Cases tonen de kracht van 5G

Gepubliceerd op 22/06/2023 in Evenementen

5G is een gamechanger voor de industrie. De cases die steunen op de nieuwe generatie mobiele connectiviteit komen stilaan op kruissnelheid. Van de haven en de bouwsector, tot in de fabriek of het magazijn: 5G maakt straks zowat overal het verschil.

Cases tonen de kracht van 5G

Er was ruime belangstelling eind mei voor het Proximus-evenement rond 5G- en IoT-applicaties ‘die bedrijven een boost geven’. Niet toevallig vonden de presentaties plaats in het Antwerpse Havenhuis. De haven van Antwerpen-Brugge zet immers voluit in op digitalisering. 5G is daarbij nooit veraf. “Ons doel is een slimme haven uit te bouwen”, zegt Erwin Verstraelen, CDIO bij de Haven van Antwerpen-Brugge “met geïntegreerde operations, die makkelijk kunnen schakelen tussen verschillende vervoersmodi. Veilige data-uitwisseling ligt daarbij aan de basis.”

Die data verzamelt de haven onder meer via allerhande sensoren, die verspreid staan over het haventerrein van ruim 120 vierkante kilometer. De sensoren laten toe vanop afstand te zien, te horen, te ruiken en te voelen hoe het er in de haven aan toegaat. “We hebben sensoren om de lucht- en waterkwaliteit op te volgen”, legt Erwin Verstraelen uit. “We meten hoeveel druk een schip op de meerpalen uitoefent, enzovoort. Zo bouwen we stap voor stap een digital twin van de hele haven.”

Proof of value

Eén van de meest in het oog springende toepassingen in de haven, is het gebruik van automatische drones, met 5G als achterliggende connectiviteit. Bij het dronenetwerk D-Hive zijn in de haven dronevluchten ‘as a service’ te boeken. Achter het netwerk schuilt het consortium 6th NeTWorK , eind 2020 opgericht door DroneMatrix, een ontwikkelaar van drones en dronesoftware, SkeyDrone, dienstverlener voor de droneluchtvaart, en Proximus.

Er zijn in de haven nu zes basisstations voor drones. Het netwerk zorgt ervoor dat we overal in de haven extra ogen hebben.

Erwin Verstraelen, CDIO Haven van Antwerpen-Brugge

author

Het havenbedrijf gebruikt de dronediensten, onder meer voor inspectievluchten, het opsporen van vervuiling op het water of bijstand verlenen aan brandweer en politie. “Er zijn in de haven nu zes basisstations voor drones”, zegt Erwin Verstraelen. “Het netwerk zorgt ervoor dat we overal in de haven extra ogen hebben.” De case past binnen de innovatiestrategie van de haven. “We geloven in de proof of value”, besluit Erwin Verstraelen. “Een proof of concept bewijst alleen dat iets werkt. De proof of value toont aan wat een toepassing ook echt oplevert.”

Van spraak naar data

De uitrol van 5G verandert ook heel wat voor Airbus, het Europese bedrijf dat samen met Proximus in België het TETRA-netwerk levert. “De manier waarop communicatie verloopt, verandert snel”, zegt Yves Van Tente, Business Development Manager bij Airbus. “Er is een verschuiving van spraak – waarvoor je narrowband gebruikt, zoals TETRA – naar datacommunicatie, die broadband nodig heeft, zoals 4G of 5G.” Airbus speelt daar onder andere op in met nieuwe toepassingen, die bijvoorbeeld de klassieke push-to-talk – typisch voor mobiele communicatie over TETRA – mogelijk maken op de smartphone, via 4G of 5G.

Augmented reality in een stroomversnelling

De grotere capaciteit en de lage latency van 5G maken bovendien toepassingen mogelijk die voorheen niet werkbaar waren. “Door de beschikbaarheid van 5G komt onder meer het gebruik van augmented reality (AR) in een stroomversnelling”, zegt Wouter Martens, CTO bij Mr. Watts. Voor het bouwbedrijf Hooyberghs ontwikkelde Mr. Watts een AR-toepassing die de plannen van een gebouw op ware grootte als het ware over de echte werf legt.

Via een AR-bril ziet de medewerker van het bouwbedrijf dan meteen waar er specifieke leidingen zullen komen, bijvoorbeeld. “Dankzij 5G kunnen we de bril zonder vertraging koppelen met de cloud, waar zich de nodige rekenkracht bevindt.”

Tijdkritisch

Ook de industrie kijkt intussen reikhalzend uit naar de uitrol van 5G. Tijdkritische communicatie – bijvoorbeeld tussen machines op de productievloer – gebeurde tot nu toe noodgedwongen via bekabelde oplossingen. “4G is goed voor spraak en video, maar niet voor tijdkritische communicatie”, zegt Peter-Jan Deltour, Industrial Network & Security Specialist bij Phoenix Contact, een producent van automatiseringscomponenten. “5G verandert dat. Dankzij 5G komen responstijden van minder dan 10 milliseconden binnen handbereik. Bijkomend voordeel is dat 5G de eerste technologie is die het mogelijk maakt een privaat mobiel netwerk ook echt lokaal te houden.”

5G laat toe meer en beter data te verzamelen en te analyseren. Zo kun je nieuwe inzichten verwerven.

Francis Defauw, CMO bij Codit

author

Nieuwe inzichten

Terwijl 5G straks industriële automatisering naar een hoger niveau tilt, biedt de technologie ook heel wat mogelijkheden om meer te doen met IoT-toepassingen. 5G laat toe meer en beter data te verzamelen en te analyseren. “Zo kun je nieuwe inzichten verwerven”, zegt Francis Defauw, CMO bij Codit, de Proximus-dochter die zich onder meer in de ontwikkeling van IoT-applicaties specialiseert. “Evengoed leidt de analyse van data tot meer operationele efficiëntie, nieuwe businessmodellen of nieuwe inkomstenstromen.”

IoT laat dan bijvoorbeeld toe windmolens op zee vanop afstand op te volgen of de efficiëntie van een tanker te optimaliseren. “Voor Euronav meten we 400 verschillende waarden op een schip”, vertelt Francis Defauw. “Op basis van de analyse van die data geeft onze applicatie suggesties aan de kapitein, bijvoorbeeld rond de snelste of de goedkoopste route.” De toepassing laat Euronav toe het dieselverbruik van zijn vloot bij te sturen – en zo ook de emissie van de schepen terug te dringen.

Aan de slag met 5G

Bedrijven die zelf een case willen testen die op 5G steunt, kunnen daarvoor op verschillende locaties terecht. ProximusNieuw venster is 5G-partner in de innovatiehubs A6K (engineering, Charleroi), Howest (gaming, Brugge) en Fabriek Logistiek (logistiek, Gent). Bedrijven kunnen uiteraard ook op hun eigen site 5G-cases testen, zowel op het publieke 5G-netwerk als via een tijdelijk 5G-PN (Private Network).

Een 5G Private Network is een gesloten netwerk dat speciaal gebouwd is om te voldoen aan de behoeften van een specifieke organisatie. Het biedt hogere bandbreedte, lagere latency en meer veiligheid dan publieke netwerken, wat resulteert in betere prestaties, betrouwbaarheid en efficiëntie. Dit maakt het ideaal voor bedrijven die geavanceerde toepassingen willen implementeren, zoals augmented reality, industriële automatisering en autonome voertuigen.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One