Straks real-time verkeersinfo op uw smartphone?

Gepubliceerd op 06/06/2018 in Nieuws

Straks real-time verkeersinfo op uw smartphone?

Voor Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts moeten berichtjes op uw smartphone straks een alternatief vormen voor de dynamische infoborden. Experts wijzen erop dat interactieve technologie geen afleiding mag inhouden van uw aandacht voor de weg.

De zwarte borden die automobilisten informeren over ongevallen, files of wegwerkzaamheden, zijn sinds hun introductie in 2002 een vertrouwd beeld op onze snelwegen. Ondertussen heeft de technologie reuzenschreden gezet. Minister Ben Weyts wil meegaan in die evolutie en verkeersinfo doorsturen via de smarthpones van de bestuurder of de interne applicaties van de wagen. Berichten als ‘opgelet: naderende ambulance’ of ‘file op 500 m’ worden dan gemeengoed.

In deze context start in 2019 onder de naam SOCRATES2.0 een proefproject voor het delen van verkeersdata in Antwerpen. De technische aspecten worden verzorgd door Proximus-dochter Be-Mobile, de Nederlandse verkeersinfoapp Flitsmeister en BMW Groep.

Mobiliteitsexpert Kris Peeters plaatst kanttekeningen bij Weyts’ plannen. In een eerder verschenen artikel in het Nieuwsblad wees hij op andere, eenvoudigere oplossingen. “In het buitenland creëren automobilisten bijvoorbeeld zelf een middenrijstrook voor ambulances.”

De invoering van interactieve communicatievormen moet de verkeersveiligheid ten goede komen. Maar het is zaak om te kiezen voor oplossingen die de bestuurders niet afleiden van hun aandacht voor de weg. Overigens zullen de dynamische borden tot nader order parallel aan het nieuwe communicatiesysteem blijven bestaan.

Proximus team

Proximus houdt u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT-professionals

Andere artikels van Proximus team