. De oplossingen die we hier voorstellen bieden een antwoord op de grootste uitdagingen in de logistieke sector van vandaag, namelijk een gebrek aan ruimte en personeelsschaarste. Bedrijven kunnen Fabriek Logistiek met zijn verschillende technologieën afhuren en met eigen mensen en producten nagaan welke meerwaarde die kunnen betekenen voor hun huidige processen.”

Fabriek Logistiek is de eerste logistieke testruimte in België. Dit praktische testcentrum brengt logistieke toepassingen en technologieën, kennis en ervaring, theorie en expertise samen.

Eric Ibens is Business Development Manager 5G bij Proximus.

Danny Vanrijkel is key account manager bij Fabriek Logistiek, in opdracht van POM Oost-Vlaanderen.

Ontdek hoe 5G en AI een rol spelen in het volledig autonoom shippen van producten in de Antwerps-Brugse haven.

Lees meer

Een 5G Private Network is een gesloten netwerk dat speciaal gebouwd is om te voldoen aan de behoeften van een specifieke organisatie. Het biedt hogere bandbreedte, lagere latency en meer veiligheid dan publieke netwerken, wat resulteert in betere prestaties, betrouwbaarheid en efficiëntie. Dit maakt het ideaal voor bedrijven die geavanceerde toepassingen willen implementeren, zoals augmented reality, industriële automatisering en autonome voertuigen.

Lees meer over 5G Private Networks Nieuw venster

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One