Een gedeelde agenda: apps en voordelen

Gepubliceerd op 29/01/2024 in Apps

Als gezinshoofd is een goede organisatie essentieel om het dagelijkse leven vlot te laten verlopen. Gelukkig zijn er tal van gedeelde agenda-apps om gezinnen te helpen zich goed te organiseren. Wanneer gebruik je ze? Waarom gebruik je ze? En welke agenda-app is de beste? Je leest het hier.

Een gedeelde agenda: apps en voordelen

Het is niet altijd makkelijk om het hoofd te zijn van een gezin. Er zijn zoveel dingen om aan te denken: schoolroosters, buitenschoolse activiteiten, maaltijden, dokters- of tandartsafspraken, enz. Een agenda is onmisbaar. Maar het kan nog beter: agenda's of kalenders die met het hele gezin worden gedeeld.

Waarom een gedeelde agenda gebruiken?

De belangrijkste reden om een gedeelde agenda te gebruiken, is dat is iedereen verantwoordelijk is voor de familie-agenda. De verantwoordelijkheden berusten niet langer bij één lid van het gezin en het kan de mentale belasting van bijvoorbeeld mama of papa aanzienlijk verlichten. Want ja, aan alles denken voor iedereen kan vermoeiend zijn.

Plus, als beide ouders hun eigen schema hebben, moet je blijven communiceren om ervoor te zorgen dat alles op elkaar is afgestemd en goed georganiseerd is. Met een gedeelde agenda heeft iedereen een overzicht van de weekplanning en behoren misverstanden tot het verleden. Bovendien kan iedereen iets toevoegen aan de planning en mist niemand een afspraak of een taak die moet worden gedaan. Een gedeelde planning bespaart tijd en geeft gemoedsrust.


Wat zijn de voordelen van een gedeelde agenda?

Er zijn tal van voordelen aan een gedeelde agenda. Hier zijn er een paar van:

  • Gemakkelijk toegankelijk: Tegenwoordig heb je je smartphone altijd bij de hand. Met een paar klikken heb je dus toegang tot je gedeelde agenda.
  • Gecentraliseerd: Je vindt alles wat je moet weten over je familie op één plaats. Je hoeft niet te jongleren met verschillende applicaties.
  • Toegankelijk voor iedereen: Ouders, kinderen, grootouders, neven en nichten, ... wie je maar wil! En het belangrijkste: alle gezinsleden kunnen hem bewerken.
  • Gedeelde verantwoordelijkheid: Met een gedeelde agenda neemt iedereen deel aan het gezinsleven. Zo kan iedereen, ook de kleintjes, van jongs af aan verantwoordelijkheid nemen. Tenminste, zodra ze oud genoeg zijn om een smartphone te bezitten.
  • Notificaties: Met een elektronische gedeelde agenda vergeet je nooit meer iets. Hoe doe je dat? Telkens je een afspraak hebt of een taak te doen hebt, krijg je een melding. Geen excuses meer om de afwas te vergeten!
  • Gratis: Gedeelde agenda-apps zijn gratis.

Welke gedeelde agenda-app moet ik gebruiken?

Google Agenda

Het is de meest voor de hand liggende keuze omdat deze app standaard geïnstalleerd is op alle Android-toestellen en ook beschikbaar is in de App-Store. Hij heeft alles wat je nodig hebt om je gezinsleven te organiseren.

Je kan je eigen agenda maken door alle afspraken, taken en andere activiteiten met kleurcodes in te voeren: een kleur per gezinslid bijvoorbeeld. Wanneer een afspraak of evenement nadert, stuurt de applicatie je een herinnering via een notificatie of e-mail. En natuurlijk kan je agenda met andere delen. Zij kunnen je agenda dan raadplegen en afspraken of taken toevoegen.

Google Agenda kan je ook in een webversie gebruiken en je kan je agenda synchroniseren met je iPhone. Hoewel Google Agenda het meest geschikt is voor zakelijk gebruik, is het ook perfect geschikt voor je gezinsleven.

Je kan Google Agenda downloaden voor AndroidNieuw venster of iOSNieuw venster.


FamilyWall

Met FamilyWallNieuw venster kan je zoveel meer dan enkel een gedeelde agenda bijhouden. Je voegt er het uurrooster van elk gezinslid in, maar ook boodschappenlijstjes, weekmenu’s takenlijsten en contactinfo. Bovendien kan je de app synchroniseren met Google Agenda, zo hoef je nooit meer dubbel werk te doen. Verder kan je de app gebruiken om het huishoudelijke budget bij te houden, door uitgaven in te voeren of samen te sparen. Tot slot is de app ook nog handig om foto’s of je realtime locatie met elkaar te delen en berichtjes naar elkaar te sturen. Klinkt goed, toch?

Je kan FamilyWall downloaden voor AndroidNieuw venster of iOSNieuw venster.


TimeTree

Deze toepassing is gericht op de organisatie van gezinsuitstapjes of -evenementen. Hij kan dus nuttig zijn om bijvoorbeeld je vakantie te organiseren. Maar je kan TimeTree ook gebruiken om de planning van uw gezin te beheren.

Bij het plannen van een reis blinkt TimeTree uit in het chatsysteem waarmee alle gezinsleden suggesties kunnen doen en hun mening kunnen geven over bijvoorbeeld de bestemming of accommodatie van de reis. Je kan zelfs foto's toevoegen om het nog handiger en gebruiksvriendelijker te maken.

Je kan TimeTree downloaden voor AndroidNieuw venster of iOSNieuw venster.


Maak kennis met Proximus Mobile! Kies het abonnement dat het beste bij je behoeften past, van 5 GB data tot onbeperkt. Je kan surfen op het internet, waar je ook bent en op elk apparaat.

Ontdek Proximus Mobile!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie