Hoe realtime data de veiligheid van de Ronde bevorderen

Gepubliceerd op 25/04/2019 in Nieuws

Hoe realtime data de veiligheid van de Ronde bevorderen

De Ronde van Vlaanderen brengt op het vlak van veiligheid de nodige uitdagingen met zich mee. De ordediensten deden dit jaar voor het eerst een beroep op Proximus Realtime Crowd Management om de mensenmassa te monitoren.

Meer dan enkel koers

De Ronde van Vlaanderen is een wielerevenement met honderdduizenden kijklustigen langs het parcours, met als epicentrum de heuvelzone in de Vlaamse Ardennen. Wat de Ronde bijzonder maakt, is het dynamische karakter: zowel de renners als de menigte bewegen zich langs een traject van 260 kilometer.

Proximus Realtime Crowd Management biedt de veiligheidsdiensten een integrale kijk op waar de mensenmassa zich bevindt en hoe die zich verplaatst. Dat gebeurt aan de hand van de signalen van de mobiele telefoons die Proximus capteert. Dankzij een extrapolatie van het mobiele netwerk krijgen we een accuraat beeld van het aantal aanwezigen op een bepaalde locatie en een bepaald tijdstip.

Gebruik locatiegegevens in uw voordeel.

Lees over Proximus Analytics

9u30: Crisiscentrum Oudenaarde

Tijdens de Ronde bemannen Politie, brandweer en medische hulp elk een dispatching in de brandweerkazerne van Oudenaarde. Ze bekijken de beelden van de veiligheidscamera’s en volgen de data die Proximus Realtime Crowd Management genereert, nauwgezet op. Dashboards en heatmaps visualiseren de actuele situatie op het terrein. Kleurt een zone blauw, dan is het er relatief rustig, terwijl het op oranje of rode locaties al gonst van bedrijvigheid. Noodplanners die de veiligheid in goede banen moeten leiden, vervullen een cruciale verbindingsrol tussen de verschillende hulpdiensten. Ze zitten om de twee uur samen om onder meer de bewegingen langs het parcours te evalueren.

Nauwkeurige inzichten

Tom De Bleeckere is een van de noodplanners die de veiligheid in goede banen leidt. “We verzekeren niet alleen de veiligheid in en rond de koers, maar moeten ook adequaat kunnen reageren wanneer er zich dingen naast het parcours voordoen zoals bijvoorbeeld iemand die een hartaanval krijgt of wanneer er een woningbrand uitbreekt. Dat vergt een maandenlange planning vooraf en een voortdurende opvolging tijdens de koers. Ik omarm elke technologie die ons daarbij helpt. ‘Meten is weten’, vormt eens te meer het devies.” De realtime data blijken van grote waarde.

Luc Dhoest van de federale politie Oost-Vlaanderen: “Vroeger bepaalden we het aantal aanwezigen op basis van de bevindingen van onze mensen ter plaatse en met camerabeelden. Dat ging gepaard met een grotere foutmarge. Proximus Realtime Crowd Management creëert nu een veel duidelijker beeld. De informatie leert ons of we drukke plaatsen extra moeten beveiligen of een straat horen af te sluiten. Ze biedt tevens een mooie basis om volgend jaar op verder te werken.”

Luc Cogneau, Sales Account Executive bij Proximus: “Langs het parcours bevinden zich naast onze vaste zendmasten ook enkele extra mobiele exemplaren, voor een nog grotere precisie. Het is bij mijn weten de eerste keer dat een organisatie in ons land de publieksopkomst op zo’n schaal kan meten.”

De technologie leert ons of we drukke zones al dan niet extra moeten beveiligen.

Luc Dhoest, federale politie Oost-Vlaanderen

author

Hoe werkt Proximus Realtime Crowd Management?

Weten hoe talrijk mensen een stad of evenement bezoeken en van waar de bezoekers afkomstig zijn, is een tijdrovende opgave die precisiewerk vraagt. Met Proximus Realtime Crowd Management gaat een lokale overheid of een organisator na hoeveel mensen zich exact op een bepaalde locatie bevinden. Hierdoor is het mogelijk in real time anticiperen op het vlak van veiligheid en mobiliteit.

De koers is volop bezig

Ook de renners zijn al hard aan het werken. Het peloton is ondertussen al onderweg richting een van Vlaanderens bekendste hellingen. Op de flanken van de Muur schreeuwt een uitzinnige menigte haar helden toe. Achtduizend wielerfans zakten naar Geraardsbergen af om het spektakel live mee te maken.

14u45: Ondertussen in het Crisiscentrum

De ordediensten in het Crisiscentrum hebben uiteraard geen aandacht voor de krachtmeting tussen de tenoren. Zij focussen zich volledig op wat zich rond het parcours afspeelt. Het aantal rode kleurzones op de heatmaps is ondertussen nog toegenomen. Dat bevestigen de absolute cijfers. Op het moment van de tweede passage registeren we 38.600 mensen op de Oude Kwaremont en de Paterberg.

Joost Duhamel, korpschef van de politiezone Vlaamse Ardennen: “Dankzij de visuele ondersteuning van de camerabeelden konden we afleiden dat er zich enkele uren geleden nog een grote massa richting Oude Kwaremont en Paterberg verplaatste. Hieruit bleek dat er overcrowding was op het Kwaremontplein, waarop we beslisten om de menigte rond het plein te kanaliseren richting de publiekszone. De data van Proximus Realtime Crowd Management helpen ons een totaalbeeld te krijgen van de veiligheidszone en laten toe te anticiperen op saturatiepunten en brengen de drukte veel beter in kaart. Het is een waardevol hulpmiddel op het vlak van crowd control.”

We kunnen nu beter anticiperen op saturatiepunten.

Joost Duhamel, korpschef van de politiezone Vlaamse Ardennen

16u40: Laatste keer over de Oude Kwaremont en Paterberg!

De menigte is ondertussen nog aangedikt. Maar liefst 39.750 aanwezigen zien live hoe Alberto Bettiol zijn duivels ontbindt. Dat zijn er 7.650 meer dan toen de renners hier een eerste keer passeerden om 13u23.

17u: Bettiol wint de Ronde

Alberto Bettiol zorgt voor een van de grootste verrassingen uit de recente geschiedenis van de Ronde van Vlaanderen. Hij rijdt solo naar de meet in Oudenaarde, waar 13.000 uitzinnige wielerfans de Italiaan in de aankomstzone toejuichen.

Hoe kunnen wij u helpen?

Contacteer ons

Inzicht in internationale toeschouwers

We spotten langs het parcours vlaggen uit alle windstreken. Dat internationale karakter komt ook tot uiting via Proximus Realtime Crowd Management, dat de afkomst van de bezoekers geanonimiseerd vaststelt. De technologie biedt inzicht in het aantal buitenlandse wielerfanaten dat de Ronde lokt en in welke gemeenten en steden zij verblijven. Onder meer de Oudenaardse burgemeester Marnic Demeulemeester liet eerder al optekenen dat dergelijke data vanuit toeristisch standpunt van grote waarde zijn.

Proximus heeft Realtime Crowd Management ook eerder al aangewend om het publiek van Nokere Koerse in kaart te brengen.

Ook tijdens het carnaval brengt Aalst de densiteit en de beweging van het publiek in kaart voor een dynamische veiligheidsbenadering. Burgemeester Christoph D’Haese vertelt hoe dit exact werkt.

Lees het interview

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts