De Franse Orde van Advocaten te Brussel kiest voor beveiligde wifi

Gepubliceerd op 27/07/2016 in Klantenverhalen

De Franse Orde van Advocaten te Brussel kiest voor beveiligde wifi

De Franse Advocatenorde van de Balie van Brussel is in de gebouwen rond het Poelaertplein altijd online. Proximus installeerde er een beveiligd wifi-netwerk met privétoegang.

In 1866 ging de bouw van het Brusselse Justitiepaleis van start, naar een ontwerp van architect Joseph Poelaert. Het gebouw stond in die tijd bekend als het grootste ter wereld. Het Justitiepaleis is tot op vandaag in gebruik. “Dat willen we ook graag zo houden”, zegt Stéphane Boonen, stafhouder van de Franse Advocatenorde van de Balie van Brussel. “Maar het betekent natuurlijk wel dat we het Justitiepaleis – net als alle andere gerechtsgebouwen – moeten inpassen in de huidige, geconnecteerde wereld.”

Project JustScan

Ook bij Justitie is de digitalisering volop aan de gang. Zo is er het project JustScan, dat instaat voor de digitale ontsluiting van dossiers. Een ander voorbeeld is rolesbxl. be, een portaalsite waar advocaten van op afstand de zittingen van de rechtbank kunnen volgen. Zo zien ze in real time welk dossier voorligt, hoeven ze niet nodeloos te wachten en kunnen ze hun tijd efficiënter indelen. “Alles gebeurt hier in de gebouwen rond het Poelaertplein”, zegt Stéphane Boonen. “Daarom gingen we op zoek naar een oplossing om onze advocaten op en rond het plein een performante, beveiligde en stabiele internetverbinding aan te bieden.”

Zeven gebouwen

De keuze viel al snel op wifi. “Door de dikke muren is er in het Justitiepaleis geen bereik voor 3G en 4G”, aldus Stéphane Boonen. “Bovendien beschikt niet iedere advocaat over een toestel dat via die netwerken internettoegang biedt.” De Franse Advocatenorde sprak Proximus aan – de technologiepartner van de FOD Justitie – om wifi uit te rollen in het Justitiepaleis en zes andere gebouwen in de buurt, waaronder de rechtbank van eerste aanleg, de Kamer van Koophandel, de jeugdrechtbank en de politierechtbank. “Evident was het niet”, aldus Stéphane Boonen, “want het Justitiepaleis is een geklasseerd gebouw. Proximus moest heel nauwkeurig en weldoordacht de plaatsing van de antennes bepalen, zodat de installatie zo weinig mogelijk impact zou hebben op het gebouw.”

Veilige internettoegang

De antennes zorgen voor beveiligde internettoegang op de plaatsen waar de Franstalige advocaten werken. “Het grote voordeel is dat alle advocaten nu online zijn en zo veel efficiënter hun tijd kunnen indelen. De advocaten kunnen het verloop van de zittingen online volgen, zodat ze zich op het juiste moment naar de juiste zaal kunnen begeven.” Tijdens de zittingen hebben ze nu ook makkelijk toegang tot digitale dossiers en andere online informatie. De Franstalige Advocatenorde beschouwt wifi als dé sleutel tot een betere dienstverlening, net omdat de technologie meer efficiëntie mogelijk maakt en onnodig tijdverlies helpt vermijden.

Verantwoordelijkheid

De Franse Advocatenorde nam zelf het initiatief om te investeren in het wifi-project, zonder een eventuele tussenkomst van de FOD Justitie of de Regie der Gebouwen af te wachten. “We begrijpen dat wifi niet bovenaan de prioriteitenlijst staat. Maar we wilden tegelijkertijd ook zelf verantwoordelijkheid nemen in het kader van de hervorming en de modernisering van justitie”, zegt Stéphane Boonen. Het is een initiatief dat ook in de politiek op bijval kan rekenen. “Beveiligde wifi is de oplossing die mee de toekomst van een historisch gebouw als het Justitiepaleis helpt uitstippelen”, aldus nog Stéphane Boonen.

Pluspunten
  • Veilige internettoegang via wifi voor alle advocaten van de Franse Advocatenorde van de Balie van Brussel
  • Gratis, stabiele en performante verbinding, ook op locaties waar er geen 3G- of 4G-dekking is in het Justitiepaleis
  • Tijdwinst en meer efficiëntie bij de advocaten dankzij de vlotte toegang tot online dossiers en applicaties

De Balie van Brussel telt 7.500 advocaten. Zowat 4.500 daarvan zijn aangesloten bij de Franstalige Orde van Advocaten. Verspreid over het hele land zijn er, naast de Nederlandse en Franse Orde bij de Balie van Brussel, 26 Ordes van Advocaten.

Stéphane Boonen is advocaat en stafhouder van de Franse Advocatenorde van de Balie van Brussel. De stafhouder is verkozen door de algemene vergadering van advocaten en treedt op als voorzitter en vertegenwoordiger van de orde.

Meer info? Neem contact op met uw accountmanager. 

Voel u vrij om onze Mobile Coverage Extender (Pro)pagina te lezen

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One