Be-Mobile leidt project Mobilidata voor veiliger Vlaams verkeer

Gepubliceerd op 03/12/2021 in Klantenverhalen

De Vlaamse Regering heeft groen licht gegeven voor ‘Mobilidata’, een mobiliteitsproject dat het Vlaamse verkeer via slim databeheer en technologie veiliger, vlotter en duurzamer moet maken. Partner Be-Mobile zal het betrokken consortium leiden.

Be-Mobile leidt project Mobilidata voor veiliger Vlaams verkeer

Het mobiliteitsproject ‘Mobilidata’ zal 31 innovatieve technologische verkeerstoepassingen realiseren. Via een netwerk van duurzame, slimme en betrouwbare data wordt er gecommuniceerd met het signaal dat boordcomputers of smartphones uit wagens uitstuurt. Op die manier kunnen bijvoorbeeld verkeerslichten beter inspelen op bepaalde mobiliteitsbehoeften, zoals prioritaire voertuigen die automatisch groen licht krijgen als ze een kruispunt naderen.

Be-Mobile zet ecosysteem op

De opdracht werd na de selectieprocedure toegewezen aan Be-Mobile, de Proximus partner met ruime praktijkervaring in onderzoek, ontwikkelingen en de opbouw van een duurzaam ecosysteem. Dankzij dat mobiliteitsecosysteem zullen, naast de opdrachthouder, ook starters, scale-ups, bedrijven en andere stakeholders de data kunnen gebruiken om samen slimme mobiliteitsoplossingen te realiseren.

Met Mobilidata slaan we de brug tussen hardware op straat en de weggebruiker om zo een gedragsverandering teweeg te brengen bij reizigers, bedrijven en overheden.

Jan Cools, CEO Be-Mobile

Veelbelovende toekomst volgens imec

“We hebben bij imec de voorbije jaren met de overheid, maatschappelijke actoren en bedrijven gezocht naar wélke technologie onze mobiliteit groener, veiliger en vlotter kan maken. Met de selectie van Be-Mobile kan ‘Mobilidata’ nu echt uit de startblokken schieten. Er breken boeiende tijden aan”, zegt Jan Adriaenssens, directeur imec City of Things. Imec coördineert en ondersteunt het programma.

Het Mobilidata-programma kwam tot stand met volgende partners:Agentschap Wegen en Verkeer, imec, Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Departement Economie, Wetenschap en Innovatie, Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen en Connecting Europe Facility.

Het consortium van Be-Mobile bestaat uit volgende partners: Be-Mobile, Flitsmeister, NDrive, Bosch, Monotch, Transport & Mobility Leuven, Tractebel, Movias en Sirus.

In de stad Gent werkt Be-Mobile al een tijd mee aan de ondersteuning van het mobiliteitsmanagement via data.

Ontdek hoe

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One