Mesh wifi: wat is het en hoe werkt het?

Gepubliceerd op 25/12/2023 in Bits & Bytes

Soms kan een eenvoudige internetrouter niet zorgen voor een bevredigende internetverbinding in het hele huis. Dan kan je een mesh wifi opzetten. Deze installatie, ook bekend als een mesh network, verbetert de dekking van je netwerk zonder verlies van signaalsterkte. Ontdek hieronder alles wat je moet weten over mesh wifi.

Mesh wifi: wat is het en hoe werkt het?

Wanneer je thuis problemen hebt met het wifi-signaal, is de meest voor de hand liggende oplossing een wifi-repeater. Dat apparaat breidt je wifi-bereik uit en verdubbelt het signaal. Maar er is een nadeel: hoewel het signaal wordt verdubbeld, verlies je onvermijdelijk wat snelheid. Daarom kies je beter voor mesh wifi. Maar wat is dat precies en hoe werkt het? Ontdek hieronder alles wat je moet weten.

Wat is mesh wifi?

Een mesh wifi-systeem zorgt ervoor dat je overal in huis geniet van een krachtige en constante internetverbinding. In de praktijk betekent het dat er een stel wifi-punten zijn die allemaal het signaal van je wifi-netwerk versterken. Dat netwerk van punten past zich dynamisch aan aan het dataverkeer van je netwerk en verdeelt die data slim om zo op elk moment, door heel je huis, stabiliteit en maximale snelheid te garanderen.

Elk punt van je installatie stuurt in feite 100% van het vermogen uit dat je internetrouter uitzendt, en heeft dezelfde netwerknaam als je router. Dus, geen gedoe of verwarring. Een ander cool voordeel: elk apparaat dat verbonden is, zoekt automatisch het dichtstbijzijnde punt voor het beste mogelijke signaal.

En natuurlijk ondersteunt mesh wifi ook wifi 6Nieuw venster en alle soorten wifi, van 2,4 GHz tot 6 GHz.


Waaruit bestaat een installatie voor mesh wifi?

Het eerste element van je mesh wifi is de internetmodem die je wifi-netwerk verspreidt. Vervolgens hebben we een mesh router die via een ethernetkabel op je modem is aangesloten. Daarna hebben we de verschillende punten die strategisch in je huis zijn geplaatst. De strategische plek voor het plaatsen van je eerste punt, ook wel ‘satellite’ genoemd, bevindt zich in het midden van je huis.

Vervolgens, afhankelijk van je behoeften, kan je er meerdere toevoegen zodat je wifi-netwerk je hele huis beslaat. Dat is vooral handig als je meerdere verdiepingen hebt. Deze extra punten worden de ‘child nodes’ genoemd, in tegenstelling tot de ‘parent node’ die verwijst naar de verbinding tussen de router en je internetmodem.

In tegenstelling tot de ‘parent node’ zijn de ‘child nodes’ draadloos verbonden met het netwerk. Als een van de punten het signaal verliest, zullen de andere punten automatisch en dynamisch de verbinding herstellen, wat een van de grootste voordelen is van een mesh wifi-systeem. Alles gebeurt automatisch en dynamisch, en vooral zelfstandig, zonder dat je bij elk klein probleem hoeft in te grijpen.


Hoe bouw je zelf een mesh wifi-systeem?

Je bent overtuigd van deze technologie en wil je eigen mesh wifi-systeem thuis installeren? Dan zijn er een paar dingen die je moet weten. Allereerst, hoewel het mogelijk is om zo'n installatie op te zetten met wifi 5, is het veel beter om een wifi 6Nieuw venster-modem te hebben. Mesh wifi 6 is breder beschikbaar en stabieler. Wifi 7 bevindt zich nog in de beginfase en kan minder betrouwbaar blijken, hoewel fabrikanten zoals TP Link al mesh wifi-punten hebben gelanceerd die compatibel zijn met wifi 7.

Wifi 6 blijft dus de beste keuze voor zo'n mesh-systeem, omdat deze standaard vele apparaten tegelijkertijd kan beheren zonder verlies van prestaties. Bovendien heb je veel meer keuzes bij het kopen van apparatuur om je mesh wifi-installatie op te zetten.

Zo heb je het merk Devolo, dat complete mesh wifi-systemen aanbiedt tegen redelijke prijzen. Een mesh wifi-kit bestaat uit meerdere punten die je in stopcontacten steekt, waarop je een of meerdere ethernetkabels aansluit. Vervolgens moet je de mobiele app downloaden en installeren van de fabrikant van je kit. Je moet je registreren, je locatie inschakelen en een QR-code scannen zodat alle satellieten in je huis worden gekoppeld aan je app. Daarna maak je verbinding met het netwerk van je mesh wifi. Binnen enkele minuten is alles ingesteld en geniet je van een krachtig wifi-netwerk overal in huis.

Op dezelfde app, vooral op die van TP Link, kan je een profiel aanmaken voor elk gezinslid, zodat je alle apparaten kan identificeren die aan elk gezinslid toebehoren en vervolgens een limiet voor internetgebruik kan instellen. Zo stel je ouderlijke controles in voor je kinderen., een niet te verwaarlozen functie in een tijd waarin we steeds meer tijd online en voor schermen doorbrengen. Want naast het instellen van een maximale schermtijd, kan je ook bepaalde inhoud en websites blokkeren en tijdsblokken instellen waarin het internet niet toegankelijk is.


In dit artikel hadden we het over wifi 6, het intelligente draadloze netwerk. Wel, dat is nu verkrijgbaar bij Proximus. Kies voor onze wifi 6 internetbox en surf tot 40% sneller. Nog geen internetklant? Ontdek dan onze internetpakketten met wifi 6. Energie besparen, een betere bescherming tegen piraterij, meer apparaten tegelijk verbinden - je hebt er alles bij te winnen!

Schakel nu over op slimme wifi!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie