Hoe kun je ecologische voetafdruk berekenen en verbeteren?

Gepubliceerd op 26/10/2021 in Gouden tips van…

Afhankelijk van zijn levensstijl stoot ieder mens een grotere of kleinere hoeveelheid koolstofdioxide (CO2) uit in de atmosfeer. Als we begrijpen hoe deze koolstofvoetafdruk (CO2) werkt, kunnen we er invloed op uitoefenen door bepaalde consumptiegewoonten te corrigeren en zo onze koolstofimpact op het milieu te verminderen.

Hoe kun je ecologische voetafdruk berekenen en verbeteren?

Hoe werkt het?

De ecologische voetafdruk wordt gemeten aan de hand van de hoeveelheid broeikasgassen die wordt geproduceerd door activiteiten van een alledaags persoon.... Uitleg.

Als je naar je werk rijdt, veroorzaakt dat vervuiling. Deze vervuiling kan worden gemeten. Het wordt de koolstofvoetafdruk genoemd.

Meten van uw ecologische voetafdruk

De berekening van de ecologische voetafdruk is een manier om na te gaan hoeveel vervuiling wordt uitgestoten door onze activiteiten. Het meet de hoeveelheid CO2-gas die nodig is om een activiteit uit te voeren of een voorwerp te maken. Het is ook dit gas dat verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde.

Enkele cijfers

Wist u dat in België de uitstoot van broeikasgassen voor 46,5% veroorzaakt wordt door industrie, gevolgd door 22,5% voor vervoer en 18,1% voor het verwarmen van gebouwen.

We hebben het hier over 12 ton CO2 per persoon per jaar in België (Bron: ecoconso.beNieuw venster )

De ecologische voetafdruk is afhankelijk van iemand's keuzes, gedrag en aankopen. Het doel is alle emissies tegen 2030 te halveren, dus het is tijd om erover na te denken.

Tips om uw voetafdruk te verkleinen

Het is duidelijk dat we niet alles in één keer kunnen veranderen, maar kleine stroompjes maken grote rivieren. Kleine gebaren zijn mogelijk en hebben een grote impact...

  • Stel uw wasmachine in op 30° in plaats van 40°: -150KgCO2/jaar/persoon
  • Tweedehands kopen: -200KgCO2/jaar/persoon
  • Kies voor lokale en seizoensgebonden producten: -80KgCO2/jaar/persoon
  • Elke week een rundvleesmaaltijd vervangen door een vegetarische maaltijd: -500 KgCO2/jaar/persoon
  • 5.000 Km minder rijden door naar school te lopen: -660 kgCO2/jaar/persoon
  • Minder kopen: -500 KgCO2/jaar/persoon

Verbeter van de voetafdruk

Bij Proximus proberen we onze impact op het milieu structureel te verminderen en we nodigen onze klanten uit hetzelfde te doen.

Daarom heeft Proximus het MyFootprint-platform gelanceerd, beschikbaar via MyProximus, waarmee je je ecologische voetafdruk kunt bepalen aan de hand van verschillende vragen...

Je krijgt praktisch advies en tips over hoe je je CO2-verbruik kunt verlagen.

Ontdek Myfootprint nu

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie