5G stuwt smartglasses-toepassingen vooruit

Gepubliceerd op 17/09/2021 in Innoveren

Van de werfleider en technicus tot de chirurg: dankzij smartglasses zien ze meer dan wat er in de realiteit zichtbaar is. De mixed reality-toepassingen van Mr. Watts laten hen toe accurater en efficiënter te werken.

5G stuwt smartglasses-toepassingen vooruit

Mr. Watts ontwikkelt toepassingen voor HoloLens, de mixed reality-headset van Microsoft. Het doel van het softwarehuis is heel eenvoudig: de business van zijn klanten meer efficiëntie bezorgen. De klanten bevinden zich voornamelijk in de bouwsector, de maakindustrie, de logistiek en de medische beeldvorming. “De bouw was er erg snel mee weg”, zegt Wouter Martens, CTO bij Mr. Watts. “smartglasses laten je toe om aan spatial computing te doen; een computer programma te gebruiken dat rechstreeks ingebed is in (en een volledig begrip heeft van) de ruimte rondom jou.

Digitale informatie wordt gecombineerd met fysieke objecten. Wanneer je bijvoorbeeld met de HoloLens door een gebouw loopt, kan je op een fysieke liftdeur ‘klikken’ waarna er een virtueel scherm getoond wordt met allerhande informatie. Het digitale versmelt met het fysieke waardoor je o.a. op een bouwwerf op een heel nieuwe, realistische manier plannen kan visualiseren.”

Smartglasses laten je toe om aan spatial computing te doen. Hier gebruik je een computerprogramma dat rechstreeks ingebed is in de ruimte rondom jou waarmee je op een realtistische manier plannen kan visualiseren.

Wouter Martens, CTO bij Mr. Watts

Ook in de gezondheidszorg is er veel interesse voor smartglasses-toepassingen. “Het is een heel clinisch toestel”, legt Wouter Martens uit. “Je hoeft het niet aan te raken.” Mixed reality moet er onder meer toelaten om resultaten van een scan digitaal op het lichaam te projecteren. “Dat soort toepassingen is nog volop in ontwikkeling. Maar de voordelen zijn duidelijk.

Zo zullen er door middel van mixed reality geheel nieuwe vormen van operaties en technieken kunnen ontstaan. De HoloLens kan ook ingezet worden om op afstand artsen te assisteren bij operaties in het buitenland. Via de smartglasses is er interactie in real time mogelijk waardoor dure reiskosten uitgespaard kunnen worden.

Hooyberghs, de dochteronderneming van B&R Bouwgroep zette reeds de HoloLens-toepassing van Mr. Watts in om 3D-modellen te visualiseren op de werf zelf.

Ontdek het verhaal van Hooyberghs

Open systeem

Door zich op HoloLens te focussen, maakt Mr. Watts een duidelijke keuze. “Er zijn nog andere leveranciers actief en ook bedrijven als IBM, Lenovo en HP werken aan smartglasses. Maar we richten ons heel specifiek op de bedrijfswereld. HoloLens heeft dan als voordeel deel uit te maken van het bredere Microsoft-ecosysteem. Bovendien is de software die op HoloLens draait heel open.” Dat is een belangrijk voordeel omdat Mr. Watts maatwerkoplossingen ontwikkelt.

5G zorgt voor de realtime dataverbinding tussen de rekenkracht van het datacenter en de smartglasses.

Wouter Martens, CTO bij Mr. Watts

5G is een gamechanger

De algemene verwachting is dat de komst van 5G de adoptie van smartglasses-toepassingen gevoelig zal versnellen. “Zo’n mixed reality-oplossing voor de bouwsector, bijvoorbeeld, steunt op de rendering van zware 3D-modellen”, zegt Wouter Martens. “Telkens je je hoofd draait, past de toepassing die rendering aan.” Alleen gebeurt het rekenwerk daarvoor niet in de slimme bril zelf, maar in de cloud. “5G zorgt voor de dataverbinding tussen de rekenkracht en de bril. Wanneer je je hoofd beweegt, stuurt de bril die informatie door en krijgt ze de aangepaste berekening terug.”

Via 5G verloopt dat dataverkeer in real time. Wouter Martens omschrijft 5G dan ook onomwonden als een gamechanger. “5G brengt de kracht van het datacenter naar de plaats waar je bent: op de werf, op zee, waar dan ook.” En omdat 5G network slicing toelaat, gebeurt dat ook nog eens op een heel veilige manier. “Zo komen we echt in het tijdperk van in the field computing.

Ecosysteem

Mr. Watts bestaat intussen bijna twee jaar en telt zes medewerkers. Maar de kleine start-up staat er niet bepaald alleen voor. “We werken nauw samen met Proximus”, zegt Wouter Martens. “We geloven in de kracht van het Proximus-ecosysteem.” Terwijl de naam Proximus bij potentiële klanten van de smartglasses-toepassingen voor vertrouwen zorgt, staat Mr. Watts in voor de innovatieve ideeën.

“Proximus biedt ons zo echt een kans. De samenwerking met de experts van Proximus – onder meer in het kader van het 5G-innovatieplatform – laat ons toe samen snel te schakelen.” Het partnerschap past dan ook perfect bij de ambitie van Mr. Watts. “We willen ons verder ontwikkelen tot de toonaangevende integratiepartner voor smartglasses-toepassingen.”

Mr. WattsNieuw venster is een spin-out van het Antwerpse softwarehuis icapps. De naam van het bedrijf verwijst naar Wade Watts, het hoofdpersonage uit het sciencefictionverhaal ‘Ready Player One’ van Ernest Cline, in 2018 verfilmd door Steven Spielberg.

Wouter Martens studeerde multimedia en communicatietechnologie aan Howest. Hij is mede-oprichter en CTO van Mr. Watts.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One