Zo maak je de beste foto's met je smartphone

Gepubliceerd op 01/02/2024 in Gouden tips van…

De camera's op onze smartphones worden steeds geavanceerder. Dat biedt honderden mogelijkheden om de mooiste foto's te maken. Maar je moet wel weten hoe. Lees hier onze tips om de beste foto’s te maken met je smartphone.

Zo maak je de beste foto's met je smartphone

De camera is een belangrijk element voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe smartphone. Daarom worden de smartphonecamera’s ook steeds geavanceerder. Zozeer zelfs dat het moeilijk is om alle fotografische functies van een smartphone onder de knie te krijgen.

Met sommige telefoons kan je werkelijk prachtige foto's maken als je de camera's goed benut. Daarom leggen we hieronder uit hoe je geweldige foto's maakt met je smartphone.

1. De instellingen aanpassen

Het eerste wat je moet doen, is naar je camera-app gaan en op het tandwielpictogram klikken. In dit menu kan je een heleboel instellingen in- of uitschakelen. Het is raadzaam de beeldresolutie aan te passen en, indien mogelijk, bepaalde functies toe te wijzen aan toetsen op je mobiele telefoon. Op sommige smartphones kan je bijvoorbeeld inzoomen met de volumetoetsen van je telefoon. Dat kan je helpen bij het fotograferen.


2. Gebruik de flits niet

Fotografeer nooit met flits. Deactiveer de flits direct in de instellingen van je camera. De flits is namelijk alleen nuttig in situaties met zeer weinig licht. Anders zal hij je foto's alleen maar verpesten. Als je smartphone is uitgerust met een LED-flitser, is het nog erger. Hij zit te dicht bij je lens en zal een te groot negatief effect hebben op de foto's.

Gebruik daarom altijd natuurlijk licht om foto's te maken en speel met de sluitertijd van je camera.


3. Gebruik de digitale zoom niet

Als je smartphone is uitgerust met een digitale zoom, probeer die dan niet te gebruiken. Hij zal de kwaliteit van je foto's verminderen. Als je een optische zoom hebt, gebruik die dan. Zo niet, neem dan je foto zonder in te zoomen en snijd hem daarna bij.


4. Gebruik zoveel mogelijk HDR

De meeste smartphonecamera’s vandaag zijn uitgerust met HDR (High Dynamic Range). Dankzij deze technologie maak je altijd goed belichte foto's met perfecte schaduwen. Dat is vooral handig als je foto's met een hoog contrast maakt.


5. Speel met de focus

Fotografie is vooral een hobby. Maak dus vooral plezier en speel met de focus. Tik op een deel van het scherm om de focus te veranderen. Zo kun je een bepaald deel van de foto verscherpen om het te benadrukken en je vrienden te verrassen. De smartphones van vandaag kunnen zelfs gezichten herkennen en maken het gemakkelijker om scherp te stellen. Speel dus met de focus om je foto's uniek te maken.


6. Benut alle mogelijke lenzen

Bijna alle smartphones bieden nu verschillende lenzen: een telelens, een groothoeklens en soms zelfs een ultragroothoeklens. Probeer dus te variëren met je lenzen om creatievere foto's te maken. Gebruik bijvoorbeeld de groothoeklens om de mooiste landschappen vast te leggen of maak geweldige familiefoto's en vergeet niemand op de foto. Maar pas op, deze lenzen bieden foto's van mindere kwaliteit en kunnen minder goed omgaan met extreme lichtsituaties.

‘s Nachts raden we je aan om de groothoeklens te gebruiken, omdat die veelzijdiger is. Gebruik de telelens als het onderwerp van je foto ver weg is, maar let op als de lens uitgerust is met een digitale zoom.


7. Gebruik de verschillende modi

Naast lenzen hebben smartphones een hele reeks modi die in verschillende situaties van pas komen. Aarzel niet om de portretmodus te gebruiken om met je vrienden te pronken. Deze modus vervaagt de achtergrond om het onderwerp te benadrukken en het werkt heel goed! Je kan de nachtmodus gebruiken als je met je vrienden uitgaat. Met deze modus kiest je smartphone automatisch de beste instellingen voor de perfecte foto.

Onze smartphones worden steeds slimmer en kunnen zelfs bepalen welke modus het beste is voor het onderwerp dat je wil fotograferen. Als je scherpstelt, tik je op het object dat je wil fotograferen en je smartphone doet de nodige aanpassingen om je opname te verbeteren en te optimaliseren.


8. Probeer de handmatige modus

Als je je niet wil laten beperken door de voorgeprogrammeerde instellingen, kan je de handmatige modus van de camera proberen. In deze stand bepaal je alle instellingen zelf: belichting, ISO, wit- en kleurbalans, autofocus, enz. Zo kom je dichter bij een traditionele camera en maak je unieke foto's. Natuurlijk variëren de mogelijkheden van de handmatige modus afhankelijk van je smartphone, maar het geeft je hoe dan ook meer mogelijkheden.


Welke smartphones maken de beste foto’s?

Wil je al deze tips toepassen op een nieuwe smartphone met goede fotoprestaties? Lees dan zeker verder en ontdek een lijst van smartphones die extreem goed zijn in fotografie.

Apple iPhone 15 Pro Max

Wie al een iPhone heeft, weet dat de camera’s steeds van hoge kwaliteit zijn. Apple doet er zelfs alles aan om ervoor te zorgen dat je camera's krijgt waarmee je kan tippen aan de professionals. Met de iPhone 15 Pro Max maak je in elke situatie foto's met een hoge resolutie. Weinig licht of fel zonlicht? Geen probleem. Sterker nog, aan de achterkant van de camera geniet je van de prestaties van een 48 MP hoofdlens waarmee je je mooiste momenten vastlegt in duizenden details, zowel op de voorgrond als op de achtergrond.

Maar daar houdt het natuurlijk niet op. De hoofdcamera wordt ondersteund door een 5x zoom telelens voor perfecte close-up opnames. Aan de voorkant van het toestel, voor selfies of vlogvideo's, heb je de 12MP frontcamera tot je beschikking. Maar naast de krachtige camera's zit de iPhone 15 Pro Max ook boordevol functies.

Je kan bijvoorbeeld experimenteren met de Enhanced Portrait Mode, die het detailniveau van elke foto optimaliseert om het beste in je onderwerp naar boven te halen. Je hoeft alleen maar het scherm aan te raken om scherp te stellen. En hier is een kleine bonus: je kan ook scherpstellen NADAT je de foto hebt genomen. Geloof ons, dat wordt smullen.

Ontdek onze volledige review van de iPhone 15 Pro Max hier.

Zin om een iPhone 15 Pro Max aan te kopen? Haast je naar onze webshop!


Samsung Galaxy S23 Ultra

Apple en Samsung strijden al jaren tegen elkaar op de smartphonemarkt. Daarom moest het Zuid-Koreaanse merk de smartphones van zijn nieuwe serie wel uitrusten met kwaliteitscamera's. De Galaxy S23 Ultra heeft een 12MP ultra-groothoeklens, een 200MP groothoeksensor en een 10MP telelens met 10x optische zoom en 100x Space Zoom.

Dat betekent dat je in elke situatie detailrijke foto's met een hoge resolutie maakt. En als een foto toch de mist ingaat, geen probleem! Samsung heeft een aantal tools toegevoegd, zoals de Professional Expert RAW functie, waarmee je al je foto's retouchert als een professional. Kortom, de Samsung Galaxy S23 Ultra is de beste op de markt van dit moment.

Wil je meer weten over de Samsung Galaxy S23 Ultra ? Lees hier onze volledige review.

Zin om de Samsung Galaxy S23 Ultra in huis te halen? Je vindt hem in onze webshop!


OPPO Reno 10 Pro 5G

OPPO is een solide outsider in de smartphonemarkt. En om in zo'n markt te kunnen concurreren, moet je natuurlijk kwaliteitscamera's bieden. De OPPO Reno 10 Pro 5G heeft een module met drie camera's die uitblinken in portretten. Het toestel biedt een 50MP hoofdcamera en een 32MP telefoto portretcamera. Je kan zelfs nog verder gaan met een 112° 8MP ultragroothoekcamera en 2X optische zoom op de telelens en een verbeterde portretmodus.

Deze smartphone biedt verder een aantal interessante functies zoals OIS en All Pixel Omni-Direction PDAF. Die opties geven je meer stabiliteit en verbannen al die kleine trillingen die zo afleidend zijn tijdens het kijken.

Tot slot kan je natuurlijk vlogs maken en selfies nemen dankzij de 32 MP camera aan de voorkant.

Ontdek alles over de OPPO Reno 10 Pro 5G in onze volledige review.

Helemaal verkocht? Haal de OPPO Reno 10 Pro 5G nu in huis via onze webshop!


Xiaomi 13T Pro

Zoals elk jaar heeft Xiaomi weer alles uit de kast gehaald met de 13T Pro. Voor dit nieuwe model werkt het Chinese merk samen met Leica om hoogwaardige camera's te ontwikkelen. De hoofdcamera beschikt over 50 MP, wat een kwantumsprong in beeldvorming belooft. Er is ook een 50 MP telelens voor het vastleggen van verre onderwerpen en zelfs een 12MP ultra-groothoeklens. De selfiecamera biedt 20 MP.

Wat deze camera's onderscheidt, zijn de rijke kleuren die je bij elke opname krijgt, natuurlijk allemaal in ultra-high definition. Zelfs als het licht niet aan jouw kant staat, elimineren alle lenzen van de Xiaomi 13T Pro ongewenste effecten zoals onscherpte. Deze nieuwe smartphone is ook geweldig voor postproductieplezier, omdat je speciaal door Leica ontworpen filters en watermerken kan gebruiken. Je kan ook zelf de toon, tint en textuur aanpassen voordat je je foto maakt. Zo laat je je creativiteit de vrije loop.

Ontdek onze review van de Xiaomi 13T Pro hier.

Overtuigd door de Xiaomi 13T Pro? Haal hem in huis via onze webshop!


Wil je je fotografieskills laten zien met een gloednieuwe smartphone? Surf dan naar onze webshop om de smartphone van je dromen te vinden en te bestellen. Hij wordt zo snel mogelijk bij je afgeleverd.

Ja, ik wil een nieuwe smartphone!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie