5G of toch maar ineens naar 6G?

Gepubliceerd op 25/08/2021 in Innoveren

5G opent de deur naar nieuwe mogelijkheden. Met de technologie komen heel wat opportuniteiten binnen handbereik. Toch roept 5G ook vragen op. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen 5G en 6G?

5G of toch maar ineens naar 6G?

De grote evolutie is wat we nu meemaken: de stap van 4G naar 5G. Met 5G komen we in een heel nieuwe omgeving terecht, met de mogelijkheden van network slicing en een latency die bijna nul is. De stap van 5G naar 6G is eerder vergelijkbaar met de overgang van 3G naar 4G: meer van hetzelfde, zonder echt diepgaande veranderingen.

Het belangrijkste kenmerk van 6G is dat het om nog hogere frequenties gaat, wat zal toelaten om nog meer devices gelijktijdig op het netwerk te connecteren. We moeten 6G dan ook vooral zien als een verbeterde versie van 5G. Het is een kwestie van nog sneller en nog meer, met een throughput of doorstroming van data die zal oplopen tot 100 Gbit.

6G verwachten we niet voor 2030. De uitrol ervan is dus nog niet voor morgen. De evolutie van mobiele netwerktechnologie verloopt gefaseerd. Voor 6G bevinden alle landen zich nog in de onderzoeksfase, de normen liggen dus nog niet vast en er wordt nog volop getest. Dat traject duurt meestal een paar jaar. Pas daarna kan de productontwikkeling beginnen. 5G overslaan om daarna meteen op 6G over te stappen, is dan ook geen logische stap en zou ook nog even kunnen duren.

Hebben we uw interesse gewekt? Wil u weten wat de voordelen van 5G zijn ten opzichte van wi-fi?

Wi-fi versus 5G Nieuw venster

Hebt u plannen voor een 5G-project? Proximus lanceerde het unieke 5G-innovatieplatform. Hier kan u uw 5G-projecten in de praktijk uittesten en valideren.

Meer weten Nieuw venster

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One