Fabriek Logistiek: Het magazijn van de toekomst steunt op 5G

Gepubliceerd op 06/09/2022 in Klantenverhalen

Een 5G-MPN (Mobile Private Network)Nieuw venster maakt het mogelijk om diverse magazijnprocessen naar een hoger niveau te tillen. Op welke uitdagingen 5G daarbij een antwoord biedt, is vandaag al te zien in Fabriek Logistiek.

Fabriek Logistiek: Het magazijn van de toekomst steunt op 5G

Uitdagingen in de logistieke sector

Kortere levertijden, personeelstekort, stijgende transportkosten: het zijn maar enkele uitdagingen waarmee de logistieke sector vandaag te kampen heeft. Om hier een antwoord op te bieden, zet de sector al langer in op innovatie, onder meer met doorgedreven automatisering en artificiële intelligentie. In die context speelt 5G een cruciale rol.

5G Mobile Private Network

Magazijnen zullen dankzij 5G-MPN beschikken over een lokaal mobiel netwerk met grote capaciteit en snelheid. De uitwisseling van grote datavolumes met extreem lage latency is daarbij een echte gamechanger. Voor de logistieke sector zijn de innovaties en mogelijke toepassingen eindeloos. Snelheid, veiligheid en betrouwbaarheid staan daarbij voorop.

Wat biedt het 5G Mobile Private Network (MPN) in Fabriek Logistiek

Uniek netwerk

Dat deze toepassingen dichterbij zijn dan we denken, is te zien in Fabriek Logistiek, de logistieke testsite van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Oost-Vlaanderen. In het magazijn rijden autonome voertuigen, vliegen drones en maken medewerkers gebruik van toepassingen met een hololens. Bedrijven kunnen er hun ideeën testen en daarbij gebruik maken van een 5G-MPN dat er is uitgerold door Proximus, uniek in Vlaanderen. Onder meer het toonaangevende vakblad Data News berichtte over het potentieel van 5G en de manier waarop Proximus samen met partners een 5G-MPN heeft voorzien bij Fabriek Logistiek.

Data blijft lokaal

In functie van de gewenste toepassing configureert Proximus het 5G-netwerk bij Fabriek Logistiek waardoor verschillende virtuele netwerken in parallel bestaan. Het ene netwerk zal toelaten grote datavolumes heen en weer te sturen, het andere zal snelheid bevorderen of de mogelijkheid bieden simultaan met heel veel geconnecteerde toestellen te werken. Essentieel is dat de gecapteerde en geanalyseerde data bij een 5G-MPN altijd lokaal blijven en dus nergens over het publieke mobiele netwerk lopen. Daarmee is meteen ook de beveiliging van de gebruikte data gegarandeerd.

Toepassing 1: orderpicking met hololens en 5G

Zo maakt 5G het mogelijk om orderpicking in magazijnen efficiënter en makkelijker te doen verlopen. De sector doet hiervoor vaak beroep op jobstudenten, interims en seizoenarbeiders. Maar die hebben eerst opleiding nodig, wat tijd kost. Het gebruik van een hololens, een futuristische bril die gebruik maakt van 5G, kan nieuwe werknemers voortaan onmiddellijk inzetbaar maken en efficiënter laten werken.

De hololens helpt en ondersteunt magazijnmedewerkers tijdens het orderpicken door snel en duidelijk informatie virtueel in beeld te brengen, zoals artikellijsten. De toepassing leidt de medewerker ook op de meest efficiënte manier door het magazijn. Holografische pijlen – geprojecteerd op de bril – wijzen daarbij de weg. Tegelijk blijft de gebruiker de omgeving nog steeds door de bril zien. Ook scannen kan zo volledig handsfree gebeuren.

Proximus ondersteunt naast 5G ook de nieuwe wifi6 technology. Voor de orderpicking was een goed bereik cruciaal en dat kon hier gegarandeerd worden met 5G-MPN. Bijkomend voordeel was dat wanneer iemand zich buiten het magazijn begeeft de verbinding actief blijft. In dat geval wordt er automatisch overgeschakeld op het publieke netwerk.

Orderpicking vergemakkelijken met de hololens en 5G:

Toepassing 2: Zelfrijdende heftrucks

5G brengt ook het inzetten van automated guided vehicles (AGV) dichtbij. Ze zijn efficiënt, precies, flexibel én ook nog eens 24/7 inzetbaar. Ook hier is een snel en sterk netwerk nodig, onder meer voor de communicatie met de bovenliggende software. Die zorgt namelijk voor een veilige aansturing en verkeerscontrole. De betrouwbaarheid van het netwerk is daarbij dus cruciaal.

Een 5G-MPN garandeert een snelle en foutloze communicatie. In het verleden werd al geëxperimenteerd met AGV’s die verbonden zijn met het wifinetwerk in magazijnen. Onze testen gaven een betere performantie en dekking aan met 5G.

5G zorgt voor de optimale werking van zelfrijdende heftrucks:

Toepassing 3: Drones

Ook drones hebben een enorm potentieel voor de logistieke sector. Denk aan toepassingen waarbij een drone heel snel foto’s kan maken van de labels van bepaalde items en die vervolgens doorstuurt voor analyse, bijvoorbeeld van het voorraadniveau van producten. De drone kan snel en probleem overal bij, waardoor medewerkers telkens een overzicht hebben. Een drone kan ook dienstdoen als gids om items terug te vinden, een toepassing die vooral in grote magazijnen tot meer efficiëntie zal leiden.

DroneMatrix ontwikkelt dronetoepassingen en is samen met Proximus partner bij Fabriek Logistiek. CTO Dimitri Marechal schetst het belang van het 5G-MPN voor het gebruik van drones: “Dankzij de hoge snelheid en betrouwbaarheid van het 5G-netwerk kunnen we de beelden van de drone heel snel doorsturen naar een lokale server of naar de cloud. Daar vindt de analyse van de beelden plaats, bijvoorbeeld om heel snel te achterhalen waar specifieke palletten zich in het magazijn bevinden.”

Hoe drones verbonden met 5G de logistieke sector kunnen helpen:

Een 5G Private Network is een gesloten netwerk dat speciaal gebouwd is om te voldoen aan de behoeften van een specifieke organisatie. Het biedt hogere bandbreedte, lagere latency en meer veiligheid dan publieke netwerken, wat resulteert in betere prestaties, betrouwbaarheid en efficiëntie. Dit maakt het ideaal voor bedrijven die geavanceerde toepassingen willen implementeren, zoals augmented reality, industriële automatisering en autonome voertuigen.

Lees meer over 5G Private Networks Nieuw venster

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts