Nieuw innovatie- en bezoekerscentrum voor de logistieke sector

Gepubliceerd op 28/01/2022 in Inspireren

Start-ups en scale-ups werken bij Log!ville met grote bedrijven en kenniscentra. Het demonstratiecentrum presenteert nieuwe oplossingen en innovaties voor de logistieke sector, met co-creatie en de connectiviteit van Proximus als onmisbaar element.

Nieuw innovatie- en bezoekerscentrum voor de logistieke sector

Log!ville is een gloednieuw demonstratiecentrum voor de logistieke sector. De demoruimte in Niel biedt een mix van innovatieve toepassingen, afkomstig van start-ups die er het ideale platform krijgen om zich te presenteren, naast scale-ups, grote ondernemingen – waaronder Proximus – en kennisinstellingen.

“We richten onze blik zowel op de nabije als de verre toekomst”, zegt Patrick Aertsen, general manager bij Log!ville. “We geven een idee van wat er op ons afkomt tussen nu en tien jaar, maar laten bezoekers evengoed kennismaken met nieuwe oplossingen die nu al beschikbaar zijn.”

Maatschappelijke uitdagingen rond duurzaamheid en mobiliteit

Heel wat van de uitdagingen waar Log!ville op ingaat zijn brandend actueel. Ze hebben te maken grote maatschappelijke vraagstukken als duurzaamheid en mobiliteit, met onder meer de evolutie richting elektrificatie en zelfrijdende voertuigen. “Evengoed gaat het om autonome magazijnen, logistiek in de context van smart cities, of tube logistics, het buizentransportsysteem waar onder meer Elon Musk mee experimenteert. We begeleiden de bezoekers doorheen het belevingscentrum, maar gaan ook met hen in debat, om concreet te leren welke uitdagingen de bedrijven uit de logistieke sector vandaag moeten aanpakken.”

Heel veel innovatieve toepassingen in de logistieke sector steunen op geconnecteerde objecten.

Patrick Aertsen, general manager bij Log!ville

Oplossingen met drones, picking robots en digital twins

In een aparte zone binnen Log!ville stellen bedrijven concrete oplossingen voor. Ook hier gaat het om een brede waaier. “Ik denk aan een drone die in het magazijn voorraden registreert, tot op het niveau van de individuele doosjes op een pallet”, vertelt Patrick Aertsen. “Maar er zijn ook picking robots, innovatieve magazijnliften, toepassingen met digital twins, enzovoort.” Grote bedrijven als Proximus of Toyota Material Handling demonstreren er schouder aan schouder met start-ups en scale-ups. Iedere zes maanden verandert het programma en komen er andere partners aan bod.

5G als rode draad voor geconnecteerde objecten

De betrokkenheid van Proximus vormt doorheen heel wat van de voorgestelde oplossingen een duidelijke rode draad. “Heel veel toepassingen steunen op geconnecteerde objecten”, weet Patrick Aertsen. “Als leverancier van betrouwbare en veilige connectiviteit ligt Proximus dan eigenlijk voor de hand.” Bovendien zal de komst van 5G ook in de logistieke sector heel wat nieuwe toepassingen mogelijk maken: de tracking van grote hoeveelheden geconnecteerde goederen, drones, slimme camera’s, autonome voertuigen, enzovoort.

Grote en kleine bedrijven komen in Log!ville samen – onder de vlag van co-creatie – om nieuwe, innovatieve concepten te ontwikkelen.

Patrick Aertsen, general manager bij Log!ville

Testen in logistieke omgeving

Het interessante aan Log!ville is dat bedrijven hun testcases er in een echte, werkende logistieke omgeving kunnen testen. Dat het vaak om nauwe samenwerking gaat, is daarbij een belangrijk element. Start-ups surfen zo mee op de ervaring en expertise van een gevestigde naam als Proximus. “Maar het werkt zeker ook in de andere richting”, zegt Patrick Aertsen. “Grote bedrijven komen bij ons met start-ups in contact die anders misschien langer onder de radar zouden blijven. Wij brengen al die partijen samen en bieden de omgeving aan waarin ze samen nieuwe oplossingen bedenken.”

Co-creatie: van start-up, scale-up tot groot bedrijf

Start-ups en scale-ups hebben het in de praktijk vaak moeilijk om hun innovatie snel in de markt te zetten. Het blijkt niet altijd evident om een proof of concept uit te werken, al was het maar omdat die starters – door hun relatieve onbekendheid – niet altijd vlot toegang hebben tot de logistieke bedrijven of partners die hen vooruit kunnen helpen. “Dat is net het hiaat dat we met Log!ville invullen”, besluit Patrick Aertsen. “Grote en kleine bedrijven kunnen hier samen – onder de vlag van co-creatie – een concept ontwikkelen, het bij Log!ville demonstreren en vervolgens in de markt opschalen.”

Patrick Aertsen is managing director bij Log!ville.

Log!ville is opgericht met steun van VIL (Vlaams innovatieplatform voor de logistieke sector), VLAIO en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Wilt u graag ondergedompeld worden in de logistiek van morgen?
Met visualisatie, maatwerk en digitale storytelling reizen we doorheen de trends en uitdagingen en denken we na over innovaties die onze sector toekomstbestendig kunnen maken.

Boek een rondleiding Nieuw venster

Slim voorraadbeheer, Asset Tracking en mobiele magazijnmedewerkers. Dat zijn slechts een paar van de oplossingen die Proximus te bieden heeft binnen de Transport en Logistieke sector. Wil u meer weten?

Ontdek alle mogelijkheden

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts