Hoe AI je helpt om professionele teksten te schrijven

Gepubliceerd op 04/01/2023 in Tech, tips & tricks

Elke freelancer, zaakvoerder of marketeer heeft het al wel eens meegemaakt: je wil een tekst schrijven en … je hebt geen flauw idee hoe je daaraan moet beginnen. Gelukkig kan je tegenwoordig de hulp inschakelen van schrijfrobots met artificiële intelligentie. Lees hier hoe het werkt en wat je ermee kan doen.

Hoe AI je helpt om professionele teksten te schrijven

Wat is een AI-schrijftool?

Een AI-tekstrobot is een software tool die tekst schrijft op basis van jouw input en artificiële intelligentie. Hij gaat op zoek naar relevante informatie op het internet en leert uit de data die hij via zijn gebruikers verzamelt. Hoe meer mensen gebruikmaken van een bepaalde tool, hoe menselijker ook de teksten zullen zijn die deze tool produceert. Je kan zo’n tool gebruiken voor lange of korte teksten, slogans, social posts of zelfs voor het schrijven van verjaardagskaartjes.


Wat zijn de voordelen van AI generated content?

 • 1. Verhoogde productiviteit

  Met behulp van AI-robots wordt het heel makkelijk om snel veel tekst te produceren. Wil je elke dag een blogbericht op je website en om de twee dagen een mail uitsturen naar je klanten? Geen probleem, met een AI-tekstrobot neemt dat niet veel tijd in beslag. Jij kan je dus meer bezighouden met de kerntaken van je bedrijf.

 • 2. SEO-proof teksten

  Een AI-tekstrobot kan heel snel een degelijke analyse maken van de juiste keywords voor jouw tekst en de info waarnaar internetgebruikers op zoek zijn. Zo ben je er zeker van dat jouw tekst SEO-proof is én het bespaart je ook weer heel wat research.

 • 3. Grammaticale controle

  Als schrijven niet meteen een van jouw talenten is, dan is de grammaticaal correcte tekst van een AI-robot jouw held. Je mag er zeker van zijn dat de tekst correct geschreven is, maar je kan ook je eigen geschreven tekst laten nalezen door de tool.

 • 4. Inspiratie

  De angst voor het blanco blad kan soms verlammend werken. Als je weet waarover je het wil hebben, maar niet wat je precies wil zeggen, staar je soms uren naar een leeg vlak. Met behulp van een AI tool krijg je meteen een eerste aanzet van waaruit jij kan aanvullen of aanpassen. Je hoeft zelfs de tekst niet te behouden, maar je kan wel de inhoud of de puntjes gebruiken om jouw tekst mee op te bouwen.

 • Ook als je voor bepaalde teksten op zoek bent naar verschillende varianten, is AI een goed hulpmiddel. Van slogans tot social posts of de bio voor je Instagram-account, je krijgt meteen een pak inspiratie.


Wat zijn de nadelen van AI generated content?

Een vaak gehoorde klacht over tekst geschreven door een robot, is dat het ook aanvoelt als een tekst geschreven door een robot. In de marketingwereld is authenticiteit een belangrijk aspect om een band te creëren met je volgers of je potentiële klanten. De zorgvuldig gekozen tone of voice van je bedrijf komt soms niet goed naar voren in teksten die door een computer zijn geschreven, in plaats van door een mens.

Een tweede nadeel is dat je misschien de neiging hebt om je doelpubliek te overstelpen met content. Een AI-tekstrobot maakt het, zoals gezegd, heel makkelijk om snel veel tekst te produceren, maar vindt je publiek dat ook zo leuk? Overdaad schaadt en je lezers gaan al jouw blogs en mails misschien snel storend vinden.

Tot slot is het nog niet helemaal duidelijk wat zoekmachines zoals Google van door robots geschreven teksten vinden. Als het erg opvalt dat je tekst door een robot geschreven is en hij bovendien bol staat van de keywords, heeft Google dat meteen door. Gebruik dus steeds je gezond verstand bij het nalezen van de door AI gegenereerde tekst.


Waarop moet je letten bij het gebruik van AI generated content?

Houd altijd de kwaliteit, kwantiteit en authenticiteit in de gaten. Neem de teksten van een AI-robot niet zomaar over, maar geef er je eigen touch aan. Zorg dat de tekst aansluit bij de tone of voice van je bedrijf en dat hij vlot leesbaar is. Als je tekst eruitziet als spam, zal Google hem ook aanzien als spam en sneller afstraffen in de zoekresultaten. Overdrijf ook niet qua lengte of qua aantal teksten die je publiceert. Het is niet omdat je dankzij AI elke dag kàn posten, dat het ook een goed idee is.


Welke AI-schrijftools bestaan er?

Er zijn tal van verschillende AI-schrijftools die je kan gebruiken om teksten te laten schrijven. De bekendste zijn Jasper.ai, Ryter, Copy.ai en Contentbot.ai, maar er bestaan er heel wat. Vaak hebben ze een beperkte gratis versie of een tijdelijke gratis trialversie en nadien betaal je een vaste prijs per maand. Sinds kort is er echter ook een nieuwe speler op de markt, namelijk ChatGPT.

Deze tool is gratis, maar je moet wel een account aanmaken en je kan er veel meer mee dan enkel teksten genereren. Je stelt een vraag aan de chatbot of geeft hem een opdracht en hij geeft jou de nodige informatie. Bovendien kan je hem in elke taal aanspreken en geeft hij ook quasi-foutloos antwoord in de gevraagde taal.

P.S. Kan jij achterhalen welke zin uit dit artikel door ChatGPT geschreven werd?

Meer hulp nodig met de digitale marketing van je bedrijf? Bij Proximus hebben we speciaal voor jou onze Business Booster ! We bieden een complete reeks digitale oplossingen om de zichtbaarheid van jouw bedrijf op het web te vergroten. Van de creatie van een website en webshop tot het opzetten van reclamecampagnes, wij zijn er om je te helpen je bedrijf een boost te geven!

Ontdek Business Booster nu meteen!

Proximus Business

  

Andere artikels van Proximus Business
Hulp nodig?

Vragen over ons aanbod?

Een expert staat voor u klaar