Hoe zet je WhatsApp-berichten over van Android naar iPhone?

Gepubliceerd op 07/10/2020 in Apps

Hoe zet je WhatsApp-berichten over van Android naar iPhone?

Je bent net overgestapt van een Android-smartphone naar een gloednieuwe iPhone en je wil je berichtjes en foto’s van WhatsApp niet verliezen? Of omgekeerd: je hebt een Android-smartphone aangeschaft en je wil bestanden van je iPhone overdragen? Het is niet eenvoudig om alles van het ene naar het andere toestel over te zetten, maar er bestaan gelukkig wel oplossingen om te vermijden dat je alles kwijt bent.

De meeste smartphones op de markt hebben Android als besturingssysteem, maar Apple heeft altijd van z’n eigen iOS-mechanisme gebruik gemaakt. Dat kan dus problemen geven als je een nieuwe smartphone koopt en bijvoorbeeld WhatsApp van je oude Android-toestel naar je nieuwe iPhone wil overzetten. Of omgekeerd natuurlijk …

Hieronder leggen we uit wat je opties zijn:

1. Gebruik de app van Apple zelf

Er bestaat heel wat software van derden, maar Apple heeft zelf een app ontwikkeld voor nieuwe gebruikers die bestanden van Android naar iOS willen overzetten. Hiermee is het niet mogelijk om volledige WhatsApp-gesprekken over te hevelen, maar je kunt er wel bestanden en foto’s van je oude apparaat eenvoudig mee op je nieuwe toestel opslaan.

Download eerst de ‘Stap over op iOSNieuw venster’-app op je oude Android-toestel en zorg ervoor dat je apparaat op wifi is aangesloten. Check ook of je nieuwe iPhone wel voldoende vrije opslagruimte heeft om de gewenste bestanden van je andere smartphone op te slaan. Volg daarna de volgende stappen:

 • Start de configuratie van je iPhone en zoek naar het scherm ‘Apps en gegevens’. Hier tik je op ‘Zet gegevens over van Android’.
 • Open vervolgens de ‘Stap over op iOS’-app op het Android-apparaat en tik op ‘Ga door’. Je moet nog even akkoord gaan met de voorwaarden en vervolgens ga je naar het volgende scherm waarop je je code moet opzoeken.
 • Die code vind je op je iPhone door op ‘Ga door’ te klikken in het menu om je gegevens naar Android over te zetten. De code bestaat uit tien cijfers.
 • Terug naar het Android-apparaat waar je de code ingeeft en even wacht tot op het scherm ‘Zet gegevens over’ verschijnt.
 • Selecteer het materiaal dat je wil overzetten. WhatsApp zelf behoort helaas niet tot de mogelijkheden, maar je kunt wel kiezen om bestanden en foto’s over te zetten.
 • Negeer de overdracht op je Android-toestel, maar wacht geduldig tot de laadbalk van je iPhone voltooid is. Tik daarna op je Android-telefoon op ‘Gereed’ en voltooi de rest van de configuratie op je iPhone. Sommige bestanden, zoals muziek en boeken, zal je handmatig moeten overzetten. Bezoek voor meer informatie de website van AppleNieuw venster.

2. Download gespecialiseerde software

Volstaat het niet om bestanden en foto’s over te zetten? Dan kan je met andere applicaties WhatsApp ook volledig overhevelen, dus inclusief je gesprekken. Uiteraard werken de meeste oplossingen in beide richtingen: van Android naar iPhone, of van iPhone naar je nieuwe Android-smartphone. Bekijk eerst rustig wat voor jou de beste optie is. Veel van dit soort apps hebben in de app store zowel heel tevreden als minder tevreden gebruikers.

MobileTransNieuw venster is alvast een oplossing die belooft om alles in één click van je ene smartphone naar je andere over te zetten. Je moet de software op je pc installeren en vervolgens beide apparaten op die computer aansluiten. Je zou dan de optie ‘Phone Transfer’ te zien moeten krijgen. Selecteer de juiste bestanden en enkele minuten later moet alles op je nieuwe smartphone staan.

Een andere mogelijkheid is AnyTransNieuw venster, een applicatie waarmee je zelfs muziekbestanden op je iPhone kunt beheren en verplaatsen. Ook je WhatsApp-berichten worden met deze oplossing in een handomdraai op je nieuwe toestel overgezet. De app slaat al je bestanden veilig op en kan ze vervolgens op je iPhone herstellen.

Een betalend, maar eveneens populair alternatief is Dr.FoneNieuw venster. Hiermee zet je niet alleen je gesprekken over op je nieuwe smartphone, je kunt bestanden ook heel gemakkelijk naar je pc exporteren.

Ongetwijfeld vind je nog meer applicaties en software, maar het loont altijd de moeite om eerst de betrouwbaarheid te controleren. Je wil natuurlijk vermijden dat zo’n app schade aan je gloednieuwe iPhone of Android-telefoon zou aanrichten.


3. Bewaar chatberichten per e-mail

Misschien heb je al geprobeerd om de back-up van je WhatsApp-berichten te gebruiken, maar daarmee kom je helaas niet ver. Om je berichten zeker niet kwijt te spelen, zou je wel een ouderwets trucje kunnen inzetten: e-mail.

Hiermee ga je geen gesprekken rechtstreeks in de app van je nieuwe smartphone kunnen opladen, maar het is wel een manier om toegang tot de inhoud van je chats te behouden. Je kunt eigenlijk ieder individueel gesprek via deze weg naar iemand doormailen.

 • Open in WhatsApp een conversatie die je graag wil bijhouden.
 • Tik op de drie bolletjes rechtsboven en selecteer de optie ‘meer’.
 • Kies nu voor ‘exporteren’ en selecteer ‘e-mail’. Vul je eigen e-mailadres als ontvanger in.
 • De app zal vragen of je ook de bijhorende bestanden wil downloaden. Dat valt niet aan te raden, aangezien je zo snel over de limiet van je e-mailserver zult zitten. Er zijn bovendien efficiëntere manieren om bestanden over te zetten.
 • Ga op je andere smartphone vervolgens naar je e-mailadres en open de mail waarin het gesprek zit opgeslagen. Op die manier heb je dus een kopie van je berichten bewaard.

Nog enkele tips …

Tot slot nog wat goede raad voor iedereen die WhatsApp tussen Android en iPhone wil overhevelen:

 • Hoewel een back-up je niet toelaat om hele gesprekken over te zetten, valt het wel aan te raden om dit goed bij te houden. Zo heb je altijd een kopie van je chats.
 • Wees voorzichtig met software die je belooft om WhatsApp naar je nieuwe toestel over te zetten. Niet iedere app is even betrouwbaar.
 • Zorg er altijd voor dat je op beide toestellen hetzelfde telefoonnummer hanteert. Met een ander nummer moet je in WhatsApp de optie gebruiken om je nummer te veranderen.

En als het toch niet lukt om WhatsApp over te zetten, dan raden we je gewoon aan om op je nieuwe iPhone of Android-smartphone enkele leuke, gloednieuwe gesprekken te starten.

Met Mobilus beschik je over een abonnement waarmee je naar hartenlust met familie en vrienden kunt chatten. Van alles onbeperkt tot een volume op maat, jij mag kiezen! Of selecteer WhatsApp als jouw favoriete app en gebruik deze applicatie onbeperkt.

Vind jouw ideale Mobilus!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie

Categorieën