Hoe 5G en edge computing elkaar aanvullen en versterken

Gepubliceerd op 10/11/2021 in Innoveren

5G en edge computing zijn essentiële technologieën om het potentieel van IoT-innovaties ten volle te benutten. De combinatie van beide zorgt bij verschillende use cases voor een veilige, directe en nog snellere gegevensverwerking.

Hoe 5G en edge computing elkaar aanvullen en versterken

Welke voordelen biedt 5G?

5G heeft alles in huis om het Internet of Things (IoT) in een stroomversnelling te brengen. Het netwerk van de vijfde generatie biedt een snellere, stabielere en veiligere connectiviteit tussen de verschillende IoT-apparaten, het datacenter en de cloud. 5G opent op die manier de weg naar nieuwe toepassingen: van zelfrijdende voertuigen, over medische ingrepen op afstand tot geconnecteerde robots in bedrijfsomgevingen.

Welke voordelen biedt edge computing?

IoT-apparaten en hun applicaties sturen steeds grotere hoeveelheden data naar de cloud. Die gigantische gegevensuitwisseling drijft het kostenplaatje op en verhoogt het risico op vertragingen. Dat terwijl het vaak aangewezen is om een deel van die informatie lokaal te analyseren. Edge computing verwerkt de data zo dicht mogelijk bij de bron – soms op de IoT-apparaten zelf – wat de datastromen en kosten reduceert, de latency verlaagt en een grote flexibiliteit mogelijk maakt.

Hoe vullen 5G en edge computing elkaar aan?

Edge computing brengt de rekenkracht (terug) naar het apparaat zelf waardoor het sneller een besluit kan nemen. Alle data waarbij verdere analyse vereist is, stuurt 5G tegen gigantische snelheden richting het datacenter of de cloud voor verdere verwerking, opslag en analyse. Op die manier ontstaat een optimale kruisbestuiving.

5G en edge computing in de praktijk

De combinatie van 5G en edge computing biedt bij tal van gebruiksverhalen grote voordelen. In productieomgevingen moeten machines bijvoorbeeld onveilige situaties meteen detecteren en omzeilen. Door de aanwezige informatie lokaal te analyseren, sla je de tussenstap richting de cloud over. Dat bevordert de handelingssnelheid en bijgevolg ook de veiligheid. De stabiele en snelle 5G-verbinding laat toe om vanop afstand in te grijpen en de data uit alle machines te bundelen. Een identiek scenario zien we bijvoorbeeld ook bij automatische voertuigen in een stad of op een industriële site.

Hebben 5G en edge computing elkaar altijd nodig?

Hoewel 5G en edge computing elkaar perfect aanvullen, is de combinatie ervan niet altijd vereist. Veel hangt af van de specifieke organisatienoden. Edge computing functioneert bij toepassingen op kleinere indooromgevingen bijvoorbeeld ook uitstekend in combinatie met wifi 6 of fiber. 5G vormt de aangewezen keuze op uitgestrekte sites, voor buitenomgevingen of waar een centrale controle over het netwerk primeert boven roaming tussen verschillende wifi-toegangspunten.

Sommige organisaties verkiezen edge computing om tegemoet te komen aan de vraag naar lokale dataverwerking. 5G behoort in dat geval niet altijd tot de prioriteiten. In omgevingen waar IoT-toepassingen minder prominent aanwezig zijn, hoeft edge computing 5G-technologie op haar beurt niet altijd te complementeren.

Welke meerwaarde bieden 5G en edge computing voor uw organisatie?

Het gebruik van IoT-toepassingen neemt snel toe. Proximus lanceerde het eerste 5G-netwerk van België en bevindt zich aan de vooravond van de volledige uitrol van 5G in ons land. Het is dus aangewezen om de mogelijkheden van 5G en edge computing in de ontwikkeling van elke nieuwe ICT-architectuur mee te nemen.

De uitdaging bestaat er voor bedrijven, organisaties en overheden in om hun netwerkinfrastructuur op hun toekomstige noden af te stemmen. Om u te helpen de aangewezen koers uit te stippelen, heeft Proximus een 5G-innovatieplatform opgezet. Klanten en partners testen er de allerlaatste 5G-technologie samen uit, wat hen in staat stelt om hun use cases voor 5G te testen en te valideren tegen een beperkte investeringskost. Kortom, de optimale setting om te ontdekken hoe 5G en edge computing IoT-toepassingen naar een hoger niveau tillen!

Hebt u plannen voor een 5G-project? Proximus lanceerde het unieke 5G-innovatieplatform. Hier kan u uw 5G-projecten in de praktijk uittesten en valideren.

Meer weten

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One