PGL Major: NAVI verslaat G2 in zinderende finale

Door Proximus

Deel dit nieuws

CS:GO-fans moesten er meer dan twee jaar op wachten, maar de opvolger van Astralis is eindelijk bekend! Grote favoriet NAVI pakte de eindzege in een enorm spannende finale tegen G2 Esports en werd zo het eerste roster ooit dat ongeslagen een Major wint.

s1mple heeft er vijf jaar op moeten wachten, maar eindelijk heeft hij een Majortitel te pakken. De Oekraïense superster leidde NAVI naar de overwinning in twee maps en zette een historische prestatie neer, zowel individueel als collectief. s1mple kreeg de MVP award dankzij zijn gemiddelde rating van 1.47 en een K/D van maar liefst +106. NAVI werd ook het eerste team ooit dat een Major kon winnen zonder een map te verliezen.

Ongelijke strijd

De halve finale van NAVI bleek een teken aan de wand. De derby tegen Gambit, vooraf gezien als de grote uitdagers, werd een maat voor niets. De jonge Russen werden naar huis gespeeld met 16-8 en 16-3. Ze konden de status van onliners van zich afschudden, maar zijn duidelijk nog niet gewend aan spelen voor een publiek.

G2 ontsnapte aan de uitschakeling met een nipte 2-1 tegen Heroic. De beslissende map Inferno leverde zoals gebruikelijk vuurwerk op. G2 kreeg last van de zenuwen en gaf zo een 13-6 voorsprong uit handen. In overtime trokken NiKo en huNter– hun team over de streep.

Elke CS:GO-fan voorspeelde een makkelijke overwinning voor NAVI. Maar de finale had anders kunnen uitdraaien. Terwijl NAVI zijn dominantie tentoonstelde op de eerste map, Ancient, sloeg G2 Esports terug op Nuke. Nochtans een map die NAVI al 17 keer op rij kon winnen. Met een score van 15-10 zette het Frans-Bosnische team de favorieten met de rug tegen de muur.

G2 bezwijkt onder druk

Sterspeler NiKo had de sleutel tot de derde map in handen, dankzij een slimme flank in de 28ste ronde. Maar zijn gemiste schoten keerden het momentum in het voordeel van NAVI. De toeschouwers in Stockholm werden getrakteerd op een dubbele overtime. s1mple & co. konden de druk van de arena het best weerstaan en sloten Nuke af met een score van 22-19. Voor het eerst sinds januari 2018 heeft CS:GO een Majorkampioen die niet naar de naam Astralis luistert.

En niet alleen NAVI brak records, ook het toernooi zelf komt in de esports-geschiedenisboeken. De PGL Major behaalde maar liefst 2 748 850 gelijktijdige kijkers en deed zo beter dan TI10, dat andere toernooi van Valve. Indrukwekkende cijfers als je weet dat het vorige record, 1 331 781 kijkers tijdens de ELEAGUE Major in 2017, meer dan verdubbeld werd!

Zo valt het doek over de eerste CS:GO-Major in meer dan twee jaar. Maar niet getreurd, er staan nog heel wat andere toernooien op het programma! Te beginnen met DreamHack Open November 2021, waarvan je de finale op zondag 14/11 live kan volgen op pickx.be/esports!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top