Cameraschild ondersteunt smart cops

Gepubliceerd op 24/01/2017 in Nieuws

Cameraschild ondersteunt smart cops

Camera’s voor automatische nummerplaatherkenning registreren elk voertuig dat de politiezone Regio Puyenbroeck aandoet. De camera’s hebben niet alleen preventief effect. Analyse van de data helpt het onderzoek van de politie vooruit. “We zijn voorstander om technische middelen in te zetten die ons werk ondersteunen”, zegt waarnemend korpschef Koen Van Poucke.

De politiezone Regio Puyenbroeck omvat de Oost-Vlaamse gemeenten Lochristi, Moerbeke, Wachtebeke en Zelzate. In 2014 voorzag de politiezone een anonieme wagen van een camera voor Automatic Number Plate Recognition (ANPR). Het vormde de start van een breder project rond automatische nummerplaatherkenning. “Later dat jaar namen we in Zelzate een digitale vrachtwagensluis in gebruik”, vertelt waarnemend korpschef Koen Van Poucke.

Met de oplossing weert de politie met succes het zware doorgaande verkeer uit het centrum van de gemeente. “Op twee sites staan ANPR-camera’s. Met hoogtesensoren brengen we het zware verkeer in kaart. Overtreders die zonder toelating in de beperkte zone rijden, kunnen we achteraf via de nummerplaatherkenning identificeren.”

De positieve ervaring met ANPR stimuleerde de politiezone om het gebruik van de technologie verder uit te breiden. “We zijn er voorstander van om technische middelen in te zetten die ons werk ondersteunen”, vertelt Koen Van Poucke. “Ik heb het in dat verband graag over smart cops. We zetten in op innovatie om de samenleving veiliger te maken.” 

In samenwerking met Proximus rolde de politie een cameraschild uit in de vier gemeenten van de politiezone Regio Puyenbroeck. “Een inbraakgolf op een bedrijventerrein vormde de concrete aanleiding. Al snel hebben we beslist om niet alleen het bedrijventerrein te beveiligen met camera’s, maar het principe van ANPR in de hele politiezone uit te rollen.”

Nuttige informatie

Concreet installeerde Proximus elf palen, in totaal voorzien van 21 camera’s. Behalve op één locatie bevatten de camerapalen telkens een overzichtscamera en een ANPR-camera. “De camera’s hebben een preventief effect”, zegt Koen Van Poucke. “Waar camera’s staan, blijven criminelen weg.” Daarnaast ondersteunt de automatische registratie van de nummerplaten het werk van de politiediensten. 

Per maand registreert de politiezone zowat drie miljoen voorbijrijdende voertuigen. “In die big data bevindt zich informatie die ons helpt om gestolen voertuigen of vermiste personen op te sporen. De registratie van de nummerplaten is ook nuttig in de strijd tegen rondtrekkende dadergroepen, of om niet-verzekerde bestuurders en niet-gekeurde voertuigen te detecteren.”

De politiezone Regio Puyenbroeck doorzoekt de ANPR-data heel gericht. Ze doet dat onder meer door te controleren of de geregistreerde nummerplaten in lijsten van geseinde voertuigen voorkomen. In bijna één op vijf gevallen levert dat informatie op die het politionele onderzoek concreet vooruit helpt.

“Bij een aantal dossiers waren de nummerplaatgegevens zelfs cruciaal om zware criminele feiten op te lossen”, aldus de korpschef. Daarom wil de politiezone het gebruik van het cameraschild in de nabije toekomst ook meer in real time uitspelen. “Leest een camera een geseinde nummerplaat, dan zal dat onmiddellijk een waarschuwing genereren bij de interventieploegen op het terrein.” 

Over politiezone Regio Puyenbroeck

De politiezone ligt in het grensgebied met Nederland en omvat de gemeenten Lochristi, Moerbeke, Wachtebeke en Zelzate. De 103 medewerkers leveren politiezorg aan 49.000 inwoners.

Identikit

Koen Van Poucke studeerde criminologie aan de Universiteit Gent. Sinds 2013 is hij waarnemend korpschef bij de politiezone Regio Puyenbroeck.

Pluspunten
  • Proximus als uniek aanspreekpunt voor het complete project (hardware, software, connectiviteit)
  • Preventieve werking: camera’s schrikken criminelen af
  • Concrete resultaten: raadpleging van ANPR-data helpt politioneel onderzoek vooruit

Proximus team

Proximus houdt u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT-professionals

Andere artikels van Proximus team