Het Internet of Things: wat betekent dat precies voor jou?

Gepubliceerd op 21/02/2020 in Bits & Bytes

Het Internet of Things. Wellicht heb je al over deze term gehoord. Of klinkt de Nederlandse term ‘het internet der dingen’ je bekend in de oren. Logisch. Het Internet of Things verwijst namelijk naar de nieuwste online innovaties op de markt. En: de richting waarin het Wereldwijde Web ook de komende jaren verder zal evolueren. Benieuwd naar enkele leuke voorbeelden én praktische tips? Lees dan zeker verder!

Het Internet of Things: wat betekent dat precies voor jou?

Laten we om te beginnen je een antwoord geven op de meestgestelde vraag: “Wat betekent Internet of Things?” Wel, concreet worden hierbij allerlei alledaagse, slimme toestellen met elkaar verbonden via het Wereldwijde Web. Denk maar aan de slimme thermostaat, koelkast, verlichting of andere smart devices. Hierbij wordt tal van nuttige info gedeeld.

Op het eerste gezicht lijkt dat Internet Of Things misschien wat op een hype, die wel zal overgaan. Vergis je niet: kenners noemen het de zogenaamde derde evolutie van het internet, ook wel gekend als Web 3.0. Het is de nieuwste boost aan mogelijkheden, volgend op de komst van de sociale media. Er wordt verwacht dat het Internet of Things tegen 2025 bestaat uit liefst 150 miljard aangesloten toestellen, wereldwijd. Tegen die tijd zal onze manier van leven nog dieper verweven zijn met het online gebeuren én de slimme toestellen. Een nieuwe tijd vol met leuke mogelijkheden, dus!

Hoe werkt het Internet of Things?

Wees gerust: we zullen je de technische details besparen. Kort samengevat werkt het Internet of Things vooral via de sensoren die op de aangesloten smart devices zijn geplaatst. Deze verzamelen een heleboel gegevens en sturen alles via een mobiele- of wifi-verbinding door naar een zogenaamd online IoT-platform. Daar wordt alle data geanalyseerd, om zo de passende oplossingen voor een bepaalde situatie voor te stellen.

Neem nu bijvoorbeeld één van de meest gebruikte smart devices in huis: de slimme thermostaat. De sensoren meten de temperatuur in huis en sturen deze info door naar het platform. Deze reageert door de verwarmingsketel te bedienen, om zo je living op te warmen.

Wanneer je slimme toestellen gaat gebruiken in je woning, wil je natuurlijk dat alles vlot werkt. Daarom is fiber iets om absoluut in huis te hebben. Zo wordt online data zonder onderbrekingen of vertragingen gedeeld, in beide richtingen.

En met zo’n glasvezelkabel tot in het hart van je woning, download je bijvoorbeeld een hele film van 1,5 GB, in slechts 31 seconden. Ook mooi meegenomen!

Ontdek hier of je in aanmerking komt

Tot zover de theorie over het Internet of Things, met de betekenis ervan. Laten we eens vier voorbeelden geven, waardoor jullie leven in de toekomst een pak aangenamer gaat worden:

1. Wees meer dan ooit gerust

Er zullen de komende jaren heel wat praktische toepassingen opduiken, die aan je veiligheid zullen denken. Neem nu bijvoorbeeld speciale armbanden voor bejaarden, die in geval van een probleem een noodsignaal doorgeven. Daarbij zal het toestel ook zelf afwijkend gedrag kunnen detecteren. Op die manier gaat er geen seconde meer verloren om de noodcentrale te verwittigen. En kunnen er wellicht meer levens worden gered.

Een ander voorbeeld van het Internet of Things zijn bewakingscamera’s van de nieuwe generatie, die zelf verdachte bewegingen rondom je woning vaststellen. En je als eigenaar binnen enkele seconden waarschuwen, via een pushberichtje op je smartphone.


2. Leef in een Smart City

Op langere termijn zullen alle grote steden in België en daarbuiten volledig zijn aangesloten op het Internet of Things. Alles wordt daarbij volledig geautomatiseerd. Zo wordt het energieverbruik dan bijvoorbeeld van A tot Z opgevolgd: van laadstations voor elektrische wagens en de energiecentrales, tot de apparaten om het verbruik in gebouwen te beheren.

Op die manier blijft het comfort perfect op pijl. En niet onbelangrijk: we kunnen allemaal samen beter inspelen op de klimaatuitdagingen, door alles efficiënter in te zetten.


3. Ga voor een gezonder leven

Dankzij het Internet of Things ga je nog beter in staat zijn om jezelf in topvorm te houden. Met de slimme toestellen zal je een online diagnose kunnen raadplegen. Artsen stellen daarbij op afstand een afwijking van de normale waarden vast. Van de nodige tijdsbesparing en nog meer precisie: er zijn tal van voordelen, als het over je gezondheid gaat.

Het Internet of Things gaat echter verder dan de medische wereld. Iedereen kan bijvoorbeeld een slaapsensor kopen, die onder de matras wordt geplaatst. Kwestie van je slaapkwaliteit te checken. Hetzelfde geldt voor de slimme tandenborstels of weegschalen. En het bekendste voorbeeld dat we vandaag al kennen, is natuurlijk de smartwatch.


4. Profiteer van een vlotter verkeer

De mobiliteit is een wereldwijd probleem. En niet in het minste in ons land. Het Internet of Things zal daarbij wellicht een positieve invloed op hebben. Zo kan via geolokalisatie je route in de toekomst nog beter worden geoptimaliseerd. Informatieterminals bij bushaltes maken je reis nu al een pak eenvoudiger.

Aangesloten slimme auto’s zullen de bestuurder aanwijzingen op maat geven, om milieuvriendelijker te rijden. En natuurlijk wordt de verkeersveiligheid verbeterd en het comfort van de bestuurders verhoogd.

Van een slimme thermostaat en koelkast tot echte gadgets: om al deze toestellen vlot te bedienen heb je een snelle en betrouwbare internetverbinding nodig. Met één van onze packs in huis moet je je daarover geen zorgen maken. Bovendien surf je sowieso onbeperkt!

Vergelijk nu onze packs

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie