Een huis bouwen? Denk dan nu al aan je internetverbinding

Gepubliceerd op 27/08/2020 in Gouden tips van…

Een huis bouwen? Denk dan nu al aan je internetverbinding

Een eigen huis bouwen? Daar komt heel wat bij kijken en dus ga je gemakkelijk iets over het hoofd zien. Een goede internetverbinding bijvoorbeeld. Om te vermijden dat je al gauw een wifiversterker in je nieuwe huis moet halen, zorg je er best tijdens de constructie voor dat alles aanwezig is om van een optimale internetconnectie te genieten. Op die manier kan Proximus ervoor zorgen dat je het maximum uit je internetervaring haalt.

Een huis bouwen is niet meer hetzelfde als tien of twintig jaar geleden. Vroeger zouden we amper over een internetverbinding hebben nagedacht, maar ons leven is met sneltreinvaart aan het digitaliseren. Daarbij hoor je wel eens verhalen van mensen die thuis internetproblemen hebben, omdat ze bijvoorbeeld op de bovenverdieping door de isolatie van hun huis geen goed signaal ontvangen.

Op zo’n moment wordt vaak naar een wifi-versterker of Wi-Fi Booster gegrepen, die het signaal van je internetverbinding versterkt. En combinatie van een goede etherkabel met wifi via een modem en een wifi-versterker: dat is echter nog altijd de beste oplossing om overal in huis zonder onderbrekingen te surfen en te streamen. Als je een nieuw huis bouwt, mag je dus zeker niet denken dat je de internetconnectie pas in orde moet brengen als je woning af is.

Door hier bij de constructie rekening mee te houden, bespaar je jezelf later een pak kopzorgen en moet je niet eindeloos boren en breken. Hou er rekening mee dat internet de komende jaren alleen maar belangrijker zal worden. Steeds meer slimme toestellen maken ons leven thuis een stuk gemakkelijker. Een maairobot die voor jou het gras afrijdt? Dan moet je internetsignaal zeker tot in de tuin reiken.

Een eigen huis bouwen is altijd even spannend, maar het biedt je ook de unieke kans om je woning meteen klaar te stomen voor de toekomst. Daarom overlopen we stap voor stap waar je zeker aan moet denken, inclusief do’s en don’ts voor de ultieme internetervaring.


1. Verbind je huis op tijd met de openbare infrastructuur

Je telecomprovider zorgt voor de verbinding tussen je huis en de infrastructuur van je straat. Toch moet je doorgaans zelf ook wat voorbereidend werk verrichten voor je vraagt om je woning met deze openbare kabels te connecteren.

Zeker doen:

 • Vraag na wat er al aanwezig is in je straat. Afhankelijk van je gekozen internetprovider zal je meer of minder voorbereidend werk hebben.
 • Voorzie bij voorkeur enkele wachtbuizen, loodrecht van je woning naar de straat. Op deze manier kan je toekomstige nieuwe zaken of wijzigingen gemakkelijk aansluiten, zonder je tuin of oprit open te moeten graven (zoals voor de elektrische aansturing van je (tuin)poort). Ook wanneer je van telecomleverancier of technologie (zoals de overstap naar fiber) wenst te veranderen is een wachtbuis zeer handig.
 • Check goed welke technologie in jouw straat al aanwezig is. Ga resoluut voor het huis van de toekomst door je woning met de nieuwste fibertechnologie te verbinden. Fiberkabels versturen data aan lichtsnelheid over grote afstanden en zorgen er dus voor dat je altijd over supersnel internet voor al je apparaten beschikt. Ontdek hier of ook jouw huis in aanmerking komt om een fiberhuis te worden.
 • Het ideale moment om jouw internetverbinding aan te vragen? Tijdens de echte bouwwerken aan je huis, van zodra je dak, deuren en ramen geplaatst zijn. Op die manier valt je aanvraag samen met andere nutsvoorzieningen die je moet installeren. Zo volstaat het om slechts één keer de grond open te breken.

Niet doen:

 • Wacht met de aanvraag van je internetconnectie zeker niet tot al je andere nutsvoorzieningen geregeld zijn of tot je huis volledig af is. Dat brengt heel wat onnodige kosten en tijdverlies met zich mee. Tenzij je natuurlijk in afwachting wel een pijpleiding voor je internetkabels hebt voorzien.

Wat voor nieuw huis je ook hebt: wij garanderen dat alles vlekkeloos zal verlopen. Vraag jouw internetverbinding hier meteen aan!


2. Voorzie plaats voor telecom in je technische ruimte

De verbinding tussen het openbare netwerk en je binneninstallatie moet op een bepaalde plaats tot stand worden gebracht (het aansluitingspunt). Doorgaans komen deze kabels samen in de technische ruimte van je huis. Dat is in de meeste gevallen de kelder of de garage aangezien hier ook de elektriciteitsaansluiting geregeld wordt. In deze ruimten is het belangrijk dat de installatie beschermd is tegen stof en vocht.

Zeker doen:

 • Om van supersnelle digitale diensten te genieten, denk je best op voorhand aan een paar technische vereisten:
  • Voorzie een ruimte van 50x70 centimeter op het aansluitingspunt, op een hoogte van minstens één meter boven de grond.
  • Zorg voor drie geaarde stopcontacten van 230 V.
  • Plaats een patchpaneel of een ander apparaat om de interne bedrading te voltooien. Het is een goed idee om alle kabels te labelen, zodat je later nog weet waarvoor ze dienen.
  • Laat ruimte voor de toestellen die je gebruikt (modem, schakelaar, …)
 • Denk al tijdens de bouw van je huis na over de meest strategische plaats voor je modem. In de meeste huizen staat die gewoon in de technische ruimte (garage of kelder), maar door de nieuwe normen met betrekking tot de isolatie van je huis zou je wifisignaal zo mogelijk niet in elke kamer geraken. De beste plek voor je modem is daarom de ruimte waarin je het vaakst beroep doet op wifi en televisie.

Niet doen:

 • Wat je ook doet, verstop je modem niet in een kleine ruimte ver van je televisie, want dan zullen de prestaties van je internetconnectie gegarandeerd gehinderd worden door de grote afstand en allerlei obstakels die het signaal tegenkomt.

Meer weten? Download dan deze gratis pdf die stap voor stap uitlegt wat er nodig is om in je nieuwe huis zorgeloos van snel en stabiel internet te genieten.


3. Zorg meteen voor de bekabeling in je huis

Als je weet waar je de modem gaat plaatsen, kan je aan de volgende stap beginnen: de interne bekabeling van je huis. Ethernetkabels zijn een goede investering op lange termijn als je altijd van een stabiele verbinding met internet en televisie wil genieten. Zelfs in de tuin zal je wellicht ooit een sterk internetsignaal nodig hebben. Denk maar aan slimme camera’s of slimme verlichting die je misschien op een dag rond je huis wil installeren.

Idealiter zou je in iedere kamer twee ethernetstekkers moeten voorzien en verbinden met een ethernetkabel die naar de technische ruimte leidt. Dit vraagt wat extra werk, maar heeft als voordeel dat je overal gegarandeerd een stabiele en sterke internetverbinding hebt. Bovendien is een Wi-Fi Booster aangesloten op een ethernetkabel op de bovenste verdiepingen de beste garantie voor de verbinding om te werken in het hele huis. Bedrading en wi-fi zijn dus complementair.

Wifi is doorgaans minder stabiel en veilig dan een kabel, dus denk goed na in hoeverre en waar deze investering z’n geld zeker waard is. Bijvoorbeeld in je werkruimte of in de woonkamer waar je televisie kijkt. Ook in de keuken kan een sterk signaal nuttig zijn, bijvoorbeeld voor een slimme koelkast.

Zeker doen:

 • Plan de bekabeling van je huis al tijdens de bouw. Met name degene die je nodig hebt voor je tv, pc en vaste telefoon. Zo is het gemakkelijk om kabels in de muur te verbergen. Dit alles kan je weer perfect in samenspraak met de installatie van andere nutsvoorzieningen regelen. Een tip: voorzie twee ethernetkabels op elke plek waar je tv wil kijken.
 • Hou rekening met eventuele latere wijzigingen van je inrichting. Misschien zet je de zetel later op een andere plaats in de woonkamer, bijvoorbeeld. Dan zijn de nodige kabels op minstens twee locaties handig meegenomen.
 • Denk goed na waar je internetprestaties het hoogst moeten zijn en maak zo de beste combinatie van ethernetkabels en wifi. Ethernetkabels zijn de beste keuze voor tv’s en computers, terwijl wifi dan weer net handiger is voor in de tuin. Of wanneer je via de smartphone wil surfen en streamen. Vergeet echter niet dat de twee complementair zijn. Om bijvoorbeeld hoge prestaties te hebben tot aan de zolder, is het beter om een ethernetkabel te voorzien én een Wi-Fi booster aan te sluiten.

Voor wie niet in iedere kamer een ethernetaansluiting wil voorzien, is een Wi-Fi Booster vaak een goed alternatief. Die sluit je gewoon aan op het stopcontact en vervolgens zal dit toestel het signaal versterken. Daarbij is het een goed idee om een dubbele ethernetaansluiting te installeren, op de plaats waar je een Wi-Fi Booster zal plaatsen. Zo ben je overal op voorbereid. Met een wifi-versterker aangesloten met een ethernetkabel ben je zeker van een stabiel signaal in de omliggende kamers.

Download voor meer informatie hierover onze gratis pdf met handige tips!


4. Activeer je internet- en tv-services

Je nieuwe huis is klaar? Proficiat! Het enige wat je nu nog moet doen om vanaf de eerste dag van internet en televisie te genieten, is je provider vragen om de nodige installaties te doen en je services te activeren.

Zeker doen:

 • Wil je echt gerust zijn? Vraag alles dan liefst enkele weken voor je verhuis aan. Denk er zeker ook aan om je Wi-Fi Booster tijdig te bestellen. En als je echt van een snelle service wil genieten, dan bieden sommige providers een ‘doe-het-zelf’-installatie aan. Ontdek hier hoe je dit met Proximus-producten kunt doen.
 • Installeer de modem op de voorziene plaats, maar verstop het toestel zeker niet in een doos of een kast. Indien mogelijk draai je de lampjes op het apparaat naar de kant waar je een sterk wifisignaal wil. Meestal weg van de muur, dus. Je zet de modem ook liefst één meter boven de vloer.
 • De belangrijkste televisie in huis staat best zo dicht mogelijk bij de modem. Zoals hierboven al uitgelegd, is het zeker geen slecht idee om dit toestel (en eventueel ook andere televisies in huis) met een ethernetkabel te verbinden.

Heb je al deze stappen gevolgd? Dan is je huis nu helemaal klaar voor de toekomst en geniet je overal van stabiel en supersnel internet. Zeker als je het geluk hebt dat de fibertechnologie in jouw straat al beschikbaar is. Wil jij overigens graag weten hoe snel jouw internet werkt? Doe dan hier de test!

Je kunt dus van je huis nu in een handomdraai een Smart Home maken met bijvoorbeeld elektronische rolluiken, slimme camera’s, een slimme koelkast, slimme verlichting, een maairobot, … Jij regelt alles simpelweg vanaf je smartphone of tablet.

Denk dus al tijdens de bouw van je huis aan je internetverbinding, zodat je in de toekomst altijd van de beste internetervaring geniet.

Ontdek wat Proximus voor jou doet!

Erik

Digital en content marketeer. Tuinieren is mijn passie, net als eten. En na het sporten binge ik maar wat graag series of films.

Andere artikels van Erik

Categorieën