Black Friday: 6 zaken die je nog niet wist

Gepubliceerd op 15/11/2019 in Gouden tips van…

Black Friday: het komt recht uit de Verenigde Staten van Amerika, maar het heeft ondertussen een flinke voet aan grond in België en de rest van Europa. Er vallen dus ook hier heel wat goede koopjes te doen. En verder is Black Friday ook op heel wat andere manieren een zeer bijzondere dag. Wij zetten de vijf meest interessante en verrassende weetjes over de shopdag bij uitstek hieronder op een rijtje.

Black Friday: 6 zaken die je nog niet wist

Maar laten we eerst even beginnen met dé meestgestelde vraag: wat is Black Friday? Eigenlijk is het dus een traditie aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Black Friday keert elk jaar terug op de dag na Thanksgiving: het Amerikaanse familiefeest bij uitstek waar iedereen samen een kalkoen eet. Vergelijk het gerust met Kerstmis in ons land. Aangezien zowat iedereen in het land van Trump de dag nadien vrijaf heeft, bieden de winkels én online shops interessante koopjes aan. Het is dan ook het startschot voor de eindejaarsperiode. En het ideale moment om kerstcadeaus te kopen.

Waarom we deze dag dan precies Black Friday noemen? Daarover zijn er verschillende meningen. De ene persoon beweert dat het lange weekend er al van bij de start in de jaren vijftig voor zorgde dat de wegen ‘zwart’ zagen van de vakantiegangers. En later ook, als het over de winkelstraten ging. Maar anderen zeggen dat Black Friday verwijst naar de bankrekeningen van de bedrijven, die dankzij de dag uit de rode cijfers komen. Handelaren konden hun boekhouding met zwarte inkt schrijven.

Dit jaar vindt Black Friday trouwens plaats op vrijdag 29 november 2019.


1. Black Friday: synoniem voor miljarden aan omzet ...

Zeggen dat Black Friday winsten oplevert voor handelaar, is een understatement. Of het nu in de Verenigde Staten van Amerika of België is: consumenten geven er miljarden euro’s en dollars aan uit. 2018 sprak boekdelen, als het over Black Friday gaat: 6,2 miljard dollar aan verkochte producten. Jawel: miljarden. Op één dag tijd.

In België is Black Friday een begrip sinds 2016. En qua omvang is het al flink gegroeid. Eén op twee landgenoten slaan namelijk hun slag, tijdens promoties in de verschillende winkels en webshops. In 2018 stond de teller op het einde van Black Friday in België op 7,3 miljoen euro, alleen al online.


2. … en urenlang aanschuiven

Black Friday is ook de manier bij uitstek, om te ontdekken wat voor geduldige persoon je bent. Of het nu aan de kassa is of aan de deur, voor de winkel opengaat: de Amerikanen zijn telkens weer bereid om uren te wachten. Kwestie van zeker te zijn dat ze de voor hen beste aanbiedingen te pakken krijgen. Gemiddeld staat een Amerikaan tijdens Black Friday zo’n 2,5 uur in de rij.

Je zou het bijna een nationale sport kunnen noemen. Want net voor elke Black Friday geven de media tips and tricks, over hoe je best voorbereid bent op het aanschuiven: warme kleding, voldoende proviand en de nodige series op je smartphone. That’s dedication.

En hoewel je dat nu misschien wel denkt, is Black Friday niet de drukste dag in de winkels, wereldwijd. Want die eer is weggelegd voor de zaterdag voor Kerstmis. Logisch eigenlijk: de feestdag bij uitstek is er bijna, en elk jaar weer kopen we de kerstcadeautjes massaal op het laatste moment. Een tip dus: wees voor kerstmis 2019 er op tijd bij!

Bij ons hoef je gelukkig niet urenlang in de rij te wachten! Kies online een smartphone voor € 0, in combinatie met abonnementen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Samsung Galaxy S10+ of Huawei P30 Pro?

Ontdek alle Black Friday-aanbiedingen


3. De gevaren van Black Friday

Jammer genoeg staat Black Friday ook synoniem voor uit de hand gelopen gekte. De enorme toeloop door de lage prijzen doen consumenten af en toe halsbrekende toeren uithalen. De hele nacht buiten kamperen in de koude of duw- en trekwerk en zelfs vechtpartijen om dat ene product te hebben: het gebeurt. De cijfers zijn dan ook om koude rillingen van te krijgen: 12 mensen stierven al tijdens Black Friday en 117 mensen raakten sinds 2006 gewond. Nog een reden dus, om gewoon vanuit je zetel de online aanbiedingen te checken.


4. Black Friday en het plots ziek worden

Nog zo’n goede manier om te zien wat Black Friday betekent voor Amerikanen en Canadezen. Velen onder hen melden zich namelijk ziek en dagen dus niet op bij hun werkgever. Kwestie van rustig te kunnen gaan winkelen en zo te profiteren van de beste deals. Ook hier bestaan keiharde cijfers over: in 2015 gingen 1,2 miljoen Canadezen niet werken tijdens Black Friday.


5. Black Friday: niet voor juwelen en horloges

Op Black Friday vallen 101 dingen te kopen. Maar het ene is al interessanter dan het andere. Juwelen en horloges zijn bijvoorbeeld vaak minder interessant. Het zijn dan ook de minst verkochte artikelen tijdens Black Friday. Het beste moment om dit te kopen is in de aanloop van Valentijnsdag.

Daarnaast gooit men niet zo vaak met grote kortingen, als het over recente elektronica zoals smartphones gaat. Om daar goede deals te scoren, moet je al snel je toevlucht zoeken tot de minder populaire merken.

Gelukkig doe je bij ons tijdens Black Friday wél goede zaken, als je een nieuwe smartphone wil kopen. Zo is er een Samsung Galaxy S10+ of Huawei P30 Pro voor welgeteld € 0, in combinatie met abonnementen.

Ontdek alle Black Friday-aanbiedingen


6. Goede deals tijdens Black Friday, voor elektronica

De vraag is dan natuurlijk: wat kan je het beste kopen tijdens Black Friday? Wel, bovenaan de lijst met bestverkochte artikelen (en dus ook aanbiedingen) staan steevast heel wat elektronische spullen, zoals tv’s, laptops, tablets, camera’s. Daarbij gaat het echter niet over de recentste modellen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld smartphones zijn de verschillen tussen verschillende types hier niet zo overduidelijk. En zijn de deals dus echt de moeite waard.

Daarnaast blijven videogames natuurlijk ook big business, tijdens Black Friday: zowel als het gaat over consoles zoals de PS4 Pro, als de nieuwste games en eventuele accessoires. En verder scoren ook nog steeds dvd’s en Blu-rays, naast keukengerei zoals staafmixers.

Klaar om je slag te slaan tijdens Black Friday? Veel succes!

Ontdek al onze Black Friday-aanbiedingen

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie