CS:GO in 2022: Deze tieners moet je in de gaten houden

Door Proximus

Deel dit nieuws

Na onze terugblik op het spectaculaire CS:GO-jaar van 2021, is het tijd om vooruit te kijken. Specifiek naar het jonge talent dat ook van 2022 een jaar om te onthouden zal maken. Wie van deze tieners zal zijn stempel drukken op het komende seizoen? Wij maakten een overzicht van de grootste kanshebbers.

m0NESY

Als het over jong talent gaat, kunnen we niet om Ilya “m0NESY” Osipov heen. De 16-jarige AWPer wordt sinds zijn intrede bij NAVI Junior twee jaar geleden gehuldigd als de opvolger van s1mple. Met die reputatie vergaarde hij ook een massale aanhang in de CIS-regio. Op Twitch alleen heeft het supertalent bijna 400 000 volgers.

m0NESY tijdens een interview met BLAST – © BLAST

En zijn statistieken liegen er niet om. De jonge AWPer staat zo goed als altijd bovenaan het scorebord. Van de recentste 10 wedstrijden van NAVI Junior – in de WePlay Academy League 2, een competitie voor academische teams – stond m0NESY 6 keer bovenaan het scorebord. K/D’s van +30 of +40 zijn geen uitzondering, wat hem zijn reputatie opleverde.

Maar de toekomst van de gedoodverfde opvolger van s1mple ligt voorlopig niet bij NAVI. De Russische organisatie verkocht m0NESY namelijk aan G2 Esports, voor het enorme bedrag van 600 000 dollar. Een team dat enkele maanden geleden nog de finale van de Major haalde. De Oekraïner krijgt in 2022 dus een vuurdoop op het allerhoogste niveau.

Het is maar de vraag of m0NESY dat niveau wel zal aankunnen. Hij heeft heel weinig ervaring met LAN-evenementen, en nog minder met spelen voor een publiek. Ook het zware reisprogramma van een topteam zal niet eenvoudig te verteren zijn. Maar als de speler zich daar kan overzetten, heeft G2 een diamant in handen.

Phzy

Voor Love “phzy” Smidebrant werd 2021 een jaar om nooit te vergeten. De Zweed werd in januari opgepikt door Ninjas in Pyjamas, om te dienen in het Young Ninjas-roster, het academy team van NIP. Daar kreeg hij de rol van AWPer, om zich klaar te stomen voor een toekomstige transfer naar een tier 1-team in de esport.

phzy in het shirt van NIP – © NIP

Die transfer kwam een pak sneller dan verwacht. Zoals bekend kondigde dev1ce in december aan dat hij tijdelijk afstand neemt van de competitieve scene. Dat maakte hij bekend vlak voor de play-offs van IEM Winter, waarvoor NIP zich geplaatst had. De organisatie moest dus in allerijl op zoek naar een stand-in, en besloot om de jonge AWPer een kans te gunnen.

En phzy greep die kans met beide handen. De Zweed mocht debuteren in de halve finale tegen G2 Esports, een van de beste teams ter wereld. De AWPer deed het meer dan behoorlijk: hij eindigde als tweede op het scorebord, NIP won de match met 2-1. In de grote finale bleek Team Vitality een maatje te groot. De Ninja’s gingen ten onder met 0-3, ondanks een solide prestatie van phzy. De BLAST Premier World Finals verliepen minder goed. NIP raakte niet voorbij G2 en Astralis, en werd direct uitgeschakeld.

Met de winterstop krijgen de teams tijd om te herbronnen. Hoe lang de pauze van dev1ce precies zal duren, is niet bekend: het lijkt er dus op dat NIP voorlopig met phzy zal voortdoen. Zijn teamgenoten moeten dus proberen hem zo goed mogelijk klaar te stomen voor de toernooien van volgend seizoen. We zijn in ieder geval benieuwd of hij zijn prestaties in 2022 zal kunnen herhalen.

b1t

Valerii “b1t” Vakhovskyi is ongetwijfeld de bekendste speler in deze lijst. De jonge Oekraïner sloot zich in 2019 aan bij NAVI Junior, waar hij meer dan een jaar lang aan de zijde van m0NESY speelde. Nadat NAVI in december vorig jaar besliste dat de tijd van flamie ten einde zou komen, werd b1t uitgekozen als vervanger.

b1t steekt de Majortrofee in de lucht – © HLTV

Dit bleek de beste zet van 2021 te zijn. De Oekraïner werd enkele maanden opgeleid door flamie, en geleidelijk aan kreeg hij meer en meer speeltijd. Sindsdien is NAVI met voorsprong het beste team ter wereld. Op minder dan een jaar tijd won de rookie maar liefst 7 LAN-toernooien, waaronder een Major en de Intel Grand Slam. Je zou bijna vergeten dat Vakhovskyi nog maar 18 jaar oud is.

En dankzij die successen gaat het b1t ook financieel voor de wind. Volgens Liquipedia verdiende hij sinds zijn komst bij NAVI het duizelingwekkend hoge bedrag van 852 696 dollar. De youngster verdiende zo op een jaar tijd meer dan legendes als kennyS, GuardiaN en GeT_RiGhT tijdens hun hele carrière. Zelfs ZywOo, een van de beste spelers in de scene die al enkele jaren meedraait, verdiende maar de helft.

De CS:GO-wereld ligt aan de voeten van deze jonge Oekraïner. En dat zal hoogstwaarschijnlijk niet snel veranderen. Niemand kan voorlopig tippen aan de NAVI-machine, en b1t is daar een essentieel onderdeel van. Of ontpopt m0NESY zich bij G2 tot de nieuwe ster van de esport? We zullen het snel genoeg ontdekken.

MOUZ NXT

Als laatste behandelen we geen speler, maar wel een heel team. MOUZ NXT heeft een geweldig jaar achter de rug. Het team ontstond pas in juni 2021, maar ontpopte zich meteen tot het beste academy team van de esport. Ze werden in beide seizoenen van de WePlay Academy League bijvoorbeeld eerste, tegen teams als NAVI Junior en Young Ninjas.

torzsi met de trofee van de WePlay Academy League – © HLTV

Sterker nog: ook tegen teams in de top 50 maakte MOUZ NXT indruk. Het Europese roster klopte de voorbije maanden Tier 2-teams als Dignitas, HAVU en BLINK met 2-0. Op een bepaald moment deden de rookies het zelfs zo goed dat ze dreigden het echte MOUZ in te halen op de HLTV-ranking. Begin december bereikten ze plaats 26, terwijl MOUZ zelf op plaats 19 stond.

Die prestaties zijn het management van MOUZ uiteraard niet ontgaan. Door de teleurstellende resultaten van het professionele roster, en met geruchten over het vertrek van sterspeler ropz, wil de organisatie enkele jeugdspelers naar het hoofdteam halen.

Van het hoofdroster zouden enkel dexter en frozen aan boord blijven. Zowel Jon “JDC” de Castro als Ádám “torzsi” Torzsás krijgen volgens de geruchten een promotie. Vooral die laatste kan een serieuze upgrade voor de organisatie betekenen. De Hongaar was de uitblinker bij NXT en is een zeer getalenteerde AWPer. MOUZ hoopt dat het team zo opnieuw kan aansluiten bij de top van CS:GO.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top