Fairphone 3: een smartphone met hart voor mens en planeet

Gepubliceerd op 02/03/2020 in Smartphones

Fairphone. Laten we even eerlijk zijn: had jij al van deze smartphone gehoord? Misschien niet. Toch is dit merk zeker het overwegen waard, als je een nieuwe smartphone wil kopen. En al helemaal als je minstens even wil stilstaan bij de impact rond de productie ervan, op de samenleving en de natuur.

Fairphone 3: een smartphone met hart voor mens en planeet

Iedereen heeft anno 2020 een smartphone. En velen onder ons zijn er uren per week mee in de weer. Compleet logisch en helemaal niets om je over te schamen.

Er is echter natuurlijk ook een keerzijde van de medaille: hoe je smartphone gemaakt wordt. En da’s nu precies waar de Fairphone 3 een aanrader is, als je op zoek bent naar een nieuwe smartphone die eens wat langer meegaat. “Gemaakt met hart voor mens en planeet”, zegt de in 2010 gestarte Nederlandse fabrikant zelf. En terecht dat ze dit claimen.

Fairphone wordt door Greenpeace ’s werelds groenste elektronicafabrikant genoemd. En het is ook het eerste elektronicabedrijf dat Fairtrade Gold in de productie van een smartphone integreert.

Klinkt alvast allemaal veelbelovend. Laten we hieronder dan ook even die Fairphone 3 van dichterbij bekijken. Van de positieve verschillen op ecologisch en sociaal gebied, tot het speciale modulaire systeem van de smartphone. En natuurlijk ook: de specificaties én prijs van de Fairphone 3. Je komt het allemaal te weten!

De Fairphone 3: ecologisch én sociaal verantwoord

Hoe duurzaam en ‘fair’ is die Fairphone 3 eigenlijk? Een terechte vraag die je je stelt! Tenslotte kan de fabrikant veel beweren over hoe ze die smartphone maken, die jij vervolgens koopt.

Om te beginnen zorgt Fairphone ervoor dat je nieuwe gsm een pak duurzamer is. In de eerste plaats gebeurt dit door het verantwoord inkopen van de materialen die hiervoor nodig zijn. Zo bestaat elke Fairphone 3 voor liefst 50% uit gerecycleerde materialen. En gaat de fabrikant resoluut voor tin, wolfraam en goud dat duurzaam gewonnen wordt.

Wanneer je beslist om een Fairphone 3 te kopen, weet je bovendien dat er bij het productieproces aan het welzijn van de mensen is gedacht. Zo komt het tin en de tantalium in de smartphone gegarandeerd uit conflictvrije gebieden, waar bijvoorbeeld geen sprake is van kindsoldaten. Ook houdt men rekening met de mensenrechten, als het om de arbeiders gaat.


Met de Fairphone 3 koop je een makkelijk te herstellen smartphone

Het grote doel van de Fairphone 3? Een serieuze stap voorwaarts zetten, richting circulaire economie. Circu-wat? Wel, in mensentaal betekent dit het aanmoedigen van het herstellen, hergebruiken en maximaal recycleren van bijvoorbeeld gsm’s. En op die manier de hoeveelheid elektronisch afval wereldwijd de kop in te drukken. Door je smartphone niet meer weg te kieperen, wanneer pakweg het scherm gebarsten is of hij niet meer werkt.

Daarom is de Fairphone 3 wat de kenners een modulaire smartphone noemen. Vloek jij bijvoorbeeld ook over het feit dat je je batterij niet meer uit je huidige gsm kan halen, als deze versleten is? Wel, hier is dat totaal verleden tijd. Je Fairphone 3 bestaat namelijk uit acht onderdelen die makkelijk uit elkaar te halen zijn:

 • Het scherm
 • De batterij
 • De camera achteraan
 • De Bottom Module (vibratiemotor, USB-C connector en microfoon
 • De Top Module (selfiecamera, hoofdtelefoonaansluiting, extra microfoon en afstandssensor)
 • De luidspreker
 • De achterkant
 • De Core Module (het moederbord)

De eerste zeven uit deze lijst zijn apart te bestellen, zodat je je smartphone makkelijk kan herstellen.

Op die manier gaat een Fairphone dus langer mee én bespaar je extra grondstoffen en uitstoot. Jij beslist daarbij dus om die ecologische voetdruk zelfs nog verder naar beneden te krijgen, dan dat je al doet door in de eerste plaats die Fairphone te kopen. Double win!


Samengevat: de specificaties van de Fairphone 3

Dat je voor een milieubewust toestel wil gaan, betekent daarom totaal niet dat je een simpele, gedateerde gsm moet kopen. De Fairphone 3 heeft namelijk alles wat je vandaag de dag van een smartphone verwacht. En nog veel meer:

 • 5,65-inch touchscreen (Full HD+) met Gorilla Glass 5,
 • 12 megapixels camera achteraan (f/1.8) met filmen in 4K,
 • 8 megapixels camera vooraan (f/2.0),
 • Android 9 (met vijf jaar gegarandeerde updates),
 • 4 GB RAM-geheugen en 64 GB intern geheugen (uitbreidbaar tot 400 GB),
 • 3.000 mAh batterij met power voor de hele dag.

Wat is de prijs van de Fairphone 3?

Wel, deze nieuwe smartphone is de jouwe voor de som van 449,99 euro.

En waar je die Fairphone 3 koopt, zeg je? Bij ons natuurlijk! Hij is al op de markt en ligt voor je klaar in onze webshop. En natuurlijk kan je helemaal een topdeal scoren, door het toestel te combineren met een mobiel abonnement. Want dan heb je de Fairphone 3 al voor 9 euro.

Bestel nu je Fairphone 3

Wil je nog meer doen voor het milieu? Beantwoord dan de oproep van de planeet en breng je oude gsm’s binnen bij een Proximus Shop in je buurt. Op die manier geef je waardevolle natuurlijke grondstoffen een tweede leven.

Tim

Gek van technologie en gefascineerd door de manier waarop het ons leven gemakkelijker en tegelijkertijd complexer maakt. Fervent console gamer, Lego bouwer, Pokemon trainer & vader van drie.

Andere artikels van Tim