12 tips om duurzamer te leven

Gepubliceerd op 03/08/2022 in Gouden tips van…

Wie zijn of haar steentje wil bijdragen aan het milieu, heeft misschien het gevoel dat het een verhaal van alles of niks is. Het is bijzonder moeilijk om alles perfect te doen voor onze planeet, maar alle kleine beetjes helpen. Deze 12 tips zijn alvast een makkelijke stap in de goede richting.

12 tips om duurzamer te leven

1. Eet minder vlees

Je hebt het vast wel al gehoord, maar onze vleesconsumptie heeft een grote invloed op onze ecologische voetafdruk. Bovendien zijn we steeds kieskeuriger en eten we niet meer elk deel van een dier op zoals vroeger wel gedaan werd. Om je impact te beperken, kan je dus een of meerdere keren per week iets vegetarisch of zelfs vegan op tafel zetten. Er zijn tal van lekkere recepten te vinden zodat er voor iedereen wel iets tussenzit.


2. Laat de auto staan

Mensen zijn gewoontedieren en zodra je je wagen en rijbewijs hebt, neem je die al snel om eender waar heen te gaan. Toch kan je heel wat tochtjes gewoon te voet of met de fiets doen. Probeer afstanden van minder 3 kilometer consequent te voet te doen en afstanden van ongeveer 5 kilometer met de fiets. Voor je het weet, heb je jezelf een niewe gezonde gewoonte aangeleerd!


3. Consuminderen

Tenzij je geld te veel hebt, is het een goed idee om jezelf altijd de vraag te stellen ‘heb ik dit wel echt nodig?’. En als je het inderdaad echt nodig hebt, kan je het dan niet ook van iemand lenen of huren?


4. Koop tweedehands

Tweedehandsspullen zijn ondertussen echt wel van hun oubollig imago af. Van apps om tweedehandskledij te kopen en verkopen, tot ‘thriftshopping’ in tweedehandswinkels en de jacht op unieke retromeubels op tal van rommelmarkten, het is hipper dan ooit. Bovendien zorgt het ervoor dat we geen extra energie verbruiken voor de productie en het vervoer van nieuwe producten.


5. Koop refurbished toestellen

Weet je niet wat refurbished toestellen zijn? Een refurbished toestel is een toestel dat reeds is gebruikt, maar dat volledig is opgeknapt werd door specialisten.

Gerenoveerde apparaten zijn niet alleen goedkoper, ze worden ook geleverd met 24 maanden garantie, dus je hoeft je geen zorgen te maken over schade. Dus in plaats van een nieuwe computer te kopen die tijdens de fabricage veel energie heeft verbruikt, kies je voor een refurbished toestel dat net zo goed werkt.

In het geval van smartphones kan je ook kiezen voor milieuvriendelijke telefoons. Zo ben je misschien geïnteresseerd in smartphones van het merk Fairphone, beschikbaar in onze webshopsNieuw venster.


6. Laat toestellen niet in stand-by staan

Wist je dat jouw elektronische toestellen ook energie verbruiken als ze niet in gebruik zijn? Zet daarom altijd je apparaten zoals tv, laptop, printer, audiosysteem en dergelijke helemaal uit. Dat kan je makkelijk doen door een stekker met aan-/uitknop of een slimme stekker te gebruiken. Haal ook de lader van je smartphone uit het stopcontact terwijl je je gsm niet oplaadt.


7. Zet de verwarming 1 graad lager

In de winter kan een graadje minder in huis wonderen doen voor je energieverbruik. Opnieuw help je zo niet alleen de planeet, maar ook je portemonnee. Heb je toch frisjes met dat graadje minder? Trek dan een dikke trui aan of neem er een dekentje bij.


8. Laat je kleding aan de lucht drogen

In de winter is deze tip wat moeilijker toe te passen, al kom je al een heel eind met een simpele droogmolen. Maar vooral in de zomer, bestaat er niets makkelijker dan je kledij buiten te drogen te hangen. Je kledij is droog voor je het weet en ruikt bovendien heerlijk fris. Let wel op met je kledij in de volle zon, want de kleuren zouden kunnen verbleken. Hang ze dus in de schaduw of kies ervoor om ze pas in de late namiddag buiten te hangen.


9. Ga voedselverspilling tegen

Moet jij ook steeds aan het eind van de week een hele hoop vervallen voeding weggooien? Dat kan je nochtans makkelijk vermijden. Stel bijvoorbeeld een menu op voor de hele week en probeer in te schatten met welke restjes je gaat blijven zitten. Probeer overgebleven groentjes te verwerken in soep of in een omelet. Blijven er kliekjes van je warme maaltijd over? Die kan je invriezen of de volgende dag meenemen als lunch.


10. Kies voor seizoensgroenten

Groenten en fruit die de halve wereld moeten rondreizen voor ze op jouw bord terechtkomen, laten een zeer grote ecologische voetafdruk na. Kies dus zoveel mogelijk voor seizoensgroenten en –fruit en liefst nog van bij een kweker uit jouw buurt. Hoe korter de keten, hoe minder energie er nodig is om de verse producten tot bij jou te krijgen.


11. Drink kraantjeswater

Wellicht een van de simpelste manieren om niet alleen geld te besparen, maar ook iets goed te doen voor het milieu. Ruil je flessenwater in voor water van de kraan, al dan niet in combinatie met een Sodastream om bruis toe te voegen.


12. Zeg nee tegen plastic

Er bestaan tal van alternatieven om zoveel mogelijk plastic verpakkingen en wegwerpproducten te vermijden. Van de klassieke brooddozen, herbruikbare bekers en tasssen tot shampoo’s, wasproducten en cosmetica in blokvorm. Je kan ook heel wat huishoudmiddelen in bulk aankopen, niet alleen hoef je dan minder vaak nieuw aan te kopen, je bespaart ook heel wat plastic verpakkingen. Ga ook zeker eens langs een verpakkingsvrije winkel en bekijk wat de mogelijkheden zijn voor jou.

En om je smartphone te recycleren, zijn wij er om te helpen! Breng je afgedankte smartphone binnen in een Proximus-verkooppunt zodat wij hem kunnen recycleren. Bovendien helpen wij je milieuvriendelijker te kopen met de Eco Rating die smartphones rangschikt op basis van hun milieu-impact. Elke telefoon heeft een index gebaseerd op 5 criteria. Afhankelijk van de prestaties krijgt een smartphone een score op 100.

Ontdek alles over de Eco Rating !

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie