×
×

Politie krijgt extra paar ogen

Gepubliceerd op 26/07/2016 in Klantenverhalen

Politie krijgt extra paar ogen

Tijdens het Carnaval van Binche zijn alle blikken op de Gilles gericht. Achter de schermen houdt de politie een oogje in het zeil via een netwerk van veertien camera’s.

Het Carnaval van Binche is tot ver buiten de stad bekend. In 2003 erkende de Unesco de stoet van de Gilles van Binche als werelderfgoed. Het Carnaval duurt drie dagen, maar neemt in de zes voorgaande weekends al een aanloop. Op het hoogtepunt van het carnaval zakken ruim honderdduizend mensen naar het centrum van de stad af. “Binche is een feestelijke stad”, zegt adjunct-burgemeester Laurent Devin. “In de zomer zijn er heel wat muzikale evenementen, gevolgd door de Septemberfeesten.

Maar ook de wielerwedstrijd Binche-Chimay-Binche brengt veel volk op de been en we volgen de wedstrijden van de Rode Duivels op groot scherm.”

Overzicht bewaren

De politie van zone Anderlues-Binche leidt al die evenementen in goede banen. Sinds 2013 schakelt het team van 120 agenten daarbij bewakingscamera’s in. Proximus installeerde in het centrum van Binche acht vaste en zes beweegbare camera’s. “We wilden in de eerste plaats extra ondersteuning voor de politie tijdens grote evenementen”, zegt de burgemeester. “Via de camera’s kan de politie makkelijker het overzicht bewaren over het publiek.

Dankzij de camera’s ziet de politie beter hoe de massa zich verplaatst en merkt ze meteen waar de drukte te groot wordt. Ze kan snel een verdachte persoon of een incident lokaliseren en ingrijpen indien nodig.”

Opnemen

Bovendien laten de camera’s toe om opnames te maken. Tijdens evenementen kan de politie de beelden al onmiddellijk inkijken, bijvoorbeeld om de identificatie van verdachte personen te versnellen. “Maar uiteraard zetten we de camera’s ook breder in”, vult Laurent Devin aan. “Via de camera’s kan de politie makkelijker het verkeer in de stad opvolgen, bijvoorbeeld wanneer er wegenwerken zijn. De camera’s maken het eenvoudiger om een oogje in het zeil te houden rond eventuele parkeerproblemen in de stad.” Opgeslagen beeldmateriaal kan ook bewijsmateriaal leveren voor onderzoek naar overtredingen of misdrijven.

Minder incidenten

De veertien camera’s dekken het centrum van Binche af. De stad communiceerde uitgebreid over de plaatsing van de camera’s. “Het stadsbestuur en de politie doen er alles aan om de veiligheid van de burgers en de bezoekers te garanderen”, vertelt de adjunct-burgemeester. “Het is in dat kader dat we het gebruik van de camera’s moeten situeren.” De eerste voorwaarde voor een geslaagd evenement is dat het in veilige omstandigheden plaatsvindt.

De camera’s vormen een onderdeel van het kader dat die veiligheid mogelijk maakt. “Wie naar het Carnaval of een ander evenement komt, weet dat we beelden maken. Amokmakers blijven daardoor weg. Sinds we de camera’s gebruiken is het aantal incidenten tijdens evenementen opvallend gedaald.”

Herinvesteren

Door de positieve resultaten van het cameratoezicht krijgt dit binnenkort wellicht uitbreiding. De burgemeester wil op korte termijn camera’s op de belangrijkste pleinen van de gemeenten die met Binche zijn gefuseerd. “Onze intentie is dezelfde”, zegt hij. “We willen de dorpspleinen aan de inwoners teruggeven. Camera’s houden mensen met slechte intenties uit de buurt.”

Pluspunten
  • Overzicht over het publiek bij grote evenementen
  • Snelle lokalisatie van incidenten
  • Snelle identificatie van verdachten
  • Opvolging van verkeersstromen
  • Beeldmateriaal ter ondersteuning van onderzoek naar overtredingen en misdrijven
Over Binche

Binche is een stad met 33.000 inwoners in de provincie Henegouwen, tussen Bergen en Charleroi. Het Carnaval van Binche is erkend als werelderfgoed.

Laurent Devin is sinds 2006 burgemeester van Binche. Daarnaast zetelt hij sinds 2010 in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Tussen 2004 en 2010 was hij ook Waals parlementslid.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!