Hoe zet je WhatsApp-berichten over van Android naar iPhone?

Gepubliceerd op 04/12/2023 in Apps

Je bent net overgestapt van een Android-smartphone naar een gloednieuwe iPhone en je wil je berichtjes en foto’s van WhatsApp niet verliezen? Of omgekeerd: je hebt een Android-smartphone aangeschaft en je wil bestanden van je iPhone overzetten? Dat kan met deze tips!

Hoe zet je WhatsApp-berichten over van Android naar iPhone?

De meeste smartphones op de markt hebben Android als besturingssysteem, maar Apple heeft altijd van z’n eigen iOS-mechanisme gebruik gemaakt. Dat kan dus problemen geven als je een nieuwe smartphone koopt en bijvoorbeeld WhatsApp van je oude Android-toestel naar je nieuwe iPhone wil overzetten. Of omgekeerd natuurlijk …

Hieronder leggen we uit wat je opties zijn:

1. Met ‘Stap Over’ van Apple zelf

Apple heeft zelf een app ontwikkeld voor nieuwe gebruikers die Whatsapp van hun Android-toestel naar iOS willen overzetten. Daarmee kan je je accountgegevens, profielfoto, individuele chats, groepschats, chatgeschiedenis, media en instellingen overzetten. Je kan echter je belgeschiedenis of weergavenaam niet overzetten.

Download eerst de ‘Stap over op iOSNieuw venster’-app op je oude Android-toestel en zorg ervoor dat je apparaat op wifi is aangesloten. Check ook of je nieuwe iPhone wel voldoende vrije opslagruimte heeft om de gewenste bestanden van je andere smartphone op te slaan. Je hebt ook Android OS Lollipop, SDK 21 of nieuwer, of Android 5 of nieuwer nodig op je Android-telefoon en iOS 15.5 of nieuwer geïnstalleerd op je iPhone. Je moet ook hetzelfde telefoonnummer gebruiken op beide toestellen.

Volg daarna de volgende stappen:

 • Open de ‘Stap over op iOS’-app op je Android-telefoon en volg de instructies op het scherm.
 • Er verschijnt een code op je iPhone. Vul die code in op je Android-telefoon als hierom wordt gevraagd.
 • Tik op ‘Doorgaan’ en volg de instructies op het scherm.
 • Selecteer WhatsApp in het scherm ‘Gegevensoverdracht’.
 • Tik op ‘Start’ op je Android-telefoon en wacht tot WhatsApp de gegevens heeft voorbereid voor het exporteren. Je wordt afgemeld op je Android-telefoon zodra de gegevens zijn voorbereid.
 • Tik op ‘Volgende’ om terug te keren naar de ‘Stap over op iOS’-app.
 • Tik op ‘Doorgaan’ om de gegevens van je Android-telefoon over te zetten naar je iPhone en laat ‘Stap over op iOS’ de overdracht voltooien.
 • Installeer de nieuwste versie van WhatsApp uit de App Store op je iPhone.

2. Download een app van derden

Er bestaan nog verschillende andere apps waarmee je Whatsapp kan overzetten van Android naar iPhone of omgekeerd. Het gebruik van andere data-migratie-apps wordt echter niet officieel ondersteund en kan migratieproblemen veroorzaken. Je gebruikt ze dus op eigen risico!

Een van die apps is AnyTransNieuw venster waarmee je zelfs muziekbestanden op je iPhone beheert en verplaatst. Ook je WhatsApp-berichten worden met deze oplossing in een handomdraai op je nieuwe toestel overgezet. De app slaat al je bestanden veilig op en kan ze vervolgens ook op je iPhone herstellen.

Een betalend, maar populair, alternatief is Dr.FoneNieuw venster. Met deze app zet je niet alleen je gesprekken over op je nieuwe smartphone, je exporteert bestanden ook heel gemakkelijk naar je pc.

Ongetwijfeld vind je nog meer applicaties en software, maar het loont altijd de moeite om eerst de betrouwbaarheid te controleren. Je wil natuurlijk vermijden dat zo’n app schade aan je gloednieuwe iPhone of Android-telefoon aanricht.


3. Bewaar chatberichten per e-mail

Misschien heb je al geprobeerd om de back-up van je WhatsApp-berichten te gebruiken, maar daarmee kom je helaas niet ver. Om je berichten zeker niet kwijt te spelen, kan je wel een ouderwets trucje inzetten: e-mail.

Daarmee kan je geen gesprekken rechtstreeks in de app van je nieuwe smartphone opladen, maar het is wel een manier om toegang tot de inhoud van je chats te behouden. Je kan eigenlijk elk individueel gesprek naar iemand doormailen.

 • Open in WhatsApp een conversatie die je graag wil bijhouden.
 • Tik op de drie bolletjes rechtsboven en selecteer de optie ‘meer’.
 • Kies nu voor ‘exporteren’ en selecteer ‘e-mail’. Vul je eigen e-mailadres als ontvanger in.
 • De app zal vragen of je ook de bijhorende bestanden wil downloaden. Dat is niet aan te raden, aangezien je zo snel over de limiet van je e-mailserver zit. Er zijn bovendien efficiëntere manieren om bestanden over te zetten.
 • Ga op je andere smartphone vervolgens naar je e-mailadres en open de mail waarin het gesprek zit. Nu heb je dus een kopie van je berichten.

Nog enkele tips …

Tot slot nog wat goede raad voor iedereen die WhatsApp tussen Android en iPhone wil overhevelen:

 • Hoewel een back-up je niet toelaat om hele gesprekken over te zetten, valt het wel aan te raden. Zo heb je altijd een kopie van je chats.
 • Wees voorzichtig met software die je belooft om WhatsApp naar je nieuwe toestel over te zetten. Niet iedere app is even betrouwbaar.
 • Zorg er altijd voor dat je op beide toestellen hetzelfde telefoonnummer hanteert. Met een ander nummer moet je in WhatsApp de optie gebruiken om je nummer te veranderen.

En als het toch niet lukt om WhatsApp over te zetten, dan raden we je gewoon aan om op je nieuwe iPhone of Android-smartphone enkele leuke, gloednieuwe gesprekken te starten.

Ben je een fanatieke gebruiker van Whatsapp? Dan heb je natuurlijk een degelijke internetverbinding nodig om altijd en overal met je vrienden en familie te kunnen chatten Maak kennis met Proximus Mobile Kies het abonnement dat het beste bij je behoeften past, van 5 GB data tot onbeperkt. Je kan surfen op het internet, waar je ook bent en op elk apparaat.

Ontdek Proximus Mobile nu meteen!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie