Ga direct naar de hoofdinhoud
×
×

3D printing binnen handbereik

Gepubliceerd op 04/03/2016 in Tech, tips & trics

3D printing binnen handbereik

Papier heeft al lang geen monopolie meer op de printer. Dankzij de 3D-printer kan zowat iedereen alles zelf afdrukken, zoals een maquette van een belangrijk project, en u hoeft er zelfs amper iets voor te kunnen. Maar hoeveel kost zo’n 3D-printer?

Ieder huis of kantoor wordt een beetje fabriek dankzij de introductie van de betaalbare 3D-printer. De meesten onder ons weten heel weinig over printen in 3D, ook al is het een proces dat vandaag erg toegankelijk is, en niet al te veel knowhow vereist.

Raketmotoren

3D-printen wordt ook wel eens additive manufacturing genoemd. Die Engelse term omschrijft het proces uitstekend: een 3D-printer voegt heel secuur laagje na laagje van een grondstof boven op de vorige laag toe. Zo verschijnt er uiteindelijk een afgewerkt product. Op industriële schaal werkt de techniek met allerhande materialen: denk bijvoorbeeld maar aan SpaceX, dat zijn raketmotoren met een printer maakt.

Maïs

Een betaalbaar exemplaar voor eigen gebruik werkt echter met één van twee verschillende grondsto en (of filamenten): PLA of ABS. “PLA is een biologisch afbreekbare stof op basis van Maïs”, weet Jesse Buteneers, CEO van 3D-printerwinkel Trideus. “Het plastic wordt vooral gebruikt om decoraties zoals beeldjes te printen”, gaat hij verder. “De grondstof is niet alleen afbreekbaar, maar ook breekbaar, wat ze niet geschikt maakt voor gebruiksvoorwerpen”. Wat is dan het voordeel van PLA? Buteneers: “Het filament is eenvoudiger om mee te printen.” ABS is een veel harder plastic, dat wat misbruik kan verdragen. “U kunt er kracht op zetten”, verduidelijkt Buteneers. Dat maakt het filament geschikter voor gebruiksvoorwerpen, zoals een sinaasappelpers, om maar één van de ontelbare mogelijkheden te noemen.

Draad

Filament koopt u in de vorm van een lange draad (ongeveer 100 meter) op een rol. Die draad loopt naar een warme printkop, die het ABS of PLA doet smelten. De printkop beweegt rond en deponeert het gesmolten plastic op de juiste plaats, waar het terug stolt. Zo bouwt een printer laagje na laagje op wat u maar wilt.

Zelf modelleren

Modellen om te printen vindt u als hobbyist online, al kunt u ze ook zelf maken. Wie een printer op professioneel gebied wil gebruiken zal vooral opteren voor dat laatste. Zowat ieder 3D-programma is compatibel met iedere 3D-printer. Nadat u het model opslaat (als stl-bestand) kunt u het inladen in de printsoftware. Die analyseert de creatie dan, en zet ze om in instructies die de printer vervolgens uitvoert. Zo kunt u een maquette van een huis of een prototype van een gebruiksvoorwerp eenvoudig afdrukken zonder hulp van derden.

Een goedkope printer zoals de Da Vinchi van XYZ kost ongeveer 600 euro, al is die voor semiprofessioneel gebruik te eenvoudig. Geavanceerdere exemplaren zijn duurder, maar meer dan 2500 euro hoeft u niet uit te geven op een design naar keuze om te zetten van een digitaal model naar een fysiek beeldje.

Proximus team

Proximus houdt u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT-professionals

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!