Zo maak je de beste foto's met je smartphone

Gepubliceerd op 01/05/2023 in Gouden tips van…

De camera's op onze smartphones worden steeds geavanceerder. Dat biedt honderden mogelijkheden om de mooiste foto's te maken. Maar je moet wel weten hoe. Lees hier onze tips om de beste foto’s te maken met je smartphone.

Zo maak je de beste foto's met je smartphone

De camera is een belangrijk element voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe smartphone. Daarom worden de smartphonecamera’s ook steeds geavanceerder. Zozeer zelfs dat het moeilijk is om alle fotografische functies van een smartphone onder de knie te krijgen.

Met sommige telefoons kan je werkelijk prachtige foto's maken als je de camera's goed benut. Daarom leggen we hieronder uit hoe je geweldige foto's maakt met je smartphone.

1. De instellingen aanpassen

Het eerste wat je moet doen, is naar je camera-app gaan en op het tandwielpictogram klikken. In dit menu kan je een heleboel instellingen in- of uitschakelen. Het is raadzaam de beeldresolutie aan te passen en, indien mogelijk, bepaalde functies toe te wijzen aan toetsen op je mobiele telefoon. Op sommige smartphones kan je bijvoorbeeld inzoomen met de volumetoetsen van je telefoon. Dat kan je helpen bij het fotograferen.


2. Gebruik de flits niet

Fotografeer nooit met flits. Deactiveer de flits direct in de instellingen van je camera. De flits is namelijk alleen nuttig in situaties met zeer weinig licht. Anders zal hij je foto's alleen maar verpesten. Als je smartphone is uitgerust met een LED-flitser, is het nog erger. Hij zit te dicht bij je lens en zal een te groot negatief effect hebben op de foto's.

Gebruik daarom altijd natuurlijk licht om foto's te maken en speel met de sluitertijd van je camera.


3. Gebruik de digitale zoom niet

Als je smartphone is uitgerust met een digitale zoom, probeer die dan niet te gebruiken. Hij zal de kwaliteit van je foto's verminderen. Als je een optische zoom hebt, gebruik die dan. Zo niet, neem dan je foto zonder in te zoomen en snijd hem daarna bij.


4. Gebruik zoveel mogelijk HDR

De meeste smartphonecamera’s vandaag zijn uitgerust met HDR (High Dynamic Range). Dankzij deze technologie maak je altijd goed belichte foto's met perfecte schaduwen. Dat is vooral handig als je foto's met een hoog contrast maakt.


5. Speel met de focus

Fotografie is vooral een hobby. Maak dus vooral plezier en speel met de focus. Tik op een deel van het scherm om de focus te veranderen. Zo kun je een bepaald deel van de foto verscherpen om het te benadrukken en je vrienden te verrassen. De smartphones van vandaag kunnen zelfs gezichten herkennen en maken het gemakkelijker om scherp te stellen. Speel dus met de focus om je foto's uniek te maken.


6. Benut alle mogelijke lenzen

Bijna alle smartphones bieden nu verschillende lenzen: een telelens, een groothoeklens en soms zelfs een ultragroothoeklens. Probeer dus te variëren met je lenzen om creatievere foto's te maken. Gebruik bijvoorbeeld de groothoeklens om de mooiste landschappen vast te leggen of maak geweldige familiefoto's en vergeet niemand op de foto. Maar pas op, deze lenzen bieden foto's van mindere kwaliteit en kunnen minder goed omgaan met extreme lichtsituaties.

‘s Nachts raden we je aan om de groothoeklens te gebruiken, omdat die veelzijdiger is. Gebruik de telelens als het onderwerp van je foto ver weg is, maar let op als de lens uitgerust is met een digitale zoom.


7. Gebruik de verschillende modi

Naast lenzen hebben smartphones een hele reeks modi die in verschillende situaties van pas komen. Aarzel niet om de portretmodus te gebruiken om met je vrienden te pronken. Deze modus vervaagt de achtergrond om het onderwerp te benadrukken en het werkt heel goed! Je kan de nachtmodus gebruiken als je met je vrienden uitgaat. Met deze modus kiest je smartphone automatisch de beste instellingen voor de perfecte foto.

Onze smartphones worden steeds slimmer en kunnen zelfs bepalen welke modus het beste is voor het onderwerp dat je wil fotograferen. Als je scherpstelt, tik je op het object dat je wil fotograferen en je smartphone doet de nodige aanpassingen om je opname te verbeteren en te optimaliseren.


8. Probeer de handmatige modus

Als je je niet wil laten beperken door de voorgeprogrammeerde instellingen, kan je de handmatige modus van de camera proberen. In deze stand bepaal je alle instellingen zelf: belichting, ISO, wit- en kleurbalans, autofocus, enz. Zo kom je dichter bij een traditionele camera en maak je unieke foto's. Natuurlijk variëren de mogelijkheden van de handmatige modus afhankelijk van je smartphone, maar het geeft je hoe dan ook meer mogelijkheden.


Welke smartphones maken de beste foto’s?

Wil je al deze tips toepassen op een nieuwe smartphone met goede fotoprestaties? Lees dan zeker verder en ontdek een lijst van smartphones die extreem goed zijn in fotografie.

Apple iPhone 14 Pro

iPhones staan erom bekend dat ze onder alle omstandigheden geweldige foto's maken. De iPhone 14 Pro is het summum van deze expertise. Hij doet het veel beter dan zijn voorgangers met zijn 48 MP hoofdcamera en ProRaw functionaliteit die 4 keer de resolutie van vorige modellen biedt.

Naast de kwaliteit van de foto's biedt de iPhone 14 Pro volop mogelijkheden met de ultragroothoek, macrolens en een telelens met dubbele optische kwaliteit. In principe kan je onder alle omstandigheden foto’s maken. En als het gaat om selfies is er ook genoeg te doen, dankzij TrueDepth met autofocus en een breder diafragma waardoor je er echt op je best uitziet op elke foto.

Ontdek onze review van de iPhone 14 Pro hier.


Samsung Galaxy S22 Ultra

Apple en Samsung vechten al jaren met elkaar op de smartphonemarkt. Tegenover de iPhone 14 moest Samsung natuurlijk zijn klanten ook kwaliteit bieden en dat is gelukt met de Samsung Galaxy S22 Ultra. Het toptoestel heeft een 108MP hoofdcamera die verschillende functies biedt zoals AI Image Enhancer die ongewenste wazige gebieden in je opnamen voor eens en altijd elimineert. Er is ook een krachtige nachtmodus om je beste avonden bij te houden.

Met de Space Zoom x100 en de Optical Zoom x10 kan je elk onderwerp fotograferen. Je hebt bovendien een Authentieke Portretmodus voor professionele portretten en de frontcamera gaat tot 40 MP. Kortom, de Samsung Galaxy S22 Ultra biedt talloze mogelijkheden voor dagelijks plezier.

Wil je meer weten over de Samsung Galaxy S22 Ultra ? Lees hier onze volledige review.


OPPO Find X5 Pro 5G

OPPO is een sterke outsider in de smartphonemarkt. Met zijn Find X5 Pro 5G-model biedt het Chinese merk een kwaliteitssmartphone die geweldige foto's maakt. Het mooie van OPPO's camera's? Ze zijn allemaal ontwikkeld en gemaakt door Sony, een specialist op het gebied. Wat betekent dat? Kijk zelf maar: een 50 MP hoofdcamera, een 32 MP frontcamera, een 50 MP groothoekcamera en een 13 MP telelens, om er maar een paar te noemen.

De camera heeft een 5x hybride optische zoom en een 20x digitale zoom, zodat je werkelijk alles kan fotograferen, zelfs op grote afstanden. De OPPO Find X5 Pro 5G heeft het voordeel dat hij veel verschillende modi biedt, zoals lange belichting, Google Lens of Expert-modus. Er is ook een timelapse-, dual view- en panoramamodus.

Ontdek alles over de OPPO Find X5 Pro 5G in onze volledige review.


Xiaomi 12T Pro

Xiaomi heeft punten gescoord met de 12T Pro. Het bewijs: de hoofdcamera biedt niet minder dan 200 MP. Een dergelijke camera maakt het mogelijk om overdag en 's nachts uiterst scherpe foto's te maken met een indrukwekkend detailniveau. De hoofdlens wordt ondersteund door een 8M ultragroothoeklens en een 2MP macrolens.

Met deze kwaliteitscamera’s haal je alles uit modi zoals ProCut, waarmee foto's automatisch worden bijgesneden, of ProFocus, waarmee je foto's gemakkelijker scherpstelt. Wij kunnen alleen maar aanraden om ook de nachtmodus Mega Nights te gebruiken, die zelfs 's nachts foto's van indrukwekkende kwaliteit biedt. Tot slot is de Xiaomi 12T Pro uitgerust met een 20 MP frontcamera.

Ontdek onze review van de Xiaomi 12 Pro hier.


Deel jouw knappe foto’s snel met je vrienden dankzij een goed mobiel abonnement met een degelijke databundel. Maak kennis met Proximus Mobile! Kies het abonnement dat het beste bij je behoeften past, van 5 GB data tot onbeperkt. Je kan surfen op het internet, waar je ook bent en op elk apparaat.

Ontdek Mobile nu meteen!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie