×
×

Hoeveel data gebruiken Spotify, Netflix en co onderweg?

Gepubliceerd op 31/08/2017 in Gouden tips van…

Hoeveel data gebruiken Spotify, Netflix en co onderweg?

Waar je ook zit met je smartphone bezig zijn, da’s de ideale afleiding.

En zonder alle apps die je erop hebt geïnstalleerd, zou het maar erg saai zijn. Nu, steeds meer van die applicaties gebruiken het internet, voor het ophalen van de nodige info. Denk maar aan games als het vorig jaar immens populaire Pokémon GO. Maar ook jouw favoriete nieuws- en weerapp doet dat.

Zolang je thuis zit, kan je daarvoor terecht op je wifi-netwerk. Maar natuurlijk wil je ze ook onderweg gewoon kunnen checken, zonder nadenken. Daarvoor heb je dan een straf mobiel abonnement met voldoende surfvolume nodig.

Ik zocht om te beginnen voor je uit hoeveel MB’s de apps verbruiken, die vaak genoemd worden als grote slokoppen. Is dat laatste een feit of slechts mythe?

Netflix

Zelf kijk ik onderweg maar wat graag naar de recentste topseries. Het gezelschap van Frank Underwood, Piper Chapman en co maakt de dagelijkse treinritten van en naar het werk een pak draaglijker.

Tegenwoordig kan je een groot deel van het aanbod op voorhand op je tablet of smartphone downloaden. Maar geef toe, dat vergeet je dus al eens op voorhand te doen. Of je hebt ineens goesting om iets anders te kijken. Dan is het handig om ook on the go te kunnen streamen.

Nu, je kan daarbij zelf kiezen in welke kwaliteit je kijkt. En dat bepaalt dus ook hoeveel mobiel surfvolume je nodig hebt. In lage kwaliteit kan je met één GB zo’n vier uur kijken. Wil je liever in hoge kwaliteit House of Cards en co onderweg bingewatchen, dan moet je ongeveer een gigabyte per uur rekenen.

Spotify

Naast video stream ik ook graag muziek. Neem nu tijdens de wat langere autoritten, als ik weer eens met mijn gezin op uitstap ga. Of tijdens mijn vaste loopsessies voor de halve marathon. Allemaal momenten dat de wifi-netwerken niet voor het rapen vallen.

Spotify Premium biedt de mogelijkheid om je afspeellijsten op je toestel te downloaden. De gratis versie heeft deze mogelijkheid niet. Los daarvan is het eigenlijk ook leuk om door de Daily Mix en aanbevolen suggesties te gaan. En daarvoor is streamen nog altijd het handigste.

Ook hier bepaalt de kwaliteit van de muziek hoeveel surfvolume de app opslurpt. Voor een uurtje songs luisteren aan de gemiddelde kwaliteit van 160 kbps, moet je ongeveer 40 MB aan internetvolume voorzien.

Skype

Videobellen, nog zoiets dat vaak wordt genoemd als smartphone-bezigheid die flink wat aan je surfvolume knabbelt. Vooral als ik een paar dagen (of langer) voor het werk van huis ben, is het fijn om effe te bellen én tegelijk mijn gezin te zien.

En als ik op verlof ben, skype ik graag een paar keer met m’n ouders. Ik kan ze niet langer dan een week missen, ik geef het toe. Aangezien ik graag ga kamperen, is er bij mij dan niet zoiets als een wifi-netwerk van het hotel om op terug te vallen.

Je raadt het nooit, maar ook hier speelt de kwaliteit een rol. Aan de standaardkwaliteit vraagt een halfuurtje skypen met video zo’n 90 MB aan surfvolume. Als je enkel belt met geluid, valt het met 25 MB per half uur een stuk lager uit.

Wil je je écht geen zorgen te maken over wat je op je smartphone uitspookt? Dan heb je dus een sterk mobiel abonnement nodig. En dat komt goed uit, want nu zit in onze all-in Tuttimus een pak meer mobiel surfvolume. Royaal genoeg om zelfs onderweg muziek en video te streamen. En tegelijk altijd dichtbij je familie en vrienden te zijn.

Erik

Digital en content marketeer. Tuinieren is mijn passie, net als eten. En na het sporten binge ik maar wat graag series of films.

Blog topics

Geef je mening over dit news

Wil je je mening delen of een commentaar posten?

Reageer

{{ totalResults ? (((totalResults == 0) || (totalResults == 1)) ? "reactie" : "reacties") : ("reactie") }}


Avatar


 

Heb je een vraag?

Stel ze aan een van onze medewerkers. Maak een keuze: