Wat is LoRaWAN?

Gepubliceerd op 12/06/2015 in Tech, tips & trics

Wat is LoRaWAN?

In de vorige editie van One magazine kon u lezen dat Proximus toegetreden is tot de LoRaWAN-alliantie. Maar wat is LoRaWAN nu eigenlijk? Katia Deboel, Lead Manager M2M Products & Solutions Marketing bij Proximus, vertelt u de details.

LoRaWAN is een type netwerk zoals wifi, 3G … dat bij het Internet of Things zorgt voor de communicatie tussen verschillende toestellen. De meeste toestellen hebben weinig netwerkcapaciteit nodig om iets te vertellen. Ze geven hun status aan of sturen een signaal uit naar een centrale. Een rookmelder bv. stuurt een bericht als er rook is of wanneer de batterij bijna leeg is. Het is natuurlijk essentieel dat het netwerk functioneert zodat het bericht effectief toekomt bij de centrale.

Andere toestellen, zoals een intelligente wagen, zitten vol sensoren en camera’s voor gps en dergelijke meer. De wagen genereert enorm veel data en verplaatst zich bovendien snel en continu. De auto heeft veel netwerkcapaciteit nodig om alle informatie tijdig door te sturen. Het type netwerk is dus anders dan voor de rookmelder. Wifi levert bv. wel een hoge capaciteit, maar met een beperkt bereik van maximum 30 meter. Groot genoeg voor een rookmelder maar niet voor de wagen.

Er zijn verschillende draadloze standaarden die je kan indelen in 4 categorieën op basis van 2 eenvoudige maatstaven: de afstand tot het basisstation en de capaciteit:

  • GSM/4G voor een grote afstand met een hoge capaciteit.
  • Wifi voor een korte afstand met een hoge capaciteit.
  • Bluetooth/Zigbee/Zwave voor een korte afstand (tot 30 meter) met een lage capaciteit.
  • LoRaWAN voor een grote afstand met een lage capaciteit.

LoRaWAN heeft een capaciteit van 1 Kbps (kilobit per seconde) tot 50 Kbps, waardoor het kan functioneren met lage frequenties (ISM 868 MHz of de 900 MHz band). Daardoor garandeert LoRaWAN een groot bereik van 10 km outdoor en 1 km indoor vanaf een basisstation. Met deze technologie kan Proximus een netwerk opzetten waar meerdere bedrijven gebruik van kunnen maken zonder grote investeringen te moeten doen. LoRaWAN ondersteunt bovendien ook communicatie in 2 richtingen zoals de andere vermelde netwerken.

De lage frequentie en de technologie maken dat LoRaWAN tevens ‘low power’ is. Om hetzelfde te doen, zou je met bv. wifi 100 tot 1000 keer meer energie nodig hebben. Kleine batterijen kunnen daardoor gemakkelijk 5 jaar mee, waardoor er een mogelijkheid voor nieuwe businessmodellen ontstaat – denk aan het traceren van palletten of meterinfrastructuur. Met deze technologie kan je vrij snel een hele universitaire campus, een haven of zelfs een volledige stad voorzien van een verbinding tussen de sensoren van intelligente toestellen om bv. verkeerssituaties of zaken in verband met het milieu te meten.

Ook aan de veiligheid van de gegevens is gedacht. LoRaWAN voorziet een standaardencryptie (128 bit AES) in de communicatie, waardoor het veel moeilijker is om in het systeem binnen te breken. Deze technologie zal ons in staat stellen om de ontwikkeling van het Internet of Things gevoelig te versnellen en zal onze klanten helpen nieuwe businessmodellen op te starten.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!