Iedereen cyberguardian

Gepubliceerd op 13/12/2017 in Tech, tips & trics

Iedereen cyberguardian

De controle over zelfrijdende auto’s overnemen, data van bewegingssensoren stelen ... Het IoT maakt cybersecurity relevanter dan ooit. Het verschil tussen u en uw concurrentie? Een betrouwbare cybersecuritystrategie.

Waarom nemen de beveiligingsrisico’s exponentieel toe?

Het stijgend aantal geconnecteerde toestellen wereldwijd, van 20 miljard naar 30 miljard tegen 2020, genereert steeds meer data die waardevol zijn voor cybercriminelen. Ook het aantal endpoints (lees: de kwetsbare punten) binnen één bedrijfsnetwerk kan vandaag oplopen tot in de miljoenen. Met vaak verouderde toestellen waar weinig tot geen beveiliging op voorhanden is. Verder houdt de verantwoordelijkheid van het bedrijf niet op na de verkoop van een product, maar blijft die doorlopen tijdens de volledige levenscyclus.

Vroeger eindigde het contact tussen een bedrijf en zijn klant of product na bv. een garantieperiode. Vandaag blijven bedrijven continu data van hun producten en diensten genereren en informatie verwerken. Bovendien zorgt de aard van geconnecteerde objecten ervoor dat incidenten niet alleen de privacy van klanten of bedrijven in gevaar brengen. Zelfs gezondheidsproblemen kunnen optreden door cyberaanvallen op bv. pacemakers. 

Lopen we achter de feiten aan? 

In veel bedrijven leeft – onterecht – de idee dat het nog te vroeg is om voorzorgen te nemen met betrekking tot de beveiligingsrisico’s van IoT. Bovendien is er vaak veel onduidelijkheid rond verantwoordelijkheden: als u een product verdeelt dat uw leverancier – vaak in een ander land – gefabriceerd heeft, bent u dan verantwoordelijk voor de cybersecurity of is hij dat? En als uw bedrijf verantwoordelijk is, welke afdeling dient zich hier dan over te ontfermen? Is het de IT-afdeling? Of de klantendienst? Of is het eerder iets voor sales? 

Cybersecurity in uw businessmodel 

IoT-functionaliteit is vandaag een onderscheidende factor op productniveau en beïnvloedt uw hele businessmodel. Dat zal in de nabije toekomst enkel nog als positief ervaren worden als ook de bijbehorende cybersecurityaspecten onder controle zijn. 

Enkele uitgangspunten om een volwaardige IoT-veiligheidsaanpak te kunnen uitbouwen:
  1. Het is belangrijk om de relevantie van IoT-veiligheid correct in te schatten en om de belangrijkste risico’s vooraf te herkennen en te identificeren. Zo is het zinvol om de meest waarschijnlijke aanvalsscenario’s in kaart te brengen. Deze informatie kan vervolgens als basis dienen om een verdere strategie uit te werken. Bedenk hierbij dat een onprofessionele reactie op een aanval vaak nog meer schade veroorzaakt dan de aanval zelf. Bedrijven die het slachtoffer worden van een IoT-veiligheidsprobleem doen er dan ook goed aan om hier snel, open en transparant over te communiceren.
  2. In gelijk welke bedrijfsafdeling is een minimaal IoT-veiligheidsniveau vanzelfsprekend. Maar duidelijke afspraken over de verantwoordelijkheden omtrent IoT-veiligheid doorheen de hele bevoorradingsketen of levenscyclus van producten en diensten zijn noodzakelijk. Zowel op het niveau van hard- en software, netwerkinfrastructuur als applicaties (interfaces, toegang voor klanten) kunnen best strategische gesprekken georganiseerd worden met alle betrokken partijen, van leveranciers tot klanten.
  3. Security begint bij de juiste cultuur en technische kennis. Securityspecialisten binnen een bedrijf moeten mee zijn met het werk van de productontwikkelaars, de productie zelf enz. Tegelijk moeten productiespecialisten notie hebben van security. Het is een kwestie van silo’s neerhalen en over de afdelingen heen uw strategie opzetten.
Facts:

Bedrijven die cloudtechnologie of IoT-oplossingen implementeren, halen meer rendement uit de manier waarop zij aan cyberbeveiliging doen.

Bij bedrijven die IoT-oplossingen implementeren, zorgt een sterke cyberbeveiliging voor 24% meer financiële voordelen en voor meer bedrijfsflexibiliteit.

Bron: ‘Cyber Security: The Innovation Accelerator’, cybersecurityrapport van Vodafone

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One