Snel surfen, zelfs in afgelegen gebieden? Het kan!

Gepubliceerd op 05/06/2019 in Service

Snel surfen, zelfs in afgelegen gebieden? Het kan!

Snel surfen bij je thuis. Het is terecht een evidentie geworden. Zeker in tijden van Netflix. Maar bij sommigen onder jullie merkten we dat de internetsnelheid niet hoog genoeg was, met alle frustraties van dien. En dat vooral in gebieden waar minder mensen wonen, met name in Wallonië. De reden hiervoor is op zich erg simpel: de afstand tussen de straatkast en de woning is in zo’n gevallen gewoon te groot.

Desondanks moest er een makkelijke oplossing voor te vinden zijn. En liefst van al, zonder dat er aanpassingen in de woning voor nodig zijn. Speciaal voor deze klanten gingen we op zoek, in samenwerking met de UCLouvain. Hiervoor werd de spin-off Tessares opgericht.

De oplossing: Hybrid Access

De onderzoekers vonden een manier om de bandbreedte van zowel het vaste als mobiele netwerk te combineren, voor het internetgebruik bij deze mensen in huis. Breekwerk in de straat of de woning was hiervoor helemaal niet nodig. Het enige wat moest worden geplaatst, was een zogenaamde LTE-modem bij de klassieke b-box modem. Deze LTE-modem vangt de mobiele signalen van het 4G-netwerk op en gebruikt die bandbreedte om de internetsnelheid via de vaste lijn (xDSL) te boosten. Dit installeren nam telkens letterlijk een kwartiertje in beslag.

Al in 2016 deden we de eerste tests bij bestaande klanten, in het Henegouwse dorpje Frasnes-Lez-Anvaing. Deze plek staat bekend als één van de meest dunbevolkte in ons land. De resultaten waren veelbelovend: de internetsnelheid ging er quasi altijd gigantisch op vooruit.

Een paar maanden na deze test gingen we vervolgens nationaal met deze oplossing. Ook toen bewees Hybrid Access met vlag en wimpel zijn nut. Om die reden gebruiken we de technologie vandaag voor mensen die in afgelegen gebieden wonen, nadat onze specialisten eerst de nodige analyses doen.

Helemaal klaar voor de Belgische en Europese doelstellingen

De komende vijf jaren wil Wallonië verder bouwen aan het digitaliseringsplan, dat minister Marcourt destijds lanceerde. Data en internetsnelheid zullen hierbij cruciaal zijn. Bovendien is er de Digitale eengemaakte markt, die de Europese Unie ambieert. Daarbij hoort de nieuwste generatie netwerken, met een internetsnelheid van minstens 30 Mbps.

Met Hybrid Access is er een oplossing gevonden, om deze actieplannen zelfs in moeilijke situaties volop de ondersteunen. En iedereen in België van snel internet te voorzien.

Katleen

Efficiënt zijn, da’s mijn dada. Verwacht je aan concrete tips, apps en diensten die het je gemakkelijk maken!

Andere artikels van Katleen

Categorieën