Een hard reset op je smartphone? Dat doe je zo

Gepubliceerd op 13/02/2023 in Smartphones

Een hard reset op je Samsung, iPhone, Huawei of anders smartphone. Soms moet je het gewoon doen, wanneer je toestel niet meer werkt. Wat de oorzaak ook is (vastgelopen door een app, op de grond gevallen of gewoon al een dagje ouder): een nieuwe smartphone kopen hoef je niet noodzakelijk te doen. Een hard reset zorgt vaak al voor de oplossing, waardoor je gsm terug opstart. Belangrijk wel: dit zorgt ervoor dat alles wat op je smartphone staat wordt verwijderd (inclusief je foto’s, video’s en telefooncontacten).

Een hard reset op je smartphone? Dat doe je zo

Maar allereerst: wil je een hard reset doen omdat je je gsm nat is geworden? Lees dan zeker dit artikel over wat je moet doen, wanneer je gsm in water gevallen is.

Een hard reset op je smartphone doe je zo

Android (Samsung, Huawei, ...):

 • Hou de power button en de knop ‘volume omlaag’ ingedrukt, totdat het Samsung-logo (of van een andere fabrikant) op je scherm verschijnt. Een andere mogelijke combinatie is de power-toets en de knop ‘volume omhoog’.
 • Ga nu doorheen het menu met de volume buttons en selecteer 'factory reset'; 'factory reset option' of ‘wipe data factory reset’.
 • Druk op de power button.
 • Ga nogmaals doorheen het menu met de volume buttons en selecteer ‘Yes – delete all user data’.
 • Druk op de power button.
 • Wacht nu tot de hard reset klaar is.
 • Druk een laatste keer op de power button. De smartphone zal nu herstarten. Er zijn per fabrikant kleine verschillen, maar in grote lijnen doe je een hard reset altijd ongeveer op deze manier.

Om je te helpen hebben we een handige video gemaakt waarin we de verschillende stappen doorlopen:

iPhone 8, X, XR, 11, 12, 13 et 14

 • Druk op de knop 'volume omhoog'.
 • Druk vervolgens kort op de knop 'volume omlaag'.
 • Hou tot slot de power button ingedrukt. Doe dit totdat het Apple-logo te zien is.

Ontdek hoe je jouw iPhone kan resetten in onderstaande video:

Opgelet: een hard reset zorgt er bij een Android-smartphone voor dat alles op je toestel wordt verwijderd! Je gaat namelijk terug naar de fabrieksinstellingen. Eigenlijk is dit dus de laatste oplossing, als je smartphone is vastgelopen. Maar voor alle duidelijkheid: zelfs na een hard reset zal je nadien nog altijd met je Apple- of Google-account moeten inloggen.

Het alternatief voor een hard reset: de soft reset

Bij een zogenaamde soft reset blijven je foto’s en andere bestanden gewoon bewaard in je Android-smartphone, samen met je instellingen. Het is dus als het ware een variant op het verwijderen van de batterij, om zo je gsm die niet meer werkt opnieuw te helpen met opstarten. En een veel minder ingrijpend alternatief voor de hard reset.

Een soft reset op je Android-smartphone doe je zo. Hou de power button drie tot tien seconden lang ingedrukt. Doe dit totdat het Samsung-logo (of van een andere fabrikant) op je scherm verschijnt.

In heel wat gevallen is een hard of soft reset echter helemaal niet nodig. Ga daarom eerst met deze drie tips aan de slag:

1. Laad de smartphone op

First things first: in een deel van de gevallen is je smartphone vastgelopen, simpelweg doordat er nog te weinig power in de batterij zat om alles vlot te doen draaien. Je smartphone terug opladen is dus de eerste logische stap, alvorens een hard reset te doen.

Belangrijk daarbij is om voldoende lang te wachten voordat je probeert om je smartphone opnieuw op te starten. Gun je gsm minstens een kwartier oplaadtijd.

2. Check de accessoires én omgeving

Werkt je smartphone nog altijd niet? Controleer dan even of de oplaadkabel én de bijhorende adapter nog in prima staat zijn. Want het probleem kan ook daar liggen, in plaats van bij je smartphone. Een kabel dat voor een stuk blootligt of een knik heeft is namelijk genoeg om je gsm niet meer fatsoenlijk te doen opladen. Net zoals een versleten adapter. En in zo'n geval is een hard reset helemaal niet nodig. Test deze twee zaken dan ook door er een ander toestel mee op te laden.

Bekijk tegelijk ook de plek waar je je gsm oplaadt. Een smartphone moet namelijk tijdens het bijtanken z’n warmte kwijt kunnen. Wat kan helpen is het toestel op een tafel in plaats van een zetel of kussen te leggen. En verwijder desnoods het hoesje tijdens het opladen.

3. Verwijder de batterij

Gaat je smartphone nog altijd niet aan? De volgende stap voor elke gsm die niet meer werkt is om de batterij even uit het toestel te nemen:

 • In de eerste plaats kan je zo checken of deze nog tiptop in orde is. Je gsm kan bijvoorbeeld niet meer reageren omdat er corrosie is. Of in mensentaal: de batterij is uitgelopen. In dat geval moet je de batterij vervangen en de aansluitpunten in je gsm goed schoonmaken. Wat ook mogelijk is bij een gsm die niet meer werkt is dat de batterij gezwollen is. Ook in dat geval moet je deze vervangen.
 • Naast het kunnen controleren zorgt het verwijderen van de batterij ervoor dat je toestel een zogenaamde soft reset doet, in plaats van een echte hard reset. Vergelijk het met het aan- en uitzetten van je smartphone. Ook dat kan je dus helpen bij een gsm die niet meer reageert.

Hou er wel rekening mee dat lang niet alle batterijen nog uit een smartphone te nemen zijn.

Werkt je gsm terug, met of zonder hard reset? Top!

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Kijk dus zeker even hoe je ervoor zorgt dat deze problemen met je smartphone in de toekomst niet terugkeren.

Heb je een Samsung Galaxy S23 of een andere smartphone van Samsung? Dan moet je zeker eens de handige functie 'Apparaatonderhoud' eens bekijken. Deze mogelijkheid vind je via het startscherm, onder ‘instellingen’. Je smartphone wordt op die manier geoptimaliseerd qua batterijverbruik en gescand op virussen. Ook worden overbodige bestanden gewist. Stuk voor stuk zaken die voorkomen dat je nog een hard reset zal moeten doen.

Heb je een andere smartphone? Ook dan kan je een aantal zaken doen om je smartphone in topvorm te houden. Bekijk zeker eens ons speciale blogartikel hierover.

En nog een extra tip: zorg er zeker voor dat je smartphone regelmatig een back-up maakt in de cloud van alle bestanden op je smartphone. Op die manier ben je niks kwijt, als je gsm later vastloopt en niet meer zou werken.

Bent je op zoek naar een gloednieuwe smartphone? Bezoek dan onze webshop om de smartphone van je dromen te vinden!

Kies nu uw nieuwe smartphone!

Tim

Gek van technologie en gefascineerd door de manier waarop het ons leven gemakkelijker en tegelijkertijd complexer maakt. Fervent console gamer, Lego bouwer, Pokemon trainer & vader van drie.

Andere artikels van Tim