Wat zijn de voordelen van 5G in vergelijking met wifi?

Gepubliceerd op 11/08/2021 in Innoveren

5G opent de deur naar nieuwe mogelijkheden. Met de technologie komen heel wat opportuniteiten binnen handbereik. Toch roept 5G ook vragen op. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen wifi en 5G?

Wat zijn de voordelen van 5G in vergelijking met wifi?

Allereerst: we moeten straks niet kiezen tussen wifi of 5G. De twee technologieën blijven naast elkaar bestaan en zullen allebei evolueren. Het komt erop aan voor elke case de meest geschikte oplossing te kiezen. Gaan we straks op kantoor 5G gebruiken om onze laptops te connecteren? Nee, daarvoor is wifi geschikt, maar 5G kan hier bijvoorbeeld wel dienen als back-up oplossing. En gaan we drones aansturen via wifi? Evenmin, want dat doet 5G veel beter.

De voornaamste verschillen tussen de twee bevinden zich op vlak van bereik en latentie. Wifi heeft een beperkt bereik. Het bereik en de capaciteit om veel data tegelijkertijd te versturen is veel groter bij 5G. Het belangrijkste verschil zit echter in de garantie die 5G kan bieden op vlak van connectiviteit. 5G biedt 99,999% betrouwbaarheid. Bij wifi ligt dat percentage veel lager.

In het dagelijkse leven is dat meestal geen probleem. Heeft uw mailbox tien seconden geen wifiverbinding, dan is dat niet zo erg. Maar voor nieuwe technologieën, denk maar aan zelfrijdende voertuigen, robotchirurgie en virtual reality, is een permanente verbinding en een lage latentie cruciaal. Dat is wat 5G garandeert.

5G biedt ook een voordeel op vlak van penetratiegraad. Gebouwen die gebruik maken van beton, supergeïsoleerd glas of andere isolatie hebben soms problemen met mobile indoor coverage. 5G kan hier de oplossing zijn omdat 5G na de veiling uitgerold zal worden op een 700Mhz-band. Dat is een lage frequentieband en lagere frequenties laten een betere penetratie toe.

Hebt u plannen voor een 5G-project? Proximus lanceerde het unieke 5G-innovatieplatform. Hier kan u uw 5G-projecten in de praktijk uittesten en valideren.

Meer weten

Hebben we uw interesse gewekt? Wil u weten wat het verschil is tussen 5G en 6G?

5G in vergelijking met 6G

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One