Wat is het verschil tussen 5 GHz Wi-Fi en 2.4 GHz?

Gepubliceerd op 19/07/2021 in Bits & Bytes

Bij het kiezen van je wifi-netwerk is het je misschien opgevallen dat een van de beschikbare netwerken dezelfde naam heeft, maar in twee "versies" bestaat: 2.4 GHz en 5 GHz. Dat zijn in feite twee verschillende frequenties die door je internetrouter worden aangeboden. Maar wat zijn de verschillen tussen deze twee wifi-netwerken?

Wat is het verschil tussen 5 GHz Wi-Fi en 2.4 GHz?

Afhankelijk van het model modem dat je thuis hebt, heb je misschien twee wifi-netwerken tot jouw beschikking. Ze hebben dezelfde naam, maar sommige nummers verschillen. Op het ene netwerk zie je "2.4" en op het andere, "5.0". Deze nummers verwijzen naar de band die door het netwerk wordt gebruikt. Deze twee wifi-netwerken zijn verschillend en geven verschillende surfervaringen.

Wat zijn de verschillen tussen 2.4 GHz en 5 GHz Wi-Fi?

Concreet is de 5 GHz-band sneller dan zijn tegenhanger. Aan de andere kant is het bereik kleiner. Naar schatting is deze frequentie namelijk tweemaal zo snel als de 2.4 GHz-band. Maar wat is het voordeel van deze frequentie? Het bereik van het 2.4 GHz-netwerk is groter en gaat gemakkelijker over de fysieke obstakels heen die zich tussen de router en het aangesloten apparaat bevinden.

Het verschil in snelheid tussen deze twee verschillende netwerken kan worden verklaard door het feit dat veel apparaten verbinding maken met de 2.4 GHz-band: telefoons, aangesloten luidsprekers en andere slimme apparaten. Als gevolg daarvan is het netwerk vaak overbelast.


Welk netwerk moet ik kiezen tussen 2.4 GHz en 5 GHz Wi-Fi?

Je kan een van de twee netwerken kiezen afhankelijk van je surfgedrag. Zo is de 2.4 GHz-frequentie meer dan voldoende om te surfen op het internet en e-mails te versturen. De 5 GHz-band is beter geschikt voor het spelen van online videospelletjes of het bekijken van films en series via streaming.

Het belangrijkste is dat je een netwerk kiest op basis van de beschikbare ruimte. Als je bijvoorbeeld in een appartement woont, zal het 5 GHz-netwerk bijna altijd beter zijn dan zijn tegenhanger. Maar als je in een huis met tuin woont, zal het 2.4 GHz wifi-netwerk voordeliger zijn omdat het zelfs buiten kan verbinden. Het is aan jou kiezen, afhankelijk van je surfgedrag en de plek van je modem.


Smart Wi-Fi

Afhankelijk van het soort modem, heb je mogelijk slechts toegang tot één wifi-netwerk. Dan noemen we dat Smart Wi-Fi. Beide banden bestaan dan nog steeds, maar de modem wisselt zelf van frequentie afhankelijk van je surfgedrag en locatie van de modem. In principe zullen je apparaten eerder verbinding maken met de 2.4 GHz-frequentie omdat sommige tools niet aangepast zijn aan de 5 GHz-frequentie. Maar zodra je modem denkt dat kan, zal hij verbinden met deze snellere frequentie.

Kom meer te weten over Proximus Smart Wi-Fi door hier te klikken.


Wat is Wifi 6 dan?

Sinds enkele jaren is er een nieuwe wifi-frequentie beschikbaar, dankzij een nieuwe generatie modem: Wifi 6, dat, zoals de naam al doet vermoeden, een 6 GHz-frequentie biedt. Met zo'n modem hoef je niet langer te kiezen tussen 2,4 GHz en 5 GHz, want de 6 GHz frequentie biedt altijd een snellere internetverbinding. Bovendien is je verbinding stabieler, zelfs als er veel apparaten tegelijk zijn aangesloten. En last but not least biedt Wifi 6 meer veiligheid wanneer je op het web surft.


Welke frequentie moet ik gebruiken voor mesh wifi?

Mesh wifi is een installatie waarmee je in elke kamer van je huis geniet van een optimale, stabiele verbinding. Het bestaat uit je modem en een aantal nodes die op strategische punten in je huis zijn geplaatst en die het wifi-signaal doorgeven zodat elke kamer wordt voorzien van snel internet. Deze nodes, kleine apparaten die je in het stopcontact steekt, kan je met je modem verbinden via een ethernetkabel of draadloos.

Als je voor het laatste kiest, raden we je aan om al je nodes te verbinden via de 5 GHz frequentie van je wifi-netwerk, tenzij je thuis Wifi 6 hebt. Op die manier geniet je van het sterkste signaal in elke kamer van het huis, zelfs in de kamers die het verst van de internetrouter verwijderd zijn. Ga naar ons blogartikel om alles te weten te komen over mesh wifi.


Om te genieten van een supersnelle en stabiele internetverbinding, kies je voor een Flex-pack! Stel het pakket samen dat het beste past bij jouw behoeften en wensen. Dit pack biedt je één of meerdere mobiele abonnementen, een onbeperkte internetverbinding en alle diensten van Proximus TV, inclusief toegang tot de Pickx-toepassing.

Kies je Flex-pack nu meteen!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie