×
×

Ouderlijk toezicht

Vermijd ongewenste situaties voor je kinderen

Mijn kind beschermen

Blokkeer ongewenste inhoud op televisie

Gewelddadige series, expliciete scènes, films voor volwassenen. Je wilt er je kind het liefst niet mee confronteren. Daarom beschikt iedereen met Proximus TV over een kinderslot dat je kunt aanpassen volgens je eigen voorkeuren. Je kiest dus zelf welk soort films en uitzendingen je kind mag bekijken.

Bovendien moet je steeds een PIN code invoeren bij het huren van een film op aanvraag. Deze code is verschillend van de kinderslotcode en is standaard geactiveerd. Vergeet niet om deze code regelmatig te wijzigen.


Mijn kind beschermen

Blokkeer ongewenste sms’en op gsm en smartphone

Om je kind niet te confronteren met ongewenste inhoud en om onaangename verrassingen op je factuur of aanrekening te vermijden, kan je sms'en en mms'en met inhoud voor volwassenen gratis blokkeren.

Bel hiervoor gratis naar onze klantendienst op het nummer 6000 met je gsm of op het nummer 078 05 6000 met een vast toestel in België. Je kunt je voorkeuren ook aanpassen via MyProximus.


Mijn kind beschermen

Kindvriendelijke tips voor tablet en smartphone

Kinderen zijn dol op tablets en smartphones. Met de juiste instellingen kunnen ze er veel plezier aan beleven. Ontdek hier een aantal tips om je toestel kindvriendelijk te maken:

 1. Beveilig je smartphone of tablet met een persoonlijke code die je activeert in de instellingen van je toestel
 2. Beveilig je simkaart met een wachtwoord of pincode die je activeert in de instellingen van je toestel
 3. Beveilig je applicaties met een wachtwoord of download een applicatie waarmee je andere applicaties beveiligt. Ex : Smart App Protector.
 4. Beveilig de toegang tot de app-winkel (bijvoorbeeld Google Play Store, App Store…) met een wachtwoord
 5. Installeer een kindvriendelijke internetbrowser

Mijn kind beschermen

Betalende sms’en blokkeren

Heeft je kind per ongeluk een betalende dienst voor beltonen of wedstrijden geactiveerd? Dit is erg vervelend, want zo ontvangt het de hele tijd dure sms'en.

Je kunt deze dienst eenvoudig stopzetten door STOP te sms'en naar het (verkorte) nummer van de verzender. Zo schrijf je jouw kind uit op de betalende dienst en zal het in de toekomst niet meer moeten betalen voor verzonden en ontvangen sms'en.

Bescherming tegen gsm-golven

Kies voor een gsm met een lage SAR-waarde

Elke mobiele telefoon die op de markt wordt gebracht, moet voldoen aan een bij wet vastgelegde blootstellingsgrens, ook wel Specific Absorption Ratio (SAR) genoemd. SAR geeft het maximale stralingsniveau weer waaraan de gebruiker tijdens het telefoneren mag worden blootgesteld. In Europa bedraagt deze maximaal toegelaten SAR-waarde 2 watt/kg.

Alle toestellen die we aanbieden voldoen aan deze grens. De toestellen voor tieners hebben bovendien een nog lagere SAR-waarde. Je vindt de SAR-waarde van een gsm-toestel op het etiket in de winkel of in de gsm-catalogus.

Mijn kind beschermen


Verminder de blootstelling aan gsm-straling

 • Stimuleer je kind om gebruik te maken van een oortje. Dit zorgt voor minder blootstelling aan radiogolven, en biedt meer gebruikscomfort
 • Hou de gsm op enige afstand van het lichaam tijdens het bellen
 • Vraag je kind om steeds te bellen op plaatsen met een goede ontvangst. De ontvangstkwaliteit wordt aangegeven door het aantal streepjes op het scherm van het toestel. Hoe meer streepjes, hoe beter de ontvangst en hoe lager de negatieve straling.
 • Bellen is niet nodig wanneer een sms volstaat.

Mijn kind beschermen

Veilig internetten

Mijn kind beschermen

Tips om kinderen veilig te laten surfen

In samenwerking met Child Focus en Microsoft geven we jaarlijks meer dan 10.000 kinderen een opleiding over veiliger internetgebruik. Zo leren we hen de gevaren van het internet kennen, en brengen we hen de basis van verantwoord internetgebruik bij.

Het is belangrijk dat ook je een open dialoog voert met je kind. Op de website www.clicksafe.be vind je alvast talloze handige tips om je kind te begeleiden op het internet.

Er bestaan gespecialiseerde zoekmotoren om je kind in alle veiligheid te laten surfen.
Hiermee vinden kinderen eenvoudig en snel wat ze zoeken (bijvoorbeeld games) en worden ongepaste sites geblokkeerd.

Zoekmotoren in het Nederlands:


Mijn kind beschermen

Kies één van onze beveiligingsoplossingen

Daarnaast kun je een kinderslot voorzien en/of een programma installeren om virussen en spam te blokkeren. We bieden je deze beveiliging graag tegen een voordeeltarief aan. Met de optie Norton PC Security surf je en gebruikt je jouw e-mail zonder enig risico op virussen of cyberaanvallen.

Bescherm je persoonlijke gegevens tegen cybercriminelen en voer online aankopen of bankverrichtingen in alle veiligheid uit.


Mijn kind beschermen

 Kijk eens mee over de schouder van je kind

Het internet is een echte supermarkt bij je thuis. Kinderen vinden er informatie over werkelijk alles ook foto's, muziek, beltonen, video's, software. Er zijn echter een paar regels, die elke internetgebruiker in acht moet nemen:

 • Iedereen kan eender wat publiceren op internet. Wat op internet staat is dus niet per se waar. Controleer belangrijke informatie op websites met autoriteit.
 • Niet alles is gratis op internet en soms moet je langs de kassa passeren: gratis muziek of films downloaden blijft illegaal, ook al doet zogezegd iedereen het.
 • Wees voorzichtig met wat je kinderen downloaden op hun gsm. Ze beseffen vaak niet dat dit veel geld kan kosten.

Nuttige link:


Mijn kind beschermen

Ontmoetingen

Internetcontacten vermijden is onmogelijk. Vooral jongeren maken veel gebruik van chatten, sociale netwerken, blogs, ... De meeste contacten zijn trouwens positief. Toch kunnen ze best enkele veiligheidstips naleven:

 • Kies een goed pseudoniem dat geen indicatie geeft van leeftijd of geslacht
 • Publiceer nooit persoonlijke informatie als leeftijd, adres, enz.
 • Gebruik de webcam alleen met goede vrienden
 • Aarzel niet om uit te loggen of een verdacht contact te verbreken
 • Tieners die een virtuele vriend in het echt willen ontmoeten, doen dit beter eerst op een openbare plaats, lichten een vertrouwenspersoon in over de ontmoeting of laten zich vergezellen door een vriend(in)

Mijn kind beschermen

Cyberpesten

Beledigingen, roddels, een gekraakte mailbox of een virus: cyberpesten kan zeer pijnlijk zijn en moet dus ernstig worden genomen door de ouders. De eerste stap is het kind geruststellen en de e-mails of sms'en van de pester blokkeren. Het is ook mogelijk een klacht in te dienen (www.ecops.be), maar dan moet je 'bewijzen' hebben... Je kind een schermafdruk (print screen) leren maken kan van pas komen als er problemen zijn!

Verlies of diefstal van je gsm

Is het toestel van je zoon of dochter gestolen? Geen paniek.

Met je gsm-nummer en de IMEI-code van de gsm kunnen we binnen enkele minuten zowel het toestel als de simkaart blokkeren. Verwittig onze klantendienst en wij zorgen ervoor dat de gsm niet meer gebruikt kan worden op het Proximus-netwerk. Zo bescherm je de persoonlijke data van je kind en voorkom je misbruik.

Mijn kind beschermen

Waar staat die IMEI-code?

De IMEI-code is het serienummer van je toestel en bestaat uit vijftien cijfers.

 • Kijk op het aankoop- of waarborgbewijs van je gsm-toestel
 • Toets het verkort nummer *#06# en druk op ‘Verzenden’. Je ontvangt even later een sms met de IMEI-code
 • Haal de batterij uit het gsm-toestel. Op de achterkant zie je een label met de IMEI-code.

We raden je aan de IMEI-code bij aankoop meteen ergens te noteren, zodat je het terugvindt in geval van nood.

Mijn kind beschermen

Heb je een vraag?

Stel ze aan een van onze medewerkers. Maak een keuze: